Tavla nedir?

Tavla, günümüze gelindiğinde bile popülerliğini kaybetmemiş en eski oyunlardan biridir. Özel hazırlanmış olan bir zemin üzerinde, iki kişinin 15 beyaz, 15 de siyah taşla ve iki zarla oynadığı bir oyundur. Dünyamızda bilinen en eski oyunlardan biri olduğu düşünülmektedir. Pers İmparatorluğunun baş veziri olan Buhur Mehir’in de bu oyunu geliştirdiği yapılan araştırmalardan ve kazılardan anlaşılmaktadır.

Tavlanın ilk ortaya çıktığı dönemlerde de zarların ve taşların kemikten yapıldığı sanılmaktadır. Tarihi bilgilerden edinilen bilgilere göre, bundan 1400 yıl kadar evvel, İran Şahı Nehşivan’ın baş veziri olan Buhur Mehir’in 10 günde oyunu bulduğu ve geliştirdiği düşünülmektedir. Tavla oyununda, karşılıklı olarak altışar hane yılın 12 ayını, 15 beyaz ve 15 siyah taş aylardaki, 15 gündüz ve 15 geceyi, karşılıklı olan 12’şer hanenin de bir gündeki 24 saati ifade ettiği bir oyundur. Tavla oyununda, yaklaşık 4.500 kadar farklı hamle olduğundan, oyunda iddialı olabilmek için ustalaşmak gerekmektedir. Bu oyunda her ne kadar ustalaşılsa da, zarın şansı simgelediğini de unutmamak gerekir. Tavla geleneksel bir oyun olsa da, modern olarak da sınıflandırılmaktadır. Bu tamamen tavla federasyon standartlarına uyum sağlaması için yapılan zarın fincan gibi bir kabın içinden atılmasını sağlayan ufak tefek değişiklikleridir. Türklerin tavlayı öğrenmesi ve oynamaya başlaması 1400’lü yıllara dayanmaktadır. Tavla, Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş dönemlerinde çok fazla önem taşıyan ve yaygınlaşan bir oyun olmuştur.

Günümüzde halen tavla geleneği ülkemizde devam etmekte ve çeşitli turnuvalar düzenlenmektedir. Ülkemizde çok yaygın bir şekilde oynanan tavlada, usta oyuncular zarların kombinasyonları için Farsça isimlerini kullanmaktadırlar. Tavla, ülkemizdeki üreticilerinin tasarımlarıyla oldukça güzel ve göz alıcı formlarda ve görünümlerde üretilmeye devam etmektedir.

 

Bir Cevap Yazın