Tahran’ın önemli tarihi yerleri nerelerdir?

1- Sadabad Sarayı
İran’ın başkenti Tahran’ın en iyi iklimine sahip, Elburz Dağlarının eteğinde bulunan Sadabad Sarayı’na içinde çok sayıda köşk bulunduğundan dolayı Sadabad Kompleksi adı verilmiştir. Sadabad Sarayı Kaçar Şahlarının bilhassa yaz mevsimlerinde tercih ettikleri bir çok saraydan meydana gelen ve doğal güzellikleri içinde barındıran bir saray kompleksidir. 19 müzeden meydana bu kompleksin inşası Kaçarlar döneminde başlanıp, Pehlevi döneminde devam etmiş ve İran İslam Cumhuriyeti devrimine kadar da çeşitli eklemeler de değişiklilik yapılmıştır.Bu müzeler; Ahmet Şâhi Sarayı, Yeşil Saray, Bahman Sarayı,Özel Saray, Meleke Mader Müzesi, Millet Sarayı, Su Müzesi, Üstat Behzat Müzesi, Omidvar Kardeşleri Müzesi, Mir İmad Hat Müzesi, Eşref Sarayı, Şems Sarayı, Abkar Müzesi, Ferşçiyan Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Nigaristan Müzesi, Milel Sanatlar Müzesi.
gülistansarayı
2- Niyavaran Sarayı
Niyavaran Parkı’nın kuzeydoğu bölgesindeki Niyavaran Sarayı’nın inşaatına, 1958 yılında İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin emriyle başlanmış ancak bazı nedenlerden dolayı sarayın yapımı ancak 1967 yılında tamamlanabilmiştir. Muhammed Rıza Pehlevi ve ailesi, İran mimarisi ile İslam öncesi ve sonrası mimarisinden esinlenerek tasarlanan Niyavaran Sarayı’nı kış aylarında kullanmaktaydılar.

3- Gülistan Sarayı
İran’daki Gülistan Sarayı Kompleksi, Kaçar Hanedanlığı dönemine ait, 200 yıllık tarihiyle Tahran’ın en eski binalarından sayılmaktadır. Gülistan Sarayı Kompleksinin tarihi geçmişi Safavi dönemine dayanmaktadır. Pehlevi döneminden Rıza Pehlevi’nin emriyle Sarayın birçok yeri değiştirilmiş ve müzeye çevrilmiştir. Rıza Pehlevi’nin oğlu Muhammed Rıza Pehlevi döneminden itibaren bu koplekste yabancı devlet adamları ağırlanmıştır.
Günümüzde de, ulusal müzeye dönüştürülmüş olan Gülistan Sarayı, İslam Cumhuriyeti döneminde de büyük değerini korumaktadır. Buraya özel bir bütçe ayıran Cumhurbaşkanına doğrudan bağlı olan müze bağımsız bir statüye sahiptir.
Tarihte yaşanan bütün talihsizliklere rağmen, Tahran’ın merkezinde özel bir mevkide bulunan Gülistan Sarayı birbiriyle çok uyumlu mimari bütünlüğünü korumaktadır.
4- İran Milli Müzesi
İran’a ait birçok tarihi eserin olduğu İran Milli Müzesi, Müzey-e İran-e Bastan ve İslam Dönemi müzelerinden oluşmaktadır. 60 yıllık bir geçmişe sahip Müze, arkeolojik ve tarihi açıdan İran’ın en büyük müzesidir. İran Milli Müzesi içinde bulunan eserlerin çeşitliliği, sayı ve kalite bakımından dünyadaki büyük müzelerden birisi olarak kabul edilmesinde en büyük etkendir. İran müzecilik kültüründe İran Milli Müzesi “Ana Müze” olarak adlandırılmıştır.

5- Halı Müzesi
İran’da halıcığın 3500 yıllık tarihi olduğu sanılmaktadır. 1978 yılında İran’ın başkenti Tahran’da faaliyete geçen ve 3400 m²’lik bir alanda iki ayrı sergi mekanından oluşan Halı Müzesinde 17. yüzyıldan bugüne çok değerli ve nadide İran halı ve kilimleri sergilenmektedir.

6- Mücevher Müzesi:
İran’ın en önemli müzelerinden biri olan Mücevher Müzesi İran Merkez Bankası’nın içinde bulunmaktadır. Aralarında, 34 kg saf altın ve 51,366 parça mücevherden meydana gelen Nasreddin Şah’ın altın dünya küre atlasının da bulunduğu bu müzede, Derya-yı Nur adlı 182 karat pembe elmas gibi paha biçilmez eserler sergilenmektedir.

7- Tuğrul Bey Türbesi
,1040 yılında Dandanakan savaşında Gaznelileri yenen, Selçuklu Devleti’nin kurucusu Tuğrul Bey’in kabri Tahran’ın güney semtlerinden Rey’de bulunmaktadır. Dönemin mimarisini yansıtan eser 20 metre yüksekliktedir. Kufi hatla yazılmış hat örnekleri tavanda bulunmaktadır. 1884 yılında zarar gören türbeyi Kaçar Hükümdarı Nasreddin Şah onarmıştır. Türklerin önemli uğrak merkezlerinden biridir. Türbe güzel ve bakımlı bir bahçe içinde bulunmaktadır. Şehir merkezine 30 dakikalık bir mesafededir.

Bir Cevap Yazın