Süt reçeli nasıl yapılır?

süt reçeliSüt reçeli olur mu demeyin. Bir Güney Amerika tatlısı olan süt reçeli tarifini kahvaltılarınızda severek tüketeceksiniz. Bu karamelize olan ve tatlandırılan inek sütüdür. Son yıllarda oldukça popüler olan ve kolay bir şekilde yapılan süt reçeli yumuşak kıvamıyla, kokusu ve lezzetiyle özellikle sabah kahvaltılarında tercih edilmeye başlanmıştır. Sağlığımız açısından faydaları saymakla bitmeyen, büyüme ve gelişmeyi destekleyen, kemiklerin güçlenmesinde önemli bir yeri olan, vücudun dinç ve zinde olmasını sağlayan, bağışıklık sistemini enfeksiyonlara ve mikroplara güçlendiren, cilde parlaklık veren sütün yararları saymakla bitmez. Özellikle beyin gelişiminde ve vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamakta çok etkilidir. Vücutta ödem birikimini önleyen ve ödemin atılmasını sağlayan, midenin rahatlamasını sağlayan, bağırsakların düzenli çalışmasını, ishalin geçmesine yardımcı olan, saçların sağlıklı uzamasına da çok faydalı olan ve özellikle çocuklar açısından en iyi besin kaynaklarından birisi olan süt çok kolay ve az malzemeyle sofralarınızda reçel olarak yerini almaya talip oluyor.

Süt reçelini kahvaltıda tüketmenin yanı sıra, çoğu kek, pasta, kurabiye türleri, dondurma gibi yiyeceklerde de gerek süs olarak, gerekse tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Anavatanı Arjantin mutfağı olan süt reçeli dünyada ‘dulce de leche’ olarak tanınır. Süt reçeli kullanılan sütün rengine göre genellikle boza rengine benzer, ancak reçel yaparken beyaz toz şeker yerine esmer şekerin kullanılması halinde, reçelin rengi kırmızı olabilir. İster sade olarak yapılabilir, isterseniz yanına dövülmüş iç ceviz, fındık ya da antep fıstığı ilave edebilirsiniz. Süt reçelini zenginleştirmek size kalmış.

Süt reçeli için gerekli olan malzemeler

  • 1 litre tam yağlı süt (yapımında pastörize yerine taze köy sütü olmasını tercih etmelisiniz)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı silme kabartma tozu

Süt reçeli yapımı

Uygun bir tencerenin içerisine süt ve toz şekeri koyarak kaynamaya bırakın. Bunu arada karıştırarak kaynamaya başladığında, malzemenin üzerine kabartma tozunu ilave edin. Kabartma tozu ilave edildiğinde, kaynamakta olan süt taşar gibi kabarır. Bu yüzden kullandığınız tencere derin olsun ve sürekli karıştırma işlemine devam edin. Orta ateşin üzerinde arada karıştırılarak yaklaşık bir saat kadar pişirme işlemine devam edin. Sanki boza kıvamına gelinceye kadar süt reçelini kaynatın. Kaynamaya devam ettikçe malzemenin rengi dönmeye ve reçel iyice koyulaşmaya devam eder. Fazla koyu olmadan ocağı kapatmalısınız. Çünkü bekledikçe reçel bir miktar daha koyulaşmaya devam edecektir. Koyulaşmış ve istenen kıvama gelmiş olan süt reçelini cam kavanoz içine koyun ve ağzı açık bir şekilde soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra reçeli bir süre buzdolabında bekleterek tüketmeye hazır hale getirin.

Süt reçeli yapımındaki püf noktaları

Süt reçelini hazırlamaya başlamadan önce tencerenin içi suyla çalkalanırsa reçel dibine tutmaz.

Kaynamaya başladıktan sonra sütün altı kısılmalı ve üzerinde toplanan kaymak sürekli alınmalıdır.

Kabartma tozu koyunca sütte kabarma meydana gelir. Bu yüzden tencere seçiminiz çok önemlidir. Özellikle derin bir tencere tercih edilmeli ve sütün taşması önlenmelidir.

Kabartma tozu taze olsun. Aksi halde reçelin tadını acıtabilir.

Reçelin dibine tutmasına mani olmak için teflon tencere tercih edebilirsiniz.

Reçeli fazla kaynatmayın, boza kıvamına geldiğinde altını kapatın. Çünkü soğuduğu zaman yine bir miktar koyulaşır.

Bir Cevap Yazın