Su içmenin faydaları nelerdir?

suSu içmenin faydaları sayılamayacak kadar fazladır. Vücudun dörtte üçünün su olduğunu herkes bilmektedir. İnsan doğal olarak bu miktardaki su oranıyla dünyaya geldiğine göre, bu oranın bozulmaması gerekir. Vücut için gerekli su takviyesinin yapılmaması, aynı yolda giden arabaya yeterli benzin koymamak gibi bir şeydir. Vücudun yorgun düşmemesi ve bizi genç yaşta yolda bırakmaması için, yeme içme ihtiyacı, spor yapma gibi etkinliklerin yanında su içmeye de özen gösterilmelidir.

Su vücuttaki bütün sisteminin işlevini kontrol altında tutan mucizevi bir içecektir. Az su içmek vücudun çoğu fonksiyonunu olumsuz etkileyebileceği gibi, çok su içerek vücudunuzu yeniden doğmuş gibi yapabilirsiniz. Metabolizmanın bütün reaksiyonlarının düzeninden su sorumlu olur. Su içildiğinde ilk olarak kan dolaşımı hızlanır, cilde renk gelir, özellikle yüzde sivilce oluşumunu engellenir. Bağırsak ve sinir sisteminde olan yağ birikintileri parçalanır ve bu sistemlerin işlevini yerine getirmesi ve daha sağlıklı çalışması sağlanır. Sinir uçlarına kadar ulaştığı için saçlar içinde yararlı olur. Vücutta olan zararlı toksinlerin dışarı atılmasını ve hücrelerin yenilenmesini sağlar. Ayrıca öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Vücutta metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermeye destek olur. Vücutta olan atıkları taşır, bunların böbreklerden idrarla dışarı atılmasını sağlar.

Faydaları saymakla bitmeyen su, insanlar tarafından genellikle bu yararları göz ardı edilerek, sadece susadıkça içilen bir içecek haline gelmiştir. Susama eylemi vücudun hata vermesi gibi bir şey olarak kabul edilmelidir. Vücut susuz kalmış ve sinyal veriyor. İçilen su ile vücuttaki susuzluk dindirilir. Vücut aldığı suyu aciliyeti olan en önemli bölgelere taşır ve hemen kullanmaya çalışır. Bu durum suyun sayılan faydalarının olmasını sağlamaz. Olumlu etkileri görmek için, bu yapılandan daha fazlasını yapmak gerekir. İnsanlar, gün içinde belli zaman aralığında su içmeyi kendisine görev edinmelidir. Özellikle yakınlarımızda mutlaka su bulundurarak, su içmeyi her zaman hatırlamalıyız. Çünkü genellikle su içmek unutulur.

Su içildiğinde mideyi doldurduğu için, uzmanlar tarafından yemeklerden önce içilmesi gereken bir sıvı olarak önerilmektedir. Yemek öncesinde ve yemekle birlikte içilirse mideyi rahatlatan su, özellikle kilo vermek için az yemek yemeyi isteyenlere de yararlı olur. Çünkü yemeklerde olduğu kadar besinlerin vücuda alınmasından sonra sağlıklı bir şekilde sindiriminin yapılması ve vücudun metabolik faaliyetlerini devam ettirmesi içinde destekleyici olur.

Fiziksel etkilerinin yanında, su psikolojik olarak da önemlidir. Vücuttaki sıvının azalması vücudun direncini düşürmekte ve yorgunlukla beraber kişiye stres vermekte ve dikkatin toplanmasını zorlaştırmaktadır. Günde sıkça çay, kahve gibi içeceklerin tüketilmesiyle, sıvı ihtiyacının bir bölümünün giderildiği düşünülür. Ancak bu kesinlikle doğru değildir. Çay, kahve içmek zararlı olmaz, ancak su içme tembelliğini kazandırması söz konusu olur.

Doğada hiçbir canlı susuz yaşayamaz. Suyu içmeden, yemek yemeden yaşanabilecek süreden daha kısa zaman hayatta kalırız. Bu özelliğiyle su, vücut için önemini belli eder. Su içmeyi herkes alışkanlık haline getirdiğinizde su içmenin faydalarını rahatlıkla hisseder, kendinizdeki değişimi kısa sürede fark edersiniz.

Bir Cevap Yazın