Sinir sıkışması nasıl olur?

Sinir sıkışması yaşanması durumunda sinirlerin altından geçen elektrik düşeceğinden, orada bulunan kaslar erimeye başlar. Sinirler beyinden aldıkları emirleri bacaklara, kollara ya da vücudun diğer kısımlarına taşırlar. Aynı zamanda ciltten duyuları üst merkezlere kadar taşırlar. Beyin ve sinirler arasında omurilik bulunmaktadır. Omurilik ise omurganın içinde bulunan beynin bir uzantısı konumundadır. Omurilikten vücudun yerlerine giden sinirler, çevresel sinirler olarak tanımlanır. Her sinirin iç kısmında beyinden gelen emirleri organlara taşıyan ya da ciltteki duyuları omuriliğe ve beyne kadar ulaştıran çok sayıda sinir lifi vardır. Milyonlarca sinyali vücuda ulaştıran sinirlerin, bunu sağlıklı olarak yapabilmesi için sağlam olması gerekir. Bir nedenden dolayı sinire dışarıdan baskı olursa, bu iletim yavaşlayabilir veya durabilir. Bu sinir sıkışması olarak adlandırılır. Bu esnada sinirin beslenmesi de engellenmektedir. Sinir hücreleri ve sinir liflerinin bir bölümü bu sırada kaybedilir. Bunun geriye dönüşmesi sağlanamazsa, sinir lifleri ölür. Sinir liflerinin kaybedilmesi halinde, kasların uyarım almasını engeller ve bu durumda kas kasılmaları başlar. Kaslarda kuvvet üretimi azalma gösterir, deri duyusu üst taraflara kadar taşınamaz.

Sinir sıkışmasının nedenleri nedir?

sinir sıkışması

Omurgada meydana gelen sinir sıkışmaları en çok disk fıtıkları, omurga kanallarında olan daralmalar ve kemik çıkıntılarıyla oluşmaktadır. Çevresel sinirlerin sıkışmasını sağlayıcı ya da sıkıştırabilecek oldukça fazla neden vardır. Alçılar, tekrarlayan travma, dar yapıdaki anatomik kanallar, kırık iyileşmesi sonucunda çıkan dokular, ameliyat sekelleri bu etkenlerden bir kısmıdır. Bazı hallerde sinirler uzandıkları bölgelerde çok sayıda bölgede sıkışır. Örneğin ele giden sinir hem el bileği bölümünde, hem boyun tarafında sıkışma yapabilir. Sinir sıkışmaları ne kadar uç kısımlarda oluşursa, geriye dönüşü o kadar zor olmaktadır. Bu vakalarda oluşabilecek olumsuzluklar daha erken dönemde başlar.

Sinir sıkışmasının belirtileri nedir?

Sinir sıkışmasının en önemli belirtisi ağrının olmasıdır. Bunun yanı sıra bölgede kuvvet kaybı olması, uyuşma, bölgedeki kıllanmanın azalması yada artması gibi belirtiler eşlik eder. Ayrıca bu bölgeler sıcak ve soğuktan daha fazla etkilenir hale gelir.

Sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Meydana gelmiş olan sinir sıkışmalarının kendine göre tedavisi bulunur. El bileğinde sinirin sıkışmasında, hastanın baş parmağı ve işaret parmağı arasında olan kas ve serçe parmağının yanında olan kas eriyebilir. Muayene yapılırken kasların eriyip erimediği tespit edilir. Adalelerin erimesi sonucunda parmaklarda bükülme ve kapatma hareketleri yapılmaz. Bu aşamaya getirilmiş olan sinir sıkışmasında sinirler kurtarılsa bile, bundan sonra eski gücüne kavuşamazlar. Bunu sağlayabilmek için yapılması gereken adaleleri güçlendirmektir. Uygulanan tedavinin en başında egzersizler gelmelidir. Bu egzersizler arasında bir topu elde sıkmak ve bırakmak, düzenli olarak tespih çekmek gibi hareketler bulunur. Egzersizlerin abartılmadan dozunda yapılması gerekir. Bunun dışında uygun ilaçlar ve streoidlerle tedavi uygulanabilir. Bunlar etkili olmadığında, ameliyatla sinir gevşetilip, bölgede rahatlama sağlanır.

Bir Cevap Yazın