Şerbet çeşitleri nelerdir? Nasıl yapılırlar?

Türk mutfağının vazgeçilmez unsurlarından olan şerbet bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Yörede yetiştirilen ürünlere göre yapılan şerbetlerde farklılıklar görülmektedir Şimdi bazı şerbet tariflerini vermeye çalışacağız.
şşş
1. Karışık Meyve Şerbeti
Malzemeler: 1 çay bardağı kurutulmuş meyve, 1 çay bardağı kurutulmuş kuş üzümü, 1 adet limonun suyu,1 su bardağı şeker, 6 su bardağı su, 1 çay kaşığının ucuyla gıda boyası
Yapılışı: İlk olarak gıda boyası dışındaki bütün malzemeler bir tencereye alınır. Orta ateşte kaynayana kadar pişirilir. Daha sonra ocaktan almadan önce bir çay bardağında şerbetin suyundan bir miktar alınıp, gıda boyası eritilir ve yine kaynayan tencereye dökülür altı kapatılır. Soğuduktan sonra servis edilir.

2- Karadut şerbeti
Malzemeler: 500 gr karadut, 130 gr şeker (%100 pancar şekeri), 1 lt su.
Yapılışı: Karadut ayıklanıp temizlendikten sonra akşamdan şeker ile karıştırılıp sabaha kadar buzdolabında bekletilir. Tencereye alındıktan sonra suyu ilave edilir ve hepsi birlikte ocakta kısık ateşte kaynamaya bırakılır. 5 dakikalık kaynamadan sonra ocağın altı kapatılarak şerbet soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra tülbentten süzdürülüp soğuk olarak servis edilir.

3- Gül şerbeti
Malzemeler:500 gr gül yaprağı, 130 gr şeker (%100 pancar şekeri), 1lt su
Yapılışı: Gül yaprakları ile şeker ovulduktan sonra, rengi ve kokusunun bağdaşması için 2- 3 saat bekletilir. Suyu ilave edilip kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan 3 dakika sonra ocağın altı kapatılarak şerbet soğumaya bırakılır. Tülbentten süzdürdükten sonra soğuk olarak servis edilir.

4- Frambuaz şerbeti
Malzemeler:500 gr frambuaz,130 gr toz şeker (%100 pancar şekeri), 1 adet kabuk tarçın, 1 lt su
Yapılışı: Frambuazlar temizlenip ayıklandıktan sonra şeker ile karıştırılıp 2 – 3 saat bekletilir. Su ve kabuk tarçın ilave edilip kısık ateşte kaynamaya bırakılır. 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Süzgeçten süzdürüldükten sonra diğer şerbetler gibi soğuk olarak servis edilir.

5- Kızılcık şerbeti
Malzemeler: 500 gr kızılcık, 300 gr toz şeker (%100 pancar şekeri), 2 tatlı kaşığı limon suyu, 1 lt su
Yapılışı: Kızılcıklar önce yıkanır ve suyun yarısı tencereye alınıp kaynatılır. Kaynamış olan kızılcıklar, süzgeçte ezilerek suyu geçirilir. Suyun kalan diğer yarısı ile şeker birlikte kaynatılır. Kaynadıktan sonra kızılcık suyu eklenip bir taşım birlikte kaynatılır. Limon suyu ilave edildikten sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuk olarak servis edilir.

6- Demirhindi Şerbeti
Malzemeler: 150 (Demirhindi) Bal veya Şeker, karanfil (istediğe bağlı), tarçın (isteğe bağlı) Zençefil(isteğe bağlı)
Yapılışı: Osmanlı saraylarında da bilhassa yaz mevsiminde sürekli olarak tüketilen şerbet çeşitlerinden yalnızca biridir. Demirhindiyi bir tulbente konduktan sonra bir tencereye kaynar suyun ortasına koyulup kaynatılır. Kaynamış olan demirhindiyi süzmek sureti ile elde edilen sıvı başka bir kaba alınır. Kaba alınan demirhindi suyuna yaklaşık tatlı oluşuna göre bal ya da toz şeker katarak 1-2 dakika kadar daha kaynatılır. Kaynadıktan sonra tencere ateşten alınarak bir miktar soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra tekrar bir bezden süzülür. Soğuk olarak servis edilir.

7- Meyan Kökü şerbeti
Bir tatlı kaşığı kadar kıyılmış meyan kökünün üzerine bir bardak soğuk su koyulur, bir saat bekletilir ve daha sonra tülbendin içine koyulup suyu süzülür. Elde edilen suyun içine 5-10 damla kadar limon ve üzerine de 1-2 tane taze nane yaprağı, 3-4 parça da buz koyulur.

8- Nar şerbeti tarifi
Malzemeler: 200 gr. toz şeker, 750 gr. Su, 1 sulu limonun suyu, 1 bardak nar suyu
Yapılışı : Hepsi birlikte temiz bir kapta iyice karıştırılır Şeker tamamen eriyince süzülür. Soğuk olarak servis edilir.

9- Üzümlü kuru kayısı şerbeti
Malzemeler: 250 gr kuru kayısı,100 gr çekirdeksiz üzüm, 6 su bardağı su, 1,5 su bardağı toz şeker, 7-8 yaprak taze nane
Yapılışı: Kuru kayısılar ve kuru üzümler iyice yıkayıp süzülür. Çelik tencereye koyulup üzerine 5 su bardağı soğuk suyu eklenir. Yaklaşık 4-5 saat ya da bir gece buzdolabında bekletilir. Böylece kayısı ve üzümler iyice yumuşayıp şişecektir. İyice yumuşayan meyvelerin üzerine 1,5 su bardağı kadar toz şeker aktarılır orta ısılı ateşte şerbet kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını kısılır. Meyveler kısık ateşte 30 dakika daha pişirilip ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır. Şerbet soğuduktan sonra süzgeçten geçirerek bardaklara aktarılır. Soğuk olarak servis edilir.

Bir Cevap Yazın