Şeker hastalığının zararları nelerdir?

şekerŞeker hastalığında kan şekeri kontrol altına alınmadığı zaman, vücutta olan dokulara ve organlara zarar verebilir. Kan şekeri normalin altında seyrettiğinde hastalarda hipoglisemi atakları, kan şekerinin normalden fazla yükselmesi durumunda hiperglisemi atakları olabilir. Bu atakların olması şeker hastalığının akut komplikasyonu olarak kabul edilir. Bu ataklarda hastalarda halsizlik, titreme, baş ağrısı, soğuk terleme, bulanık görme ve şuur kaybı gibi olumsuz etkilere sebep olur. Bu olumsuzlukların dışında kontrol edilemeyen şeker hastalığı kalp hastalıkları, felç, böbrek hastalıkları, sinir zedelenmesi, göz problemleri, cilt ve diş sorunları gibi çok sayıda olumsuz etkiler oluşabilir.

Kalp ve damar hastalığı: Diyabetin sebep olduğu en yaygın hastalıklardan olan kalp ve damar hastalığı kronik komplikasyonlar arasındadır. Hastaların kan şekeri seviyelerinin yüksek seyretmesi yüzünden özellikle kalbi besleyen koroner damarlarda, beyinde kan dolaşımını yapan damarlarda tıkanıklar oluşarak, kalp krizi gibi olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Bunları önleyebilmek için, kan şekeri, tansiyon ve kolesterol düzeyleri belirli sınırlarda tutulmalıdır. Kilo verilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı ve beslenme düzeni sağlanmalıdır.

Felç (inme): Vücudu tek taraflı olarak etkileyen ani güç kaybı, kol, yüz ya da ayakta uyuşma, konuşma güçlüğü, bulanık görme, baş dönmesi gibi etkilerle oluşur. Şeker hastaları bu belirtilere maruz kaldığında, acilen sinir hastalıkları ya da felç doktoruna gidilmelidir.

Diyabetik nefropati (Böbrek hastalığı): Şeker hastaları böbrek hastalıkları açısından, her sene idrar testi yaptırıp, kontrol edilmelidir. Böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için, temel kreatinin kan testi uygulanmalıdır. Böbrek hastalıklarının önlenmesi için, tansiyon kontrol altında tutulmalıdır. Hastalarda 130/80 seviyesinin altında tansiyon değerleri olmalıdır.

Diyabetik nöropati (Sinir zedelenmesi): Şeker hastalarında zaman içinde uyuşukluk, yanma ve acı gibi etkiler oluşabilir. Bu etkilerin görülmesi sinir zedelenmesine bağlı oluşur. Ciltte uyuşukluk gittikçe büyüyerek, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ciltte oluşan küçük yaraların hastalar tarafından iyi takip edilmesi gerekmektedir. Ellerde ve ayaklarda oluşan kızarıklık, nasır, çatlak ve cilt dökülmesi gibi semptomlar her gün düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Diyabetik retinopati (Göz sorunları): Diyabetik hastaların göz sağlıkları açısından, her yıl düzenli olarak kontrolden geçmesi gerekir. Gözün arka kısmında yer alan retina incelenip, diyabetin meydana getirdiği zararlar kontrol edilmelidir. Tip 1 diyabet hastalarına konan teşhisten sonra 3-5 yıl içinde, Tip 2 diyabet hastalarında ise teşhisten sonra, göz muayenesine başlamalıdır. Zaten önceden göz sorunları olanlar, daha sık göz doktoruna görünmelidir. Hamile şeker hastalarının da sıkça göz doktoruna gitmesi gerekir. Gebelik şekeri varsa, bu kontrollere gidilmesi gerekmez.

Gastroparezi (Mide felci): Mide felci riskini arttıran diyabet, mideye giden sinirlerin felç olmasına neden olmaktadır. Bu sorun mide içeriğinin boşalmasını zorlaştırdığı için, kan şekerinin kontrolünü engellemektedir. Bu sorunun ilaçlar ve beslenmeyle düzeltilmesi mümkün olabilir. Hastalar düzenli kontrollere giderek, erken teşhise yardımcı olmalıdır.

Sertleşme sorunu: Erkekler açısından sertleşme sorununa yani iktidarsızlığa neden olabilen şeker hastalığı, bu olumsuz etkisini kan şekerinin kontrol edilmemesi halinde gösterir. Sigara içilmemesi, egzersiz ve diyet yapmak, stresi azaltmak bu sorunu kolayca giderebilir.

Cilt sorunları: Hastaların bazısında diyabetten kaynaklanan cilt sorunları yaşanabilir. Kanda yüksek şeker seviyesi mantarların büyümesine uygun bir ortam oluşturur. Bu sorun vücudun kendisini onarmasını engellemektedir.

Enfeksiyonlar: Tip 2 diyabet hastalığı vücutta enfeksiyonlarla savaşma gücünü azaltır. Yüksek kan şekeri yüzünden bakterilerin üremesi hızlanır ve enfeksiyon riski artar. Çoğunlukla böbreklerde, diş etleri, vajina, ayaklar, cilt sıkça enfeksiyonlara maruz kalır.

Diş sorunları: Ağız ve diş sağlığını ilgilendiren sorunlar şeker hastalarında daha sık olur. Bu nedenle kan şekeri kontrolü her zaman yapılmalıdır. Düzenli olarak diş doktoruna gidilmeli, diş temizliği ve kontrolünün yapılması sağlanmalıdır.

Bir Cevap Yazın