Şeker hastalığı depresyon nedeni midir?

şekerBazı araştırmalarda ruhsal sıkıntıların, şoka girme ve korku gibi bazı psikolojik etkenlerin pankreastaki insülin salgılamasını etkilediği, kan şekerinin yükselmesine ve idrarda şeker bulunmasına etki ettiği tespit edilmiştir. Ruhsal sorunlar insanlarda şeker hastalığına davetiye çıkarmaktadır. İnsanların üzüntü duyması, korku, sıkıntı ve şok gibi etkileri girmesi vücuttaki bütün salgı bezlerini etkiler, aynı zamanda pankreas salgı bezinde de olumsuz etkilere neden olur. Vücuttaki beslenme dengesini ve sindirimdeki hazmı bozar. İnsanların stres altında olmaları, korku duydukları zamanlarda idrarda ve kanda olan şeker miktarı yükselir. Ruhsal bozuklukların şeker hastalığına neden olmasının yanında, şeker hastalığının olması da kişide ruhsal durumun bozulmasına sebep olur. Kişilerin bu şekilde ilerleyen bir girdabın içine girmesi halinde, depresyona girmeleri kaçınılmaz olabilir. Yaşama zevkini kaybetmiş olan bir kişinin ilerleyen zamanda kan şekeri yükselmeye başlar.

Şeker hastalığı ruhsal hastalıkların sebebi olur mu?

Hormonlar kişilerde davranış ve düşünceler ile duygulanım üzerine etkili olurken, duygulanım da hormonal sistem üzerinde etkili olur. Kişilerde duygusal zorlanmaların ve değişikliklerin olması hormon salgısını etkiler. Beyin korteksinin etkilenmesine neden olan uyaranlar, kimyasal ileticilerle aradaki etkileşimi bozmaktadır. Endokrin hastalıklar beyin işlevlerini bozar ve ruhsal hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Şeker hastalığı da bir endokrin hastalıktır. Şeker hastalığıyla birlikte psikiyatrik sorunlar meydana gelebilir. Aniden kan şekeri düşmesi olursa, bu beyin işlevlerini bozar ve yetersizlik oluşturur. Hastalarda baygınlık hissi olabilir, baş ağrısı ve bilinç bulanıklığı gibi etkili olan belirtiler görülebilir. Hastaların kronik kan şekeri düşüklüğü varsa, kişilik değişimi, depresyon, algı bozukluğu gibi psikotik bulgular ortaya çıkabilir.

Kan şekerinde meydana gelen değişimler ve düzensizlik olması, beyin işlevlerini ve ruhsal hali olumsuz etkilediği gibi, kişilerde olan ruhsal değişim ve duygusal farklılıklar da kandaki şekeri etkileyen bir sorundur. Gerginlik ve psişik çatışma kandaki şeker oranını doğrudan etkiler. Fiziksel bir hastalık durumunda ruhsal belirtilerle hastalık arasındaki ilişkinin belirlenmesi çok kolay değildir. Kronik hastalıkların bireylerde psikolojik belirtildepresyonere neden olduğu düşünülebilir. Ancak hastalığın şiddeti, işlevselliği, kişiyi etkileme düzeyi ve yaşamı tehdit edici özelliği, ortaya çıkan ruhsal belirtilerle yakından ilişkilidir.

Şeker hastalığı ile depresyon arasında hangi bağlantılar bulunur?

Bazı araştırmalarda şeker hastası olanların depresyona girme riskinin iki kat arttığı belirlenmiştir. Şeker hastalığı insanlarda yaşam boyu etkili olan bir hastalık olduğu için, biyolojik ve hormonal etkilerle baş edilmesi ve bunun üstesinden gelinmesi gerekir. Hem şeker hastalığının hastalar açısından sinirlerde, gözler ve böbreklerde, kalpte hasar verici bir özelliği bulunduğu için, depresyon riski artar. Depresyonun bulunması da, Tip 2 diyabet riskinin 2 kat artmasına neden olur. Bunun sebebi depresyonda olanların bedenlerinde stres hormonlarının artması, hastaların hareketsiz yaşam sürmesi ve kilo almasına bağlıdır. Depresyonun ayrıca şeker hastalığına bağlı komplikasyonları ortaya çıkarma etkisi vardır. Depresyondaki kişiler günlük yaşamda kendi işlerini bile yapmakta güçlük çekerler. Şeker hastalığı olanlarda hastalığını kontrol altına alamaz ve durumları kötüleşebilir. Bu durum depresyonun ilerlemesine, kişideki şeker hastalığının ihmaline, dolayısıyla komplikasyonların olmasına sebep ur.

Şeker hastalığı ve depresyonda olan kişilere hangi tedaviler uygulanır?

Bu rahatsızlıkların bir arada olması halinde uygulanacak tedavide, hem kandaki şeker kontrol altına alınmaya çalışılır, hem de depresyonun etkilerinin ortadan kaldırılması için eşgüdümlü bir yaklaşım hedeflenir. Herkese uygun olan en iyi tedavi yönteminin uygulanması çok önemlidir. Şeker hastası olan ve hafif depresyondaki kişilerde düzenli bedensel etkinlikler, depresyondaki ruhsal durumu iyileştirerek, kan şekeri kontrolüne yardımcı olur. Bu tedavilerin uygulanması esnasında hastaların eğitilmesi ve toplumun destek vermesi çok önemlidir.

Depresyonda olan şeker hastalarının yapabilecekleri nelerdir?

  • Bu rahatsızlıklar hakkında destek almak amacıyla uzman bir doktora danışılmalı
  • Hastaların toplumsal etkinlere katılmaları
  • Düzenli olarak bedensel etkinlikler yapılmalı
  • Sağlıklı ve besleyici olan gıdaların beslenme listesine alınması gerekir
  • Sağlıklı ideal bir kiloda olmak
  • Alkol kullanımının terk edilmesi gerekir. Alkollü içecekler hem şeker hastalığında kandaki şeker seviyesinde dengesizliğe, hem de hastaların kullandığı depresyon ilaçlarının etkisini azaltan etkiye sahiptir.
  • Bu hastalıkları bulunan hastaların ailesinden ve etrafındaki arkadaşlarından destek alması önemlidir
  • Düzenli olarak hastaların tansiyon değerleri, kan şekeri düzeyi ve kolesterol seviyelerinin ölçülmesi gerekir

Bir Cevap Yazın