Şarap nasıl yapılır?

İnsanların binlerce yıldır kullandığı üzüm, şarabın da yapım hikayesinin başrol oyuncusudur. Dünya genelinde birçok farklı üzüm türü olmasından dolayı şarabın tadı da bölgesel olarak değişim göstermekte ve birçok farklı tatlarda şaraplar üretilmektedir. Şarabın tadını belirleyen faktörlerden bir diğeri de, kuşkusuz üzümün farklı işleniş biçimleri ve saklama koşullarıdır. Üzümün içerisinde bulunan doğal mayası sayesinde şarap yapımı çok kolay olduğundan, oldukça eski dönemlerden beri insanlar şarap yapmaktadır.

Bağlardan toplanan şarabın ezilmesiyle birlikte içerisindeki doğal mayanın açığa çıkması, üzümün içerisindeki su ile birleşerek alkolün oluşmasına neden olur. Bir başka değişle şarap, üzümün kendi içerisinde bulunan maya ve su sayesinde doğal olarak alkollü olan bir içecektir. Üzümün içerisinde bulunan mayanın üzüm suyundaki şeker ile reaksiyona girmesi sonucu açığa karbondioksit çıkar ve bununda bir sonucu olarak üzümün suyu şaraba dönüşmüş olur. Dünya genelinde en çok tercih edilen şarap türleri; kırmızı şarap, beyaz şarap ve rose olarak bilinen pembe renk şaraptır. Bunların haricinde köpüklü şarap gibi farklı türleri olsa da, en çok içilen şaraplar bu üç türdür.

Şaraplar türleri renkleriyle olduğu kadar içeriği ile de sınıflandırılabilir. Şarabın içerisinde bulunan doğal şekerin oranı, farklı bir türe sahip olmasına neden olabilir. Şarabın tadına göre sınıflandırılmasında dört ana grup vardır; sek, tatlı, yarı tatlı ve dömi sek. Tüm bunların haricinde hammaddesi üzüm olmayan birçok farklı şarap türü de mevcuttur ve bu şarapların üretiminde diğer meyvelerden yararlanılır. Meyve şarabı olarak bilinen bu tür şaraplar çok çeşitli olmasına rağmen dünya genelinde tüm coğrafyalarda en çok tercih edilen şarap, üzümden üretilenlerdir.

Şarabın içim kalitesi, üretiminde ve saklanmasında kullanılan tekniklere göre ve üzümün türüne göre değişim gösterir. Dünya çapında genel olarak tadı açısından kabul gören süre, 10 ile 40 yıl arasındaki şaraplardır. Şarabın lezzetli olabilmesi için en az 10 yıl dinlendirilmesi gerekir ve 40 yıllık süre sonrasında da beklemeden kaynaklı kimyasal bozulmalar nedeniyle şarabın için kalitesi düşer. Şaraplar; tatlarına, kokularına ve görüntülerine göre sınıflandırılır. Dünya genelinde profesyonel olarak şarap eksperliği yapan kişilere “sommelier” denmektedir.

Bir Cevap Yazın