Sapanca neresidir?

sapancaSapanca Marmara bölgesinde İstanbul iline sadece 137 km uzaklığında olan, Sakarya iline bağlı ve tarihi bir geçmişi olan bir ilçedir. Tarihte birçok farklı isimle anılmış olan Sapanca, tarihi İpek Yolu’nun üzerinde kaldığından, gelişmesi oldukça hızlı gerçekleşmiştir. İlçede farklı kültürlerin bir araya gelmesi nedeniyle, yaşam şekli birbiriyle bütünleşmiştir. Sakarya’da en küçük yüzölçümüne sahip, ancak nüfus yoğunluğu bakımından en yoğun ilçesi olan Sapanca, kış döneminde bol yağış almaktadır bilinir. İlçenin kuzeyinde olan Sapanca gölü, İstanbul ve çevre illerin yakınlığı yüzünden, yıl boyunca ziyaretçilerin oldukça fazla gittiği bir yerdir. Özellikle insanlar tarafından kısa süreli tatillerde tercih edilen Sapanca’da, turizm her geçen gün daha fazla gelişmektedir. İlçe de bulunan çok sayıdaki turistik tesis buraya gelenlere yeterince hizmet sunmaktadır. Sapanca’da gezilecek yerleri belirtmek gerekirse;

VECİHİ KAPISI: Mimar Sinan’ın eseri olarak bilinen Vecihi Kapısı, İpek Yolunun geçtiği yerde olduğu söylenmektedir. Kemerin ana gövdesi tarihi bir eser niteliğinde kabul edilmektedir. Üzerinde bulunan mermer yazıtta Türkçe ’ye çevrilen yazılar oldukça ilgi çekicidir.

SAPANCA GÖLÜ: İlçenin en iyi manzarası denilebilecek olan göl, yürüyüşlerin ve su sporlarının yapılabileceği bir alanda bulunmaktadır. Bunun yanında Sapanca gölünün suyu, dünyada suyu içilebilen tek göl olma özelliğine sahiptir.

KARTEPE: Yılın her döneminde burası ziyaret edilebilecek bir yedir. Kışın yoğun kar yağışının olması yüzünden, kış turizmi için uygundur. Kartepe kış dışındaki diğer mevsimlerde piknik ve mesire alanı olarak tercih edilmektedir.

BİZANS DÖNEMİ LAHİT VE MEZAR TAŞLARI: İlmiye köyünde yapılan yol yapım çalışmaları sırasında bulunan lahitler ve mezar taşları, Sapanca hükümet konağının önünde ziyaretçilerin görmesi için sergilenmektedir.

RAHİME SULTAN CAMİİ VE RAHİME SULTAN TUĞRASI: Sultan Abdülmecit’in eşi olan Rahime Sultan’ın yaptırmış olduğu eserlerin orijinal yapısı, günümüze gelene kadar büyük ölçüde korunmuştur. Tarihe meraklı olan kişilerin bunları görmesini tavsiye ederiz.

HASAN FEHMİ PAŞA CAMİİ: Caminin içindeki süslemelerle ilgi çeken bu cami, Osmanlı veziri Hasan Fehmi Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.

CAMİ CEDİD CAMİİ: 1899 yılında yaptırılmış olan cami, çarşı içinde yer almaktadır. Restorasyon çalışmaları yapılmış olan cami görsel olarak oldukça iyi durumdadır.

KIRKPINAR: Sapanca’da göl kenarında yer alan ve mutlaka gezilmesi gereken, yemyeşil doğasıyla güzel bir kasabadır. İpek yolunun geçtiği bir yerde kurulu olan Kırkpınar, çarşısıyla dikkat çeker. Yol kenarında olan kafeler ve bisiklet yolları ile oldukça mükemmel düzenlenmiştir. Kasabada konaklama yapacağınız aile işletmeleri olan pansiyonlar ve butik oteller vardır.

DERBENT: Doğanın muhteşem güzelliği içinde, sağlıklı yürüyüşlerin yapılabileceği, cennetten bir köşedir. Kartepe’nin eteğinde kurulan, tarihi bir geçmiş olan bir yerleşim yeridir.

MAŞUKİYE: Sapanca’nın şirin bir köyü olan Maşukiye, alabalık keyfi yapılabilecek ve doğayla iç içe olan bir yerdir.

YAYLALAR: , Dikmen, Sultanpınar, Soğucak, Çiğdem, İnönü yaylaları Sapanca’nın en fazla ziyaret edilen yerleri arasındadır.

RÜSTEM PAŞA CAMİİ: Sultan Süleyman’ın damadı olan Rüstem Paşa’nın Mimar Sinan’ın kalfalarına yaptırmış olduğu cami, ibadete de açıktır. İçindeki çini kaplamalarıyla ünlü olan caminin, mihrabı ve minberi mermerden yapılmıştır.

SAPANCA EVLERİ: 1999 yılındaki depremde birçok ev zarar görmüş olsa da, kalan evler koruma altına alınmıştır.  Çıkma balkonlarıyla estetik görünümlerinin görülmesi gereken evler, 1800’lü yıllarda yapılmıştır.

Bir Cevap Yazın