Şampanya nasıl yapılır ve nasıl içilir?

şampanyaŞampanya tüketimi her ülkede farklı seviyelerde olur. Fermantasyonunu tamamlamış olan şaraba özel bir maya ve bir miktar şeker ilave edilip elde edilen şampanya, ülkemizde yaygın olarak sadece kutlamalarda, özel günlerde ya da önemli kokteyllerde tüketilmektedir. Fakat yurt dışında şampanyayı sabah kahvaltılarına bile dâhil eden pek çok kültür vardır. İçimi oldukça kolay ve keyifli olan, damakta bıraktığı tat ile ayrıcalıklı bir lezzeti olan şampanyanın oluşum öyküsü, önce şampanya olacak olan şarabın seçimi ile başlamaktadır. Seçilen şarap önce kapalı bir hazneye konmaktadır. Sonra haznedeki maya, şeker, alkol ve karbonik aside ayrılmaktadır.

Şarabın oluşmasını takip edecek olan yeni fermantasyon süreci de bu şekilde başlamış olur. İkinci fermantasyon olarak bilinen bu sürede karbonik asit havaya dağılmaz ve sıvıyı baskı altına alır. Mayanın görevi sona erdikten sonra maya çıkartılır ve şampanya şarapta eritilen dozaj denilen şeker ile karıştırılarak mantarlanır ve kapatılır.

Şampanyayı sadece özel günlerde içmeyi tercih edenler, onun sadece ciddi yüzünü tanıyabilir. Bilseler şampanyanın daha kalender olan, renkli ve keyifli ikinci bir yönü daha olduğunu daha fazla tanımak isterler. Şampanya içilirken alınacak keyif belli etkenlere bağlıdır.

Yıllanmış iyi bir şarapla hazırlanmış olan şampanya, daha güzel aromalı ve lezzetli dolayısıyla içim keyfi veren bir içecek olacaktır.

Uzun süre mayalanan şampanyadaki hava kabarcıkları daha kalıcı olur. Bu etki şampanya içilirken de rahatça hissedilir.

İçine katılan şekerin dozu ne kadar az olursa, şampanyanın yapıldığı şarabın tadı da o kadar iyi hissedilir.

Uzun süre maya ile fermente edilen şampanyalar, daha lezzetli olmaları için son mantarlamadan kısa bir süre sonra içilmesi gerekir.

Şampanya İçinde bulunan Şeker Miktarına Göre 3’e ayrılır

Traditional Dry: 1 litrenin içinde 17-34 gram şeker ihtiva eder.

Demi Sec: Oldukça tatlı olan bir şampanya türüdür.

Brut veya Ekstra Dry: İçindeki şeker miktarı en az olan şampanya grubudur.

Her üç şampanya türünden de hem çok ucuz olan, hem de oldukça pahalı olan çeşitler vardır. Şampanyayı sade içmek isterseniz doğal olarak en iyisini tercih etmeniz gerekir. Fakat kokteyllerde servis edilen şampanyalarda orta kalitede şarap kullanılmış olabilir.

Şampanya Nasıl Servis Edilir?

Özel zamanlarda, bir mutlu haberi kutlamak, bir başarıyı onurlandırmak için tercih edilen şampanyanın her şeyden önce gerektiği kadar soğuk olması gerekmektedir. Gazlı bir içki türü olduğundan dikkatle açılmalı, gereksiz yere sarsılmamalı, aşırı sallamadan kaçınılmalıdır.

Şampanya servisten 20-25 dakika önce içinde buzlu su bulunan bir şampanya kovasında soğuması için bırakılır. Şampanyanın içmek için ideal soğukluğu 6-9 derece arasında olmalıdır. İdeal sıcaklığına ulaştıktan sonra şampanyanın ağzındaki yaldız ve tıpanın üzerinde bulunan tel başlığı çıkartılır. Daha sonra 45 derecelik bir açıyla eğilir ve tıpası çevrilerek çıkarılır. Şampanya servisi yapılırken kadehlerin 2/3 oranında dolu olması gerekmektedir. En ideal şampanya kadehi şekli ise flüt adı verilen, tüp biçiminde ince ve uzun olan kadehlerdir.

Şampanya kadehinin ayak yüksekliği elle kavrandığı zaman elinizin şampanyaya değip ısıtmaması için yeterince yüksek boyda olmalıdır. Şampanya kadehi hiçbir zaman buzun içinde soğutulmamalıdır. Çünkü bunu yaptığınızda şampanyanın tadı olumsuz şekilde etkilenecektir.

Bir Cevap Yazın