Ram nedir?

computer-memory-2

Kelime manasıyla RAM (Random access memory) yani açılımı rastgele erişilebilir bellek cümlesinin kısaltılması olarak tanımlanır. Bilgisayar teknoloji dilinde kullanılan bu kelime ve bilgisayarın işletim sisteminin, çalışır halde olan uygulama programların veya yapılan işlemlerde kullanılan verinin işlemci tarafından hızlı bir biçimde erişebildiği yere denmektedir. Daha kısa ifadesi ile bilgisayarın bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için kullanılan bir parçadır. Yani bilgisayarınızı daha çok hızlandırır.

Bilgisayar dediğimiz alet içeriğine baktığımızda birçok parçadan oluştuğunu görmekteyiz.  Bu parçalardan asıl olanlar ise ekran kartı ve birçok mikro işlemci modülü içinde yer almakta olan ve işlemlerin yapıldığı bir parçadır. Ram dediğimiz parçanın buradaki görevi, bilgisayar üzerinde işlemler yapılırken Ram’ın üzerindeki hafıza bölümlerine bilgiler yüklenerek kullanılan bir parçadır. Buradan da yapılan tariften de anlaşılacağı üzere bellek kelimesi nasıl depolama manasını karşılıyorsa aynen öyle de ram da bir depolama aygıtı olarak kullanılır.  Fakat kullanılan bellek enerji bitse de veya kesilmesi durumunda hafızasındaki bilgiler kaybolmadığı halde, ram üzerindeki depolanan bilgiler için enerji gerektiği ve bu enerji bittiği zaman üzerindeki bilgiler de kaybolur. Bu özelliğinden dolayı kullanılan diğer depolama aygıtlarına göre ( sabit disk, flaş, CD-ROM, disket sürücüsü gibi) veri aktarımında daha hızlı ve süratli bir şekilde işlem yapma olanağı sağlar. Bundan dolayıdır ki kelime manası ifade edilen rastgele erişimli ifadesi kullanılmaktadır. Bilgisayar çalıştığı süre boyunca üzerinde bulunan ve depolanan bilgiler saklanır. Sabit diskteki bilgiler bilgisayar kapatıldıktan sonra da ulaşılması mümkün olduğu halde ram üzerindeki bilgileri tekrar ulaşmak mümkün olmayacaktır.

Bilgisayarda bulunan bilgileri tekrar işletim sistemi tarafından kullanması durumunda ram üzerinde bulunan bilgiler hemen hızlı bir şekilde ulaşılabilir. Bu durumda bilgisayarın performansını ve daha hızlı çalışmasını olumlu bir etki sağlamaktadır.

Ram’lar içerik olarak birbirinden bağımsız olarak hazırlanmış ve kendine ait bulunan sayısal bir adresi olan hücrelerden oluşmaktadır. Bu hücreleri çift yönlü çıkışları olmakla beraber bu çıkışlar veri yolunda data-bus denilen mikroişlemciye bağlamaktadır. Ram’ın bu tarzda kullanılan adresleme yolu ile bilgiler istenildiği hücrelerinden bellek üzerinden rahatlıkla serbest ve bağımsız bir şekilde ulaşılabilir. Bunun üzerinde bulunan kaydedilen bilgilere ya da hücreye hemen ulaşmak mümkündür.

RAM’da depolanan bilgilerin bellek kapasitesi byte cinsinden ifade edilerek belleğin ne kadar kapasitesi olduğunu verir. Byte bilgisayar dilindeki manası; bellek ölçü birimidir, 8 bitten oluşmaktadır. Bit en küçük hafıza birimi olarak kullanılır. Bellek ölçüleri ise küçükten büyüğe doğru şöyle sıralanmaktadır: 1 Byte 8 Bit, 1 Kilo Byte 1024 Byte, 1 MB 1024 Kilo Byte eşit, 1 GB 1024 MB’ta eşit, 1 TB 1024 GB eşittir. Bunlar bilgisayarın bellek kısmını oluşturur. Bu hafızadaki bilgilerin kullanılması ve aktarılma işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için Ram belleğe aktarılır ve böylece daha çok bilgiler değil sadece kullanılacak bilgilere rahatlıkla ulaşılır ve işlemler hızlı bir biçimde gerçekleştirilir.

Bir Cevap Yazın