Rahim kanseri nedir?

rahim kanseriJinekolojik kanser türleri içerisinde en yaygın olanı olan rahim kanseri, kadınlarda görülen kanser türleri arasında 4. sırada yer alır. Menopozdan sonra görülme sıklığı daha fazladır. Çok nadiren de olsa, gençlerde de görülmesi mümkündür. Rahim kanseri hücreleri, rahim iç zarında geliştikten sonra diğer üreme organlarına yayılırlar. İlerlemiş dönemlerde ise, vücudun diğer organlarına yayılarak metastaz yapabilirler.

Rahim kanserine neden olabilecek etkenler, cinsel hayatın yirmi yaşından önce başlaması, çok eşlilik, viral enfeksiyonlar, düşük sosyo ekonomik durum, çok doğum yapmış olmak, bağışıklık sisteminin zayıflaması, sigara ve alkol tüketimi, eşin sünnetli olmayıp bakteri bulaşmasına sebep olması, C vitamini eksikliği gibi nedenlerdir. Şişmanlık, diyabet ve yüksek tansiyon problemi olan kadınlarda rahim kanseri riski daha fazladır. Erken yaşta adet görmeye başlamak ve geç döneme kadar adet görmek kansere yakalanmak için riskli durumlardır. Hiç çocuk doğurmamak ve genç yaşta anne olmak kanser riskini arttıran nedenler arasındadır.

Rahim kanserinin belirtileri, düzensiz kanamaların görülmesi, özellikle menopoz sonrası olan kanamalar kanserin en belirgin özelliğidir. Ağrı aşaması, kanserin ilerleyen dönemlerinde rahim içerisinde biriken cerahat sebebiyle gelen akıntıyla hissedilebilen dönemdir ve kanserin ilerlemiş halinde görülür.

Kansere tanı koymak için,  jinekolojik muayeneyi takiben alınan parçanın patolojik muayenesi yapılması gerekir. Rahim kanseri 4 evreden oluşur. İlk 2 evrede tedavide olumlu sonuçlar almak genellikle mümkündür. Çünkü bu aşamada, kanser hücreleri rahim içi ve ağzında yerleşmiştir. Son 2 aşama da, kanser hücreleri yayılıp, diğer üreme organlarına ve vücudun farklı bölgelerine metastaz yapacağından geç kalınmış olabilir.

Kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlatmak için yıllardır doktorlarımızın tavsiyesi bol sebze ve meyve tüketiminde bulunmamızdır. Bu tavsiyenin doğruluğu kanıtlanmıştır.  Sizlerin de kansere yakalanmamak için gerekli tedbirleri almanız yerinde bir karar olur. Kanser başladıktan sonra yapılacak tedaviler, radyoterapi, kemoterapi ve hormon tedavisidir. B tedavilerin başka yan etkileri de olacağından, rahim kanserine yakalanmamak en iyi yöntemdir.

Eğer kadınlarımız, anormal kanama, pelvik ağrı, kitle, kilo kaybı yaşıyorsa mutlaka rahim kanseri yönünden kontrol altına alınmalıdır. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır, sağlıklı günlerin sizinle olmasını diliyoruz..

 

Bir Cevap Yazın