Raffaello kimdir?

37 yıl kadar süren kısa ömründe olağanüstü güzellikteki eserleri ile dünyanın en büyük ressamları arasında yerini almıştır. Nazik, hoşgörülü, alçakgönüllü, kimseyle herhangi bir düşmanlığı olmayan ve dostluğa değer veren biri olduğu konusunda herkes hemfikirdi. Sanatçının bu özellikleri resimlerinde de kendisini göstermektedir. Raffaello’nun Hz. Meryem ve Çocuk İsa konusunda işlemiş olduğu bir çok eserdeki figürlerin yüzünde son derece sevecen, yumuşak ve dingin, çoğu kez gülümseyen bir ifade bulunmaktaydı.

Rafaelllo İtalya’da Urbino’da dünyaya gelmiştir. Babası da ressamdı. Resim yeteneği daha küçük yaşlarda ortaya çıkmış olan ünlü ressam 8 yaşında iken annesini, 11 yaşında iken de babasını kaybetmiştir. Daha sonraki yıllarda resim öğrenimi görmek üzere Perugia’ya gitmiştir. Ressam orada Perugino’nun atölyesinde çalışma imkanı bulmuştur. Perspektif uygulaması ve figürlerin mekan ile ilişkisi konusunda Perigino’dan çok şey öğrenmiştir. Dönein en ünlü ressamı Raffaello’nun şiirsel ve yumuşak üslubundan çok etkilenmiştir. Çok geçmeden en az ustası kadar başarılı, sıcak ve canlı yapıtlar vermeye başlamıştır. 1504-1548 yılları arasında Floransa’da kalmıştır. Rönesans kültürünü son drece iyi özümsemiş bir sanatçı olan Raffaello orada Leonardo do Vinci ve Michelangelo’nun eserlerini inceleme imkanı bulmuştur. Hz. Meryem’i konu almış olduğu resimlerinin çoğunu o dönemde yapmıştır. Özellikle Leonardo’nun yumuşak ifadeli, dingin figürlerinden, gölge ve ışık tekniklerinden son derece etkilenmiştir.

1508 yılında Rönesans döneminin en önemli mimarlarından biri olan Donato Bramante’nin önerisi üzerine Papa II. Julius tarafından Roma’ya çağrılmıştır. Kısa bir zaman içinde ünlenen ve çevresindekilerin sevgisini kazanarak ressamların prensi olarak anılmaya başlayan Raffaello, önüne gelen her işi büyük bir titizlikle yapmış, her seferinde bir önceki eserinden daha güzel bir eser ortaya koymuştur. Vatikan’da Papanın çalışması odasının bezemelerini üç yılda tamamlamıştır. Bu odada bulunan Atina Okulu freski Raffaello’nun en ünlü eserlerinden biri olmuştur. Resimlerinde eski Yunanlı düşünürlerden Platon ve Ariston’un çevresinde geçmiş yüzyılların ve Rönesans döneminin düşünürleri yer almaktadır. İnsanların son derece gerçekçi bir anlatım ile betimlenmiş olduğu bu resim, sanatçının içinde bulunduğu kültürel ve düşünsel hayatı bütün canlılığı ile yansıtmaktadır. Aynı dönem içerisinde mimarlık uygulamalarına da başlamış olan ünlü ressam Raffaello Bramante ile birlikte San Pietro Bazilikası üzerinde çalışmalar yapmıştır. Bramante’nin ölümünden sonra çalışmaları tek başına sürdürmüştür. Sistina Şapeli’ne asılmak üzere dokunacak olan halı örneklerini hazırlamıştır. Santa Eligio Degli Orefici Kilisesi’ni ve Santa Maria Del Popolo Kilisesi’nin mezar şapelini yapmıştır. Eski yapılara da büyük ilgi duymakta olan sanatçı Roma’nın arkeolojik bir haritasını da çıkarmıştır.
Yüksek Rönesans sanatını en doruk noktasına ulaştırmış olan ünlü ressam Rafaelo, yapıtlarında estetik anlayışı yücelik ve incelik ile birleştirerek klasikçi tutumun en etkili olan temsilcilerinden biri durumuna gelmiştir.

Ünlü ressamın baş yapıtı sayılan Vatikan freskileri dışındaki diğer önemli yapıtları 1508 yılında yapmış olduğu Niccolini Cowper Madonnası, 1513 ile 1514 yılları arasında yapmış olduğu Sistina Madonnası ve 1518 ile 1520 yılları arasında yapmış olduğu İsa’nın Göğe Yükselişi adlı yapıtlardır. Ünlü Ressam Raffaello2nun yapıtlarının çok önemli bir kısmı Avrupa’da bulunan çeşitli müzelerde ve sanat galerilerinde sergilenmektedir.

Bir Cevap Yazın