Postür bozukluğu nedir?

postur bozukluguPostür; vücudun her bölgesinin vücudun bütününe oranla en doğru şekilde yerleştirilmesi demektir. Bu yerleşimde eklemler, eklemlerin aldığı pozisyonlar da doğal olarak büyük önem arz etmektedir. Postür bozukluğu da bu ideal vücut pozisyonundan sapmalara neden olan fiziki problemlerin oluşması haline verilen addır.

Postür; aktif ve inaktif postür olarak; aktif postür ise statik postür ve dinamik postür olarak ikiye ayrılır. İnaktif postür; uyuma, dinlenme gibi vücudun inaktif pozisyonlarını içeren duruşlara verilen addır. Aktif postür ise adından da anlaşılacağı üzere hareket halindeki postüral durumları kapsamaktadır. Statik postür; kasların yerçekiminin etkisine karşılık gerilme, vb. şekillerde aldıkları duruş şeklidir. Dinamik postür ise; vücudun herhangi bir hareketini gerçekleştirmek için aldığı duruşlardır;. hareketin gerçekleşebilmesine temel teşkil eder.

Duruş bozukluğu olarak da bilinen postür bozukluğu; fizik tedavi alanına giren sağlık problemlerinden biridir. Postür bozukluğu hafif ve ileri düzeylerde olması muhtemel, seviyeye göre tedavisi de değişen, ileri seviyelerde ağrının da eşlik edebildiği, en son çare olarak cerrahi çözümlere başvurulabildiği önemli bir konudur. Özellikle çocukluk çağında bu tarz sorunların teşhisi, ileri yaşlarda çözümü zor seviyelere sorunun taşınmasına engel olacaktır.

Postür bozukluğu olduğundan şüphe edilen durumlarda bir ortopedi ve fizik tedavi uzmanına danışmak gerekmektedir. Postür analizi ile
postür bozukluğunun tıbben geçerli olup olmadığının teşhisi sağlanmaktadır.

Postür analizi;

  • Kas kısalık testleri
  • Eklem hareketlerinin incelenmesi
  • Anatomik pozisyon değerlendirmeleri
  • Eksen ve düzlem analizleri

gibi aşamaları kapsamaktadır.

Sıklıkla karşılaşılan postür bozuklukları şu şekildedir:

  • Kifoz (kamburluk hali)
  • Lordoz (halk arasında “kamburu göğsünde” olarak bilinen durum)
  • Skolyoz (omurganın sağa ya da sola eğilmesi hali)

Postür analizi neticesinde tıbben anlamlı bir postür bozukluğu teşhisi gerçekleştiğinde, bu bozukluğun giderilmesine yönelik tedavi planı
oluşturularak, uygulamaya alınır.

Bir Cevap Yazın