Portakal sadece C vitamini kaynağı mı?

portakalPortakal turunçgiller ailesinden olan bol sulu bir kış meyvesidir. Ülkemizin en fazla Akdeniz Bölgesinin Hatay, Antalya ve civarında oldukça fazla yetişir. Portakalın yafa, dörtyol ve washington gibi çekirdekli ve çekirdeksiz türleri bulunmaktadır. Washington portakal ise çoğunlukla Güney Doğu Anadolu bölgesinde ve Doğu Karadeniz bölgesinde, daha çok Rize ve çevresinde yetişir. Portakal denildiğinde herkesin aklına ilk önce C vitamini gelmektedir. Ancak portakalın içeriğinde bol miktarda B vitamini bulunmakta, kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi minerallerde bulunur. Portakal bir meyve olmaktan ziyade, başlı başına ilaç denilebilecek kadar faydalı bir şifa kaynağıdır.

Portakalın yaprağı ve çekirdeği eczacılıkta ve esans yapımında kullanılmaktadır. Kabuğunu reçel yapımında kullanılır. Mutfakta pasta ve tatlı yapımında da kullanılır. Bazı Avrupa ülkelerinde et yemeklerinde bile portakal kullanılır.  Vücudumuz kendi C vitamini üretmediğinden, sağlığımızı korumak için mutlaka dışarıdan bol miktarda C vitamini almamız gerekir. Özellikle kış döneminde ve sigara içen kişilerde bu ihtiyaç normalden iki katına çıkar. Sabah kahvaltısında içilecek bir bardak taze portakal suyu gününüzü daha zinde ve enerjik geçirmenize faydalı olur. Midesinden rahatsızlığı olan kişilerin, ekşi tatlı portakal tüketmeleri tavsiye edilmez. Miktarı fazla olmamak şartıyla tatlı portakal yemelerinde herhangi bir sakınca bulunmaz. Kabuğu soyulmuş ya da kesilmiş ve uzun süre bekletilen portakalların tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Her türlü besin maddesinde olduğu gibi portakalında en iyi olanı tazesidir. Özellikle mevsimi olan kış aylarında bol miktarda tüketilmelidir.

Portakalın sağladığı en önemli faydalar

  • Portakal insan vücudunun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve tuzların hepsini neredeyse tek başına içeriğinde barındırır. Bu nedenle büyüme çağında olan çocuklara bol miktarda portakal yedirilmesi, sevmedikleri takdirde sıkılarak suyunun içerilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
  • Portakal tam anlamıyla bir C vitamini deposu olduğundan, vücutta bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
  • Kış aylarında soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu bir besindir. Hasta olanların iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Kan sulandırıcı özelliği sayesinde, kanı temizler ve zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
  •  Portakalın içeriğindeki C vitamini damarları yumuşatır, yağlanma nedeniyle oluşan damar sertliklerini önler. Ayrıca bacak damarlarında meydana gelen pesifik damar tıkanıklığına karşı koruyu özelliği de bulunmaktadır.
  • Portakalda olan lifler sindirimi kolaylaştırır, yararlı maddelerin vücut tarafından emilmesini ve zararlı maddelerin dışarıya atılmasını sağlar.
  •  B vitamininin bir türü olan folar ve folik asit, özellikle gebe kadınlar için oldukça gerekli bir vitamindir. Anne karnındaki bebeğin ilk üç aylık gelişimi için oldukça önemlidir. Bunun dışında alyuvarların oluşmasına yardımcı olur.
  • Portakal kabuklarıyla yapılan reçel, karaciğeri çalıştırır ve sarılığın her türüne iyi gelir.
  • Portakalın cilt sağlığı üzerindeki en önemli etkisi akne  ve ergenlik sivilcelerinin önemli oranda azalmasını sağlamasıdır. Bu iki ay süreyle uygulanmaya devam edilirse, tamamen akne ve sivilcelerden kurtulmak mümkün olur. Portakal kabuğunda dış kısmındaki, taneciklerin içerisinde bulunan su cilde uygulandığında ilk olarak yanıcı bir his bıraksa da, cildin diri olmasını sağlayıp tatlı bir pembelik verir. Özellikle portakal yağı cilt için tavsiye edilir.
  • Pek çok kanser türüne karşı koruyucu özelliği vardır.
  • Gebe kadınlarda ve çocuklarda kansızlığın önlenmesi ve tedavisinde önemli bir etkiye sahiptir.

Bir Cevap Yazın