PNG nedir?

Görüntü kalitesinden herhangi bir kayıp vermeden dosya boyutunun sıkıştırılmasını sağlayan PNG(Portable Network Graphics), Türkçe “Taşınabilir Ağ Grafiği” olarak tanımlanan bir sıkıştırma biçimidir. Seçilen bir saydamlık kanalı vasıtasıyla görüntünün aktarılmasını sağlayan PNG formatı, gerçek renkte görüntü kalitesi sunar. Birçok insan GIF gibi kayıpsız bir görüntü formatı varken neden PNG algoritmasının geliştirildiğini merak etse de, aslında PNG’nin ortaya çıkmasına neden olan konu telif haklarıdır. GIF format her ne kadar ideal görüntü sıkıştırma algoritmasına sahip olsa da LZW denen bu algoritmanın sahibi olan Unisys firmasının patent hakkını talep etmesi üzerine PNG algoritması geliştirilmiştir.

GIF format dünya genelinde çok fazla kullanıldığı için Unisys’nin patent hakkını isteyeceğini duyurmasının ardından yeni bir görüntü sıkıştırma biçimi algoritması ihtiyacı doğmuştur. Ayrıca bilişim sektöründe yaşanan gelişmeler ve yeni teknolojilerin bilgisayar sektörüne girmesiyle birlikte GIF format bazı alanlarda yetersiz kalmaya başlamıştır. Böylece gerek patent hakkı gerekse de teknolojik gelişmeler GIF formatından PNG’ye geçilmesine neden olmuştur. W3C takviyesi olarak geliştirilen ilk PNG algoritması “1.0 versiyon” ismiyle 1996 yılında yayımlanmıştır.

PNG format kısa süre içinde dünya genelinde kabul gördü ve takip eden dönemde 1.1 ile 1.2 versiyonlar geliştirildi. 1.2 versiyonundan itibaren dünya genelinde kullanılan PNG formatı ISO/IEC 15948.2003 ismiyle ISO standartı olarak kabul edilmiştir. Devam eden yıllarda PNG format daha da fazla insan tarafından kullanılmaya başlanınca Unisys firması 1999 yılından itibaren GIF formatının algoritması olan LZW telif hakkından vazgeçti ve LZW algoritmasının ücretsiz olarak kullanılmasına izin verdi.

GZIP ve ZIP sıkıştırma formatlarında kullanılan LZ77 algoritmasının geliştirilmiş bir versiyonu olan PNG algoritması, farklı ayarlar ile daha da üstün bir performans sunmuştur. Ancak PNG algoritması da tıpkı diğer sıkıştırma biçimleri gibi resimlerdeki iki boyutlu yapıyı göz ardı ederek, resmi bir veri dosyası olarak algılar ve tek boyutlu olarak sıkıştırır. Bu nedenle PNG formatının ideal iki boyutlu sıkıştırmadan oldukça uzaktır. Patentli resimleri tıpkı GIF formatta olduğu gibi destekleyen PNG, piksel başına 8 bite kadar paletli resimler oluşturabilir. PNG algoritması ayrıca gerçek renkli resimlerle de tam uyumlu olarak çalışabilir ve kanal başına 8 ile 16 bit arasında resim kullanır. Gerek görüntü kalitesinin korunması gerekse de dosya boyutunun azaltılması nedeniyle oldukça işlevsel olan PNG format, hareketli resimleri desteklememektedir.

Bir Cevap Yazın