Perine masajı nedir?

perinePerine masajı hamilelik döneminde doğumdaki yırtıklarının önlenmesi amacıyla yapılır. Perine bölgesi vajina ile anüs arasında bulunan alandır. Bu bölgenin genişliği ortalama 2-3 cm çapındadır. Normal doğumda en fazla yırtık bu bölgede oluşur. Normal doğumda genellikle perine bölgesine yapılan epizyotomi yani doğum kesisi ile doğum yırtıklarının olması engellenmek istenir. Epizyotomi ile istendiği gibi düzgün bir kesi yapılır. Bu kesi yine aynı şekilde düzgün biçiminde onarılır. Ancak istemsiz şekilde meydana gelen yırtıkların onarılması çok daha zor olur. Bu yüzden uzmanlar tarafından perine masajı yapılması tavsiye edilir.

Perine masajı nasıl yapılmaktadır?

Perine masajının yapılması perine bölgesine 5-10 dakika süre ile kayganlaştırıcı bir madde sürülüp, elle gerçekleştirilir. Kayganlaştırıcı maddenin badem yağı, gliserin gibi ürünler olması mümkündür. Bu masajın bir haftada 3-4 kez uygundur. Bu masajı kadının kendisi ayna karşısında bile olsa, yapması zor olabilir. Bu yüzden eşi tarafından masajın uygulanması daha iyi olur.

Bu masajın uygulanmasına hamileliğin 34 haftasından sonra başlanır. Bu masaj doğuma kadar devam ettirilebilir. Masaj uygulanmadan önce ellerin iyice yıkanması, ayrıca anne adayının idrarını yaparak mesanesini boşaltması gerekmektedir. Kadın masajı kendisi yapacaksa, bunda baş parmağını kullanmalıdır. Eğer masajı eşi ya da başkası uygulayacaksa, bu durumda işaret parmağı kullanılabilir. Masaj yapılırken parmak vajinanın içerisine en fazla 3-4 cm kadar girmeli. Masajda parmak sağ ve sola doğru, yani saatin 3-9 arasında salınması gibi, hareket ettirilmeli ve vajina alt duvarıyla perine bu şekilde esnetilmelidir. Burada parmak sağ ve sola hareket ettirilirken, hafifçe bir hareketle aşağı anüse doğru bastırmak gerekir. Bu sırada hafif dereceli yanma ve ağrı oluşabilir. Doğum sırasında da perine masajı ebe veya doktor tarafından perine çevresinin esnemesi için ve bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için uygulanır.

Ayrıca bu elle yapılan masajın yerine kullanılabilecek balon sistemleri de üretilmiştir. Yine masaj elle yapıldığı gibi, küçük bir balon şişerek ve küçülerek perine bölgesinin esnetilmesi mümkün olmaktadır. Henüz ülkemizde bu balon sistemi olmasa da, yararlı etkileri nedeniyle bunun yakın zamanda kullanılmaya başlayacağı söylenebilir.

Perine masajının faydaları nedir?

Bu masajın yapılma amacı perine bölgesinde olan doku ve kasların esnekliğini arttırmak ve doğumda istemsiz olarak meydana gelebilecek yırtıkları önlemektir. Bu konu hakkında ülkemizde Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde yapılmış olan bir çalışmada, perine masajı uygulanan 50 hasta içerisinde sadece 5 kişide doğum sırasında epizyotomi uygulamasının yapılmasının gerekli olduğu belirlenmiştir. Perine masajı uygulanmayan diğer 50 hastanın içinde, 46 kişide doğumda epizyotomi yapılmıştır. Bu çalışmaların sonuçlarına göre, arada büyük bir fark yoktur. Çalışmaların verdiği sonuçla, perine masajının doğumda yapılan epizyotomi işlemini önemli derecede azalttığı görülmüştür.

Bu konuda 2008 yılında yapılan başka bir çalışmada, ilk defa doğum yapan 234 anne adayı üzerinde değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışmada da, perine masajı yapılmış anne adaylarında doğum sırasında olan yırtık oranı, masaj yapılmayan anne adaylarına göre ortalama aynı olduğu yönünde olmuştur. Çalışmanın sonucuna göre perine masajının faydasının ya da zararının olmadığına ulaşılmıştır.

Bu konuda 2006 senesinde yapılmış olan bir çalışmaya göre, perine masajının yapılması halinde doğum sırasında epizyotomi kesisin azalmış olduğu ve doğumda istemsiz olan yırtıkların da azaldığı sonucuna varılmıştır. Fakat bu çalışma sadece daha önce doğum yapmamış olan anne adaylarının üzerinde yapılmıştır. Daha önce normal doğum yapmış olan kadınlar üzerinde perine masajının etkisine bakılmamıştır.

Bu çalışmalarla elde edilen bilgilere göre, genellikle perine masajının ilk doğumu olan anne adaylarına faydalı olacak bir uygulama olduğu görülmektedir. Daha önce normal doğum yapmış olan kadınlar açısından faydalı olmadığı görüşü daha ağırdır.

Bir Cevap Yazın