Papatyanın sadece saçların rengini açtığını mı düşünüyorsunuz?

papatyaPapatya kış döneminde karların yavaş yavaş erimesiyle birlikte, ilkbaharın gelişini müjdeleyen, orta bölümü sarı, dış kenarları beyaz ve küçük yapraklardan oluşan,  hoş kokulu şifalı bir çiçektir. İçlerinde en şifalı olanı tarımsal ve ticari amaçla üretilmiş gübreli olanları değil, kırlarda kendiliğinden yetişenidir. Bu yüzden marketlerde satılan kuru papatyaların yerine aktarlarda açık olarak satılan ürünleri almayı tercih edebilirsiniz. Aslında en faydalı olanı kırlardan kendinizin toplayarak kurutacağınız papatyalardır.
Papatya tarihte yıllar boyu sinirleri yatıştırmak ve uyku verici etkisiyle kullanılan ve çayı hazırlanıp tüketilen oldukça faydalı bir bitki türüdür. Günümüzde papatya hakkında yapılan çok sayıda bilimsel araştırmanın sonucunda, pek çok faydası olduğu tespit edilmiştir.

Mayıs ve Haziran aylarında, öğlen zamanlarında hava güneşli olduğunda, sapların dışında sadece baş kısımları kopartılıp toplanır. Toplanırken naylon torba yerine bez torbaların kullanılması uygundur. Gölgede kurutulan papatyalar, bir yıl içinde tüketilmelidir. Yanlış toplandığında ve kurutulduğunda bitkinin şifalı etkisi azalır.

Papatyanın en önemli ve bilinen faydaları 

  • Papatya çayının yemeklerden yarım saat önce içilmesi halinde, bağırsak kramplarında ve bağırsak gazını önemli oranda yatıştırıcı özelliği vardır.
  • Akşamları yatmadan bir saat kadar önce içilecek papatya çayı oldukça rahat ve derin bir uyku uyumayı sağlar.
  • Kadınların adet döneminden bir kaç gün önce sabahları ve akşamları papatya çayı içmesi, oldukça rahat ve az ağrılı bir dönem geçirmelerine yardımcı olacaktır.
  • Papatya vücutta oluşan iltihapların tedavisinde olumlu etkileri olan bir bitkidir. Bu yüzden ergenlik döneminde yüzde çıkan iltihaplı sivilcelerde, temiz bir pamuk yardımıyla sabah ve akşam silinirse, sivilcelerin azalmasına yardımcı olur. Ciltte iri ve iltihaplı sivilcelerin çıkmasına engel olur.
  •  Papatya yapraklarını kaynattıktan sonra saça sürülerek kurutulması halinde saç rengini açar. Bu sayede saçlarını açık renge boyatmayı isteyen kadınlar, daha doğal şekilde saçlarının rengini açabilirler. Bu işlemden sonra istedikleri açık renge boyadıklarında daha iyi sonuç alabilirler. Üstelik saçların renginin kimyasal maddelerden etkilenmeden açılmasını sağlamış olurlar.
  • Bu konuda araştırma yapan bitki bilimcilere göre, papatya sinüzit hastalarına iyi gelmekte, birçok hastanın papatya sayesinde iyileştiği gözlemlenmektedir.
  • Mide ülseri, mide ve bağırsak yaralarına iyi geldiği bilimsel olarak belirlenmiştir.
  • Üretra ve idrar yolu enfeksiyonları için, tedavinin desteklenmesi amacıyla papatya çayı tavsiye edilir.
  • Çocuklar için ishal veya soğuk algınlığından kaynaklanan karın ağrılarının hafifletilmesi için, ılık papatya çayı iyi gelir.
  • Ateş düşürücü etkisi bulunan papatyanın, iltihaplı diş ağrılarına iyi geldiği bilinir.
  • Papatya suyunun saç diplerine masaj yapılarak uygulanması halinde, cilt döküntülerine iyi gelir ve saçlarda daha sağlıklı uzamaya yardımcı olur. Bu uygulama iki haftada bir ya da en az ayda bir kere uygulanmalıdır.
  • Diş eti kanamalarını gidermek için kaynamış suyun içine bir kaç tane papatya atarak, 5 dakika demleyip yumuşak fırçalı bir diş fırçasının yardımıyla diş etlerine uygulanması halinde diş etine ve diş sağlığına iyi gelir. Bunun haftada bir defa uygulanması yeterli olur.
  • Soğuk algınlığı nedeniyle oluşan nezle grip gibi üst solunum yolu hastalıklarında, içerisine bir miktar karabiber koyulup içilirse, burun ve nefes açan etki sağlar.
  • İltihaplı romatizmal hastalıklarda, günde iki kez sabah ve akşam papatya çayı içildiğinde, ağrıları en aza indirecektir.
  • Cilt sağlığı için, en az haftada bir ya da iki defa yüzün papatya suyuyla silinmesi halinde daha canlı ve temiz bir cilde sahip olunur. Özellikle cildine yoğun makyaj yapmak zorunda olan kadınlara tavsiye edilen bir seçenektir.

Bir Cevap Yazın