Magnezyum eksikliğinde vücutta neler olur?

magnezyumİnsan bedeninde olan temel minerallerden birisi olan magnezyum, vücuttaki kritik metabolik işlevlerin çoğunluğu için gerekli olan bir bileşendir. Yetişkin insanların vücudunda 20-28 gram kadar magnezyum bulunması gerekir. Bu miktarın % 60 oranı kemiklerin içinde, kalan kısmı ise doku ve organlarda bulunmaktadır. Magnezyum özellikle kalp ve beynin yapısında daha yoğun miktarda bulunmaktadır. Vücutta bulunan magnezyum seviyesinin eksildiğinde, sürekli olarak dışarıdan takviye edilmesi gerekir. İhtiyacını karşılayacak magnezyumu alamayan vücut, bu durumda doğal olarak kemiklerde bulunan rezervini kullanmaya başlar. Vücuttaki enerji gerektiren her tür metabolik olayda magnezyum ihtiyacına gerek duyulur. Sinir sisteminde olan aşırı duyarlılığı azaltarak, sakinleşmeyi sağladığı için anti stres minerali olarak adlandırılan magnezyum, vücutta olan enzimleri harekete geçirir ve kanda bulunan şekerin enerjiye dönüşmesinde önemli bir rol oynar.

Magnezyum faydaları nedir?

  • Vücutta bulunan C vitamini, fosfor ve kalsiyum gibi minerallerin daha etkin şekilde kullanılmasını sağlar.
  • Cilt ve saçların güzelleşmesine, ayrıca tırnakların kuvvetli olmasına yardımcı olmaktadır.
  • Sinir sisteminin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur
  • Vücut ısısının dengeli bir şekilde tutulmasını sağlar.
  • Astım ve alerjik nezle rahatsızlıklarında etkilerin hafiflemesini sağlar.
  • Kadınların adet dönemi öncesinde, magnezyum takviyesi yapması halinde ağrıların azaltılmasını sağlar.
  • Hamilelik döneminde meydana gelen kramplara karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
  • Depresyon ve anksiyete hastaları hakkında yapılan değerlendirmelerde, bu kişilerde magnezyum eksikliği olduğuna dair belirlenen tespitler bulunmaktadır. Bu yüzden günlük olarak alınması gerekli miktarın alınmasına dikkat etmek gerekir.
  • Vücutta sakinleştirici etkisi vardır. Bu etkinin kalsiyumla birleşmesi halinde daha fazla artar.
  • Kalp atışlarının düzene sokulmasında, kan damarlarının sağlıklı çalışmasında etkili olur ve kalp krizini önleyen etki yapar.
  • Beyin hücrelerinin canlı olmasını sağlar. Özellikle beyin hücrelerinin ölmesine sebep olan kalsiyumun beyne kadar ulaşmasına engel olmaktadır.
  • Alzheimer gibi nörolojik sorunları önleyen ve hormonların aktif hale gelmesini sağlayan etkileri vardır.
  • Vücuttaki sodyum ve potasyum dengesinin kurulmasına yardımcı olur.
  • Sigara içen kişilerin felç riskini azaltıcı etki yapar.

Vücutta magnezyum eksikliği olması halinde, vücutta bulunan beyin, böbrek ve karaciğer gibi organların fonksiyonlarında aksaklıklar meydana gelir. Bu etki yüzünden vücutta halsizlik, yorgunluk, uyku düzeninin bozulması, huzursuzluk, hafıza kaybı, dalgınlık, böbrek yetmezliği, kramplar, öğrenme güçlüğü gibi ciddi ağlık sorunları gündeme gelebilir. Vücuttaki magnezyum miktarı normal değerlerinden fazla olursa, vücut tarafından kendiliğinden uzaklaştırılır. Fakat kalsiyum eksikliğinin bulunması halinde, vücutta magnezyum fazlalığı meydana gelir. Bu yüzden vücutta halsizlik, bitkinlik, sindirim sistemi sorunları, böbrek hastalıkları, terleme ve depresyon gibi etkiler meydana gelebilir. Yetişkin bir kişide günlük olarak 300 mg magnezyum ihtiyacı olur. Yaşı ilerlemiş olan kişilerde bu oran 350 mg kadar olmaktadır. Hamile ve emziren kadınların ise, günlük ihtiyacı 600 mg değerine kadar yükselir. Günlük magnezyum ihtiyacının karşılanması için, içinde magnezyum bulunan peynir, yumurta, balık ve tavuk eti, patates, yer fıstığı ve portakal gibi yiyeceklerin yeterince tüketilmesi gerekir.

Bir Cevap Yazın