Organik bahçe nasıl kurulur?

bahçeEvinizde uygun bir bahçeniz varsa, sizde organik bir sebze bahçesi oluşturabilirsiniz. Bundan iyi sonuçlar almak istiyorsanız, buna emek vermelisiniz. Günümüzde organik ürünlerin değerini hepimiz biliyoruz. Bunları kendi ellerinizle yetiştirmekten büyük keyif alabilirisiniz. Sebzeleri tüketirken gönlünüz rahat olur. Bunu yapabilmeniz için size bazı önerilerde bulunmak istiyoruz.

Bol güneş ihtiyacı: Bahçenizin güneşten yeterince faydalanması gerekir. Bunun için bahçenizin en az 8 saat güneş alması gerekir. Ekim yapacağınız alanların bazı bölgelerinin daha az güneş alması halinde buralarda marul, maydanoz, dere otu gibi yeşillikler için ideal olur. Fakat çoğu sebze türlerinin fotosentez için bol ısı ve ışık ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle bahçenizi bu şekilde konumlandırın.

Küçük alanlarla başlayın: Ailenizin bireylerinin ihtiyaçlarına uygun büyüklükte bir bahçe hazırlamalısınız. Başlangıçta büyük alanlarla başlarsanız, sonuçta hüsran olabilirsiniz. Çünkü büyük yerle uğraşmak daha zordur. İki kişilik bir aileye 10 metrekarelik bir bahçe yeterli olacaktır. Bahçeyi hobi olarak kurmuş kişiler, eğer büyük alanlarda başlarsa, bununla ilgilenmekte zorlanabilir.  Bahçenizde çeşitli domatesler ekmek yerine, sırıklarla desteklenmiş iyi bakabileceğiniz sırık tipten domatesiniz daha fazla ürün verecektir. Önemli olan iyi bakımdır.

Toprağınızı iyi seçin: Toprağın iyi seçilmesi demek, daha iyi ürün almanız demektir. Bunu sağlamak için ilk birkaç santimetrelik tabakanın kaliteli bir kompostla karıştırılması gerekir. Bunun muhafazası için, saman ya da yaprak malcından 5-10 cm kadar bir tabaka koymanız gerekir. Bu şekilde toprağınızın iyi sulanmasıyla istediğiniz sebzeyi daha fazla miktarda alacaksınız.

Fideleri hazırlamak:  Bahçe hobisine yeni başlayanlara tohumla uğraşmak biraz zor gelecektir. Bu nedenle başlangıçta tohumlarla uğraşmayın. Sebzeleri fide halinde alarak kullanın. Bunları hazır olarak satın alabilirsiniz. Eğer fidesini bulamadığınız ve ekmek istediğiniz sebze varsa, bunu daha sonra kendinizi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Çünkü tohumdan sebze yetiştirmekte çok keyiflidir.

Gübreleme: Bahçeniz için iyi bir toprak hazırladınız. Ekeceğiniz sebzeler için fidelerinizi aldınız. Şimdi sebzelerinizin sağlıklı şekilde gelişmesini sağlamak için kaliteli ve organik tarımda kullanılabilecek gübreye ihtiyacınız var. Gübreyi mutlaka organik kullanın. Bu sayede bahçenizde yetiştirdiğiniz domates, salatalık, biber gibi tüm sebzelerin doğal aromalarıyla ve kokularıyla sağlıklı gelişmesini sağlayacak, alacağınız hasat oranı bol olacaktır.

Yararlı bakteriler: İyi ve kaliteli bir toprak, organik gübre ve besinler dışında yararlı bakterilere ihtiyaç duyar. Bunlar toprağınızın canlılık kazanmasına yardımcı olur. Bu yetiştireceğiniz sebzelerden daha fazla ürün almanızda size destek olacaktır.

Sulama: Sebze yetiştirmeyi düşünenler için sulamada önemli bir unsurdur. Herkes sebzelerin yetiştirilmesinde sulama yapılacağını bilir. Ancak önemli olan sulamayı doğru yapabilmektir. Tohum olarak ektiğiniz alanları her gün, fide olarak ektiğiniz alanları ise 2-3 günde bir sulamalısınız. Baharın sonuna geldiğinizde, sulamayı daha az sık yapmalısınız. Ancak ektiğiniz sebzelerin köklerinin daha derine inmesi için, sulamayı da derinlemesine yapın.

Bir Cevap Yazın