Okul fobisi nedir?

Okul fobisi, güçlü bir endişe sebebi ile çocuğun okula gitmeyi kabul etmemesi ve isteksiz olmasıdır. Özellikle birinci sınıfa başlayan çocuklarda baş gösteren bir sorundur. 60 aylık çocukların artık birinci sınıfa kaydedilmeye başlaması ile bu sıkıntı biraz daha büyümüştür. Zaten okul fobisi daha çok 5-8 yaşları arasındaki çocuklarda görülen bir korkudur . Ancak 11-14 yaşlarında da zaman zaman ortaya çıkabilmektedir. Okul fobisi olan çocuklar çeşitli bahaneler üretmeye başlarlar bu bahaneler daha çok bedensel yakınmalarla dile getirir ve anne babalarını inandırılmaya çalışılır. Bu bahaneler okula gitmediği zaman kendiliğinden ortadan yok olmaktadır. Okul fobisi olan çocukların özellikle karın ya da baş ağrısı , mide bulantısı şeklinde bedensel şikayetleri sabahları uyanır uyanmaz ortaya çıkmaktadır ve okula gitmemelerine karar verildiği zaman kendiliğinden geçmektedir . Yani okula gitme zamanlarında çocukta gerçek olmayan rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.
okul-korkusu
Anasınıfına ve ilkokula yeni başlayan çocuk, anne ve babadan ya da kendisine bakan kişiden ayrılmak istemez. Özellikle bu durum daha çok bağımlı olarak yetiştirilen çocuklarda meydana gelir. Aşırı koruyucu olan anne ve babalar, çocuğun bireyselleşmesine engel olmaktadır. Çocuğun yeni girdiği sosyal ortamlarda kendine olan güveni azdır. Yalnız kaldığı zaman nasıl davranması gerektiğini bilemez ve bu yüzden sürekli korkar. Bazen çocuk beklenilmedik bir şekilde okulda yaşanan bir duruma karşı tepki gösterebilir.Bu tepki ya öğretmenin tavrı ya da arkadaşlarının davranışları olabilir. Kimi çocuklarda bu tepkinin sebebini anlamak oldukça güçtür. Bazı çocuklarda psikiyatrik bozukluklarda görülebilir. Bunlar dikkat eksikliği başta olmak hiperaktivite bozukluğu, davranış bozukluğu, öğrenme güçlüğü gibi bozukluklardır.

Eğer Çocuk bazı alanlarda kendisini yetersiz görüyor ise, zor öğreniyorsa veya kendine güveni yeterli düzeyde değilse, uyum sorunları yaşayabilir. Ayrıca aile içi iletişim problemleri, kardeş kıskançlığı, ailede ölüm, kaza, boşanma, kardeşin evde kalması, hastalık gibi çeşitli sebeplerde okul reddine neden olabilir.
Okul fobisi genel olarak sebepsiz gözükse de, korkuyu oluşturan bazı ana nedenler vardır. Ailelerin aşırı koruyucu tavırları bunların başında gelmektedir. Okul fobisi olan çocukların geçmiş yıllarında anneleri tarafından gereğinden fazla özenle büyütüldükleri bilinmektedir. El bebek gül bebek dediğimiz şekilde büyütürler. Bağımsız davranışlar sergilemelerine engel olurlar . Bu tür anneler sürekli çocuklarını gözetir ve tüm isteklerini yerine getirirler. Bu tip anneler çocukların bir saniyeliğine bile gözlerinin önünden ayrılmasına müsaade etmezler. Bu davranışlarının çocuklara zarar vereceğini düşünmezler. Bu yaklaşım tarzı ilerde okul fobisine sebep olabilmektedir.

Çocuğun anneden ayrılma korkusu yaşaması ikisinden birine ayrılma durumunda kötü bir şey olacağı korkusu yaşamasından kaynaklanmaktadır. Çocuğun, okuldaki arkadaşları arasında pasif kalacağı ve başarılı olamayacağı gibi korkuları ve endişeleri yine okul fobisinin sebeplerinden birini oluşturmaktadır. Çocuk bazı derslerde kendisini yetersiz hissettiği zaman okul reddini gerçekleştirmek ister.

Anne ve babaların çocukların daha okula başlamadan okul konusunda güzel şeylerden bahsetmeleri gerekir. Yani okul hakkında çocuk zihninde güzel izlenimler bırakmaları gerekir. Bu konuda kendi okul yaşantılarından verecekleri güzle örnekler çocuğu okula özendirecektir. Ebeveynler çocuğu arkadaşları ile kıyaslama davranışından kesinlikle sakınmalıdırlar. Bu çocuğa zarar verir. Onun okul reddi davranışı göstermesine sebep olabilir.

Bir Cevap Yazın