Öfkeyi yenme yolları nelerdir?

Öfke genel olarak insanların gün içerisinde beklendik veya beklenmedik anlarda karşılarına çıkan ve istenmedik sonuçlara neden olabilecek bir duygudur. Her insanın yaratılışı farklı olduğundan dolayı olaylara yaklaşımı da farklıdır. Bundan dolayı kimi insanların sakin olduğuna şahit olurken kimilerinin de adeta öfkeden patlayacak durumda olduğunu görebilmekteyiz. Her insan öfkeyi kontrol edebilme yeteneğine sahip değildir.
öfkeyi yenme
Öfkeyi yenmek konusunda , Peygamber efendimizin(s.a.v) şunu tavsiye etmiştir: “Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun,öfkesi geçerse ne ala geçmezse yatsın.” hadisi şerifleri, aklın böylesi bir durumda tamamen saf dışı kaldığı öfke patlamalarında hiç bir şey yapılmamasını buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in bir sahabe ile arasında geçen bir konuşmada öfkeyi şöyle anlatılıyor.”Bir gün Resulullah(s.a.v) “size göre en güçlü pehlivan kimdir?” diye bir soru sorar. Sahabe-i Kiram da “güreşte rakibini yenendir” diye cevap verir. Resulullah (s.a.v) efendimiz ” Hayır, gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen insandır.” diye cevap verir.
Hayat öfkeli bir insan için son derece zor geçer. Ama hayat koşulları da gün geçtikçe daha çok stres ve beraberinde öfkeyi getirmektedir. Öfke konusundaki çalışmalarıyla ünlü olan Amerikalı psikolog Charles Spielberger, öfkeyi; ‘Öfke huzursuzluktan aşırı kızgınlığa ve öfkeye dönüşen ruh halidir.” Olarak tanımlamıştır. Eğer hayat çok hareketli geçiyorsa, öfke de bir alışkanlık halini alabilir. Sürekli stres altında yaşamak, öfkeyi tetikleyecektir.
Gereksiz ve aşırı öfke, insan sağlığı üzerinde kalıcı sorunlara neden olabilir. Kalp hastalıkları, depresyon ve yüksek kan basıncı gibi sorunlar öfke ile doğrudan ilgili olan sorunlardır. Öfkelendiğimizde kalp atışlarımız hızlanıyor, kan basıncı yükseliyor ve enerji hormonlarının salgılanması daha çok artıyor. Carolina Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre çok çabuk ve fazla öfkelenen kişiler orta yaşlarda kalp krizi tehlikesiyle karşılaşmaktadırlar.
Öfkeyi yenmenin birçok yolu vardır. Bu yollar kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak şu yollar tercih edilmektedir:
1- Öfkelenmeye başladığımızı hissettiğimiz zaman, hemen duygularımızı kontrol altına almalıyız.
2- Öfkelendiğinizi karşınızdakine açıklamak, öfkeden kurtulmanın en kısa yoludur. Başkalarına zarar vermeden duygu ve düşünceleri açıklamak olumlu bir yöntemdir.
3- Öfkeden kurtulmanın bir önemli diğer yolu da duyguları baskı altında tutmaktır. Daha pozitif düşünmeye çalışmak bu anlarda iyi sonuç verecektir.
4- Öfke karşısında sakin olunmaya çalışılmalıdır. İç dünyamıza karşıda yine sakin olmaya çalışmalıyız. Böylece iç huzuru da yakalamış oluruz.
5- Ortamdan uzaklaşmak işe yarayacaktır.
6- Biraz egzersiz yapmak öfkenin dinmesini sağlayacaktır. Fiziksel aktivite, duygularınız için bir çıkış noktası olabilir. Bilhassa öfkeden patlamak üzereyseniz hızlı tempoda bir yürüyüş veya koşu yapabilir, yüzebilir, ağırlık kaldırabilirsiniz.
7- Öfkeliyseniz yazarak konudan kendinizi uzaklaştırabilirsiniz.
8- Gerilimi ve tansiyonu azaltmak için mizahı deneyin. İğneleyici ve küçümseyici ifadelerden kesinlikle uzak durun.
10. Derin nefes alarak gevşemeye çalışın.

ABD’nin Ohio State ve Michigan üniversiteleri araştırmacıları, öfke anında yapılacak en akıllıca hareketin, geriye bir adım atmak ve içinde bulunulan durumu tavanda gezinen bir sineğin gözünden incelemek olduğunu ortaya koydu.
Toprak ile temas kimi uzmanlar tarafından öfkeyi yok etmek için tavsiye edilmektedir. Toprak, kimyasal özelliklerinden dolayı vücuttaki fazla enerjiyi alıyor. Tıbbın babası olarak bilinen ünlü bilim adamı Hipokrat da “En iyi ayakkabı giyilmeyen ayakkabıdır.” diyerek çıplak ayakla yürümeyi tavsiye ediyor.
Abdest almak uygulanabilecek yollardan bir başkasıdır. Hz. Peygamber, “Öfke şeytandandır, Şeytan ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın.” buyurmaktadır. Ayrıca öfkeli anlarda bol dua etmek yine öfkeyi yenmenin bir diğer yoludur.

Bir Cevap Yazın