Nemrut Dağı nerededir?

UNESCO tarafından 1987 yılında Dünya Kültür Mirasları Listesi kapsamına alınan ve daha sonrasında da Dünyanın 8. Harikası olarak adlandırılan Nemrut Dağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Adıyaman’dadır. Üzerine hem Antik Yunan hem de Pers tanrılarının birçok heykelinin bulunması nedeniyle bilinen insanlık tarihi açısından önemi çok büyük olan Nemrut Dağı, 2150 metre yüksekliğinde doğal bir oluşumdur.

Milattan Önce 62 yılında Nemrut Dağı’nın tepesine Kommagene Kralı Theos tarafından yaptırılan Yunan ve Pers tanrı heykelleri, günümüze dek ulaşarak tarihsel sürece ışık tutmaktadır. Birçok farklı figürün yer aldığı Nemrut Dağı, iki bin yıl öncesinden günümüze gelen gerçek bir kültür mirasıdır. Tüm bunların ötesinde Kommagene Kralı Theos tarafından Nemrut Dağı’nın tepesine bir de anıt mezar yaptırmış olmasına rağmen 20. yüzyıldan itibaren birçok arkeolog yoğun uğraş sarf etmesine rağmen kralın mezarını ortaya çıkartmayı başaramamıştır.

Nemrut Dağı’nda bulunan mezar odasında 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester oldukça kapsamlı kazı çalışmaları yapmış ancak yine de Kral Theos’un mezarını bulamamıştır. Mezarın aynı zamanda bir tapınak olduğu da bilinmektedir. Mezar odası içerisinde kartal başlı tanrı figürleri yer almakta ve Nemrut Dağı genelinde hakim olan heykel dizilişine rastlanmaktadır. Bilim adamları Kral Theos’un mezarının 50 metre derinliğinde ve 150 metre genişliğinde bir alanda olduğu düşünülmesine rağmen bu kadar geniş bir alanın izine hala rastlanmamıştır.

Aslan başlı heykellerin de yer aldığı Nemrut Dağı, yüksekliği 7 metreyi bulan dev kaidelere de sahiptir. Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Nemrut Dağı çevresi, Nemrut Dağı Milli Parkı haline getirilmiştir Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde Nemrut Dağı ve çevresindeki tarihi oluşumları da alan bir alan olarak her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Milattan sonra 72 yılında Roma İmparatorluğu ile girdiği savaşı kaybeden Komagenne Krallığı, bu tarihten sonra bağımsız yapısını da kaybetmiştir.

Günümüzde insanların büyük bir ilgi gösterdiği Nemrut Dağı’nın dorukları iki bin öncesinde bir yerleşim yeri olarak değil, dini önemi olan bir ibadet yeri olarak kullanılmaktaydı. Eski çağlarda da kutsal bir alan olarak saygı gösterildiği düşünülen bölge, yüzlerce yıldır insanların ilgisini çekmiş ve günümüzde Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki yerini alarak koruma altına alınmıştır.

Bir Cevap Yazın