Neden kitap okumalıyız?

kitapKitap okuma insanlarda bilgi birikimini sağlayan ve toplumun gelişimine katkı yapıcı bir unsurdur. Geçmişten günümüze kadar gelmiş toplumlarda okuyup öğrenenler daha başarılı olmuştur. Eğitim eksikliği bulunan toplumlar diğerlerini daima bir adım geriden izlemiştir. Gelişmeyi isteyen toplumların, yatırımlarını eğitim alanına yönlendirmesi gerekir. Eğitim için bireylerin kitap okuması gerekir. Tarihte başarı kazanmış olan büyüklerin bunu eğitim sayesinde hak ettiği dikkat çekmektedir. Kitap okuyan kişinin her şeyden önce pratik bir zekâ sahibi olduğu söylenebilir. Sahip olduğu bilgi birikimiyle insanlığa hizmet ederler.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kitap okuma ikinci plana gelmiş gibi görünse de, bu konuda büyüklerin gençlere destek olarak onlara okuma alışkanlığını kazandırması gerekir. Okuma alışkanlığı olmayan toplumların kelime dağarcığı bile kısıtlıdır. Beynin tembellikten kurtulması için yapılması gereken, kitap okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Beynin sağ ve sol lobu arasındaki köprüyü kuran, beynin gelişmesine katkı yapan kitap okuma alışkanlığıyla, kişilerin düşüncesi olduğu kadar, konuşması da farklılaşır. Bu şekilde insanların toplumdaki yeri belirgin olacak şekilde değişime uğrar. Bu insanlar düşüncelerini toplumda diğer kişilere daha kolay kabul ettirebilir. Çünkü bu insanların kendilerine duydukları özgüven daha yüksektir.

Kitap okuma neler sağlar?

  • Kitap okuma kişinin algılama kapasitesini yükselterek, beynin gelişimini sağlar. Bu yüzden kişilerin iş yaşamı ve okul hayatı başarılarla süslenir.
  • Kitap okuma insanın düşüncelerini olgunlaştırır
  • Başarıya ulaşmak için kullanılacak en etkili anahtar kitap okumaktır
  • Kişinin konsantrasyonunu arttırır
  • Kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin algılama yeteneği daha yüksektir
  • İnsanın kültürünü arttırır, yaşamını düzene sokar ve yaşamdan zevk almasını sağlar
  • Kitap okuyan kişi daha hızlı düşünür
  • Bilgisi ve kelime haznesi daha geniş olduğu için, bu kişiler mükemmel bir konuşma yeteneğine sahip olur.
  • İnsanlar kitap okuyunca rahatlar, hayal gücü genişler ve daha yaratıcı olabilir
  • Kitap okuma yaşamı güzelleştirir ve insanlarla iletişimi arttırır
  • Bu alışkanlığın kazanılması, güzel vakit geçirmenize yardımcı olur, yaşanan stresin azaltılmasını sağlar
  • İnsanların düşünce gücünü arttırır, yaşama bakış açısını değiştirir, olayları daha iyi analiz etmeyi ve irdelemeyi kolaylaştırır

Kitap okumanın sağladığı faydalarını bu şekilde anlatmakla bitiremeyiz. Gençlerin daha bilinçli ve zeki olmasını sağlamak için, onları okumaya teşvik etmeliyiz. Fakat okunacak kitapların seçiminde dikkatli olmak gerekir. Kitap okuma alışkanlığını engelleyecek televizyon ve bilgisayar gibi cihazlarla fazla vakit geçirmeye son verilmelidir. Kitap okumak zaman kaybı değildir. Bunun faydaları göz önüne alınarak kitap okuma teşvik edilmelidir. Kişinin kitap okuyarak yaşamına kattıklarıyla birlikte, toplumdaki herkes bundan etkilenecektir.

Bir Cevap Yazın