Mide kazınmasının nedenleri nelerdir?

mide kazınmasıMide kazınması hissi halk arasında açlık çekildiğini anlatmak için, yaygın olarak kullanılan bir deyimdir. Acıkma yüzünden midenin zil çalması gibi etkilerle hissedilen mide kazınması, normalde bazı kötü alışkanlıklar, hatalı beslenme ya da bazı hastalıklardan bile kaynaklanıyor olması da mümkün olabilir. Yani her hissedilen mide kazınması sadece açlıkla bağdaştırılmamalı ve bunun altında yatan etkenlerin ortaya çıkarılması gerekir. Özellikle sık şekilde bununla karşı karşıya kalan kişiler buna dikkat ederlerse, belki de önemli bir sorunlarını tedavi ettirebilirler.

Mide kazınması hangi sebeplerden kaynaklanabilir?

Safra azlığı: Eğer beslenmenizde lifli besinlerden yoksun bir alışkanlığa sahip iseniz, midenizde olan boşluğun önüne geçmeniz mümkün olmaz. Bu sebeple açlığınız tetiklenir. Bunun nedeni ise, beslenmeyle aldığınız sıvıların safra tarafından emilmiş olmasından kaynaklanır. Bu bağırsağın dolmasına sebep olur ve sindirimi tetikler. Lifli yiyecekler vücut için gerekli olan besinlerdir. Bunları tüketmeyen kişiler mide kazınması ve açlık hissini daha fazla çeker. Bu en fazla çok sıkı diyet programı uygulayanlar ile tek yönlü beslenenlerde görülür.

Hormon azlığı: Eğer normalde kendinizin bilinçli şekilde beslendiğini, sağlıklı bir diyet uyguladığınızı düşünüyor, ancak buna rağmen yine de kilo almaya devam ediyorsanız, tiroit bezinde bir sorun olabilir. Tiroit bezi az çalıştığı zaman metabolizmanız bu durumdan etkilenir. Hipotiroidi denen rahatsızlık açlık hissetmenizi yani tabiri caizse mide kazınması sorunu yaşamanıza sebep olabilir. Bunun tespiti için bir kan testi yaptırmanız yeterli olur.

Alınan sıvı miktarının az olması: Günlük yeterince sıvı almamak, açlık hissini tetikleyen unsurlardandır. Suyu az miktarda içen kişiler mide kazınması ya da ağız kuruluğu gibi etkilere hazırlıklı olsunlar. Bu yüzden her zaman yanınızda su bulundurun ve için.

Az miktarda ışık alınması: Gün ışığının az alınması, kişileri olumsuz etkileyen bir durumdur. Özellikle metabolizmanız bundan kötü etkilenir. Vücudunuz hemen korumaya geçer, yağlı ve tatlı yiyecekleri yemek ister. Bunun sebebi bu besinlerin vücutta endorfin salgılamasındandır. Bunu yaparak insanlar kendilerini mutlu etmeyi ister. Bunu yapmak yerine dışarıya çıkın ve gün ışığından yararlanın. Spor yapın ve endorfin salgılatın.

Fazla atıştırma: İnsanların her yediği besin duygu dünyasına da yansır. Makarna yediğiniz zaman stresiniz yok olur, çikolata yerseniz kalp sağlığınız bundan olumlu etkilenir ve kendinizi mutlu hissederseniz. Fakat bunlar sadece besinler tüketildiğinde yaşanır yani kısa süreli etkili olur. Uzun süre tok kalmanız için yeterli gelmez. Bu yüzden fazla atıştırmalık besinleri tüketerek, kalori almak yerine, neden açlık hissedildiğinin araştırılması gerekir.

Kullanılan bazı ilaçlar: Kullandığınız bazı güçlü ilaçların histamin reseptörlerini bloke etmesi, açlık hissi duymanıza yani midenizin kazınmasına sebep olabilir. Özellikle içilen migren ilaçları, sakinleştirici ilaçlar, kortizon ve hormon içeren ilaçlar buna sebep olabilir.

Şekerin fazla tüketilmesi: Araştırmalar anne sütüyle beslenen bebeklerin bile şekerden mutlu olduğunu tespit etmiştir. Bunun yanında tatlının  açlık hissine de sebep olduğu belirlenmiştir. Tatlı türleri, beyaz ekmek, reçel, soft içecekler kan şekeri seviyesini arttırır. Kanda bulunan şeker oranı hızlı bir şekilde düşer. Bu miktar normalin altına düştüğünde, mide kazınması yani açlık hissi hissedilir. Bu nedenle faydalı karbonhidratların tüketilmesi, beyaz unun dışında tam buğday unu ile yapılan ürünler yenilmelidir. Tatlının yerine meyve tercih edilmelidir.

Stresli ortamda olmak: Vücudunuzda stres hormonlarının fazla salgılanması durumunda kendinizi tok hissetmeniz zordur. Mideniz kazınır, hiç durmadan bir şeyler yemeyi hayal edersiniz. Vücutta hormon seviyeleri ve açlık arasında çok önemli bir bağlantı vardır. Bu nedenle stresli olan kişiler buna karşı önlem almalı ve bir plan uygulamalıdır. Stresli olduklarında gevşeme egzersizleri yapmalı ve stresle baş edebilmek için her zaman hazırlıklı olmalısınız.

Bir Cevap Yazın