Mide kanaması nasıl olur?

mide kanamasıMide kanaması midenin mukozasında meydana gelen, farklı organları etkisi altına alabilen, kişiden kişiye farklı belirtilerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Mutlaka doktor kontrolü altında tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Tedavi edilmediği zaman, ciddi sağlık problemlerinin gündeme geleceği unutulmamalıdır. Tedavi yapıldığı zaman tam olarak iyileşmenin sağlandığı bilinmelidir. Sonradan tekrarlama riski olmasına rağmen, iyi gözlemlenecek belirtiler sayesinde kontrol altına alınabilecek olan hastalığı ihmal etmeyin. Midedeki kanamanın 1-6 hafta arasında devam ettiği durumlar akut, 6 haftadan fazla devam ettiği durumlar ise kronik bir kanamanın varlığını gösterecektir. Sebepleri ve tedavi şekilleri birbirinden farklı olan kanamalar, müdahale edilirse başarılı bir şekilde ortadan kaldırılır. Her yaştaki kişileri etkileyebilecek olan bu rahatsızlık, iyi beslenmiş olan kişileri de etkisi altına alabilir. Bu konuda özellikle çocuklara dikkat edilmesinde fayda vardır. Yaşanacak belirtiler düzgün takip edilmelidir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde oluşan kanamalar oldukça ağır seyreder. Mide içinde olan yaraların damar duvarını delmesiyle meydana gelen kanamalar fazla ise, kanlı ve siyah renkli dışkılamaya, az miktardaki kanama ise demir eksikliğine ve kansızlık yaşanmasına neden olur. Bu belirtilerin iyi takip edilmesi, hastaların erken müdahale edilerek tedavi olmaları sağlanabilir.

Mide kanamasının sebepleri nedir?

Aile ve çevresel faktörlerin etkili olduğu durumların yanında stres, devamlı kullanılan ilaç etkileşimleri, cerrahi girişimler ve kafa travmaları kanamaların meydana gelmesinde rol oynayabilir. Bunun yanında tedavi edilmeyen  gastrit midede kanamaya neden olabilir.

Mide kanamasının belirtileri nedir?

Kişilerde yaş gruplarına göre farklılık gösteren belirtiler arasında midede hissedilen hazımsızlık, şişkinlik ve gaz sorunları,  erken doygunluk, makattan gelen kan, dışkının kahve telvesi gibi ve kötü kokulu olması, kırmızı ya da kahverengi kusma, halsizlik ve baş ağrısı gibi etkiler sayılabilir. Mide sorunlarında yaşanan kanamalar siyah ve katran gibi bir renkte olacağı gibi, hızlı bir kanama söz konusu olursa  kırmızı renkte de olabilir. Hastanın geçirmekte olduğu gastrit, dispepsi ve ülser gibi rahatsızlıkların tedavi edilmemesi, kanamanın altında yatan etken olabileceği için, bunlara dikkat edilmesi gerekir. Bu rahatsızlıkların bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Mide kanamasının tanısı nasıl konur?

Hastaya yapılan fiziksel muayene, klinik testler ve bunlara yardımcı testlerle mide kanamasının teşhisi yapılır. Üreaz testi, endoskopi, üre nefes testi, sinüzit seroloji testi gibi araştırmalarla kanamanın belirlenmesine çalışılır. Yapılan kan testlerinde bazı hallerde normal değerler çıkmış olsa da, önemsenmesi gereken hastanın yaşadığı şikâyetlerin takip edilmesi olmalıdır.

Mide kanamasının tedavisi nasıl yapılır?

Mide kanamalarının mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Rahatsızlığın ciddi sağlık sorunlarına yol açmaması için, yukarıda sayılan belirtileri yaşayan kişiler en yakın sağlık kuruluşuna giderek tedavilerine başlamalıdır. Önce kanamanın yeri ve büyüklüğü tespit edilmeli ve kanamanın durdurulması amaçlanmalıdır. İlaç ve ısı tedavisi yapılarak kanama durdurulmalı ve devamında kanamanın yeniden yaşanması önlenmeye çalışılır. Ağız, damar ve kas içinden alınan ilaçlar kanamaya engel olur. Kanama olan kişi hamile ise, tedavi için kullanılan ilaçların bebeğe zararlı olmamasına dikkat edilmelidir. Kanamaya neden olacak gastrit, ülser gibi sorunlar varsa, bunların da  tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir. Uygulanan tedavilerin ve kullanılan ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda ise, mideye yapılacak cerrahi müdahale kaçınılmaz olur.

Bir Cevap Yazın