Lordoz hastalığı nedir?

Lordoz tersine bir eğrilme olarak tanımlanmaktadır. Lordoz hastalığında omurga genel olarak ileriye doğru eğrilir, öyle ki mide ileriye çıkar, baş ise geride kalır. Hamile kadınlar, lordozla, rahimdeki çocuğun neden olduğu fazla ağırlığı dengelemeye çalışırken omurgalarını direk eğerler. William Shakespeare bu durum için “hamileliğin gururu” demiştir.
lordoz
Lozdoz Lumbal Vertebraların olması gerektiğinden daha fazla abdomene doğru olmasından kaynaklanan bir çeşit postural bozukluktur. Bel fazla çukurdur.

Sebebi ise diz arkası kasların çok fazla çalışmasına karşılık, zayıflamış olan gluteal kaslar fazla güçlü değillerdir; bundan dolayı kalça ekstansiyonu zayıflar ve lumbal vertebra da şekil bozukluğu (lordoz) görülür.
Lordoz ve kifozun, bir ölçüye kadar ortaya çıkması son derece doğaldır. Ancak skolyoz, hafif olmadığı müddetçe pek doğal sayılmaz. Bununla birlikte hiç skolyozu olmayan pek az insan olduğu söylenmektedir. Bu biçimsizlikler nadiren bel ağrılarına yol açarlar. Omurgadaki bozukluklar, bu biçimsizliklerin sebebi olmalarına rağmen, ağrıların sebebi de bizzat kendileri olabilir.

Bel ağrılarına yol açan, birçok az rastlanan başka nedenlerde söz konusudur. Bunlardan bir bölümü için özel ilaçlar ya da cerrahi tedaviler tavsiye edilip uygulanmaktadır. Örneğin, osteoid osteoma adı verilen ve kanserojen olmayan ufak bir kemik tümörü, ameliyatla alınmadan önce, omurgada büyük ağrılara yol açmaktadır.
Mükemmel bir fiziğe sahip olmak için düzenli oalrak egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek yeterli değildir. Aynı zamanda herkesin duruşuna itinayla dikkat etmesi gerekmektedir. Omurganın eğimli olması, hem genel görünümünü etkiler ve hem de iskeletin sakatlanmasına yol açnmaktadır.

Bir duruş bozukluğu olarak bilinen lordoz hastalığı beldeki normal çukurluğun artması neticeisnde ortaya çıkmaktadır. Karın, sırt, kalça kasları ve bağlarındaki dengesizlikler, bel çukurunu daha fazla arttırır. Lordozdan şikâyet eden birinin karın ve üst arka bacak kasları normalden daha zayıf olurken, alt sırt kasları kısa ve güçlü olmaktadır. Sağlıklı bir duruşta, vücudun normal eğriliğinin korunması, eklemlere uygulanmakta olan kuvvetlerin dengeli dağılması ve iskelet sisteminin üstünde baskı olmaması gerekmektedir. Göğüs her zaman dik durmalı, bel ve boyundaki çukurlar normalden fazla ya da az olmamalıdır. Başın duruşu ileri veya geri eğrilik yapmamalı, kulaklar ise her zaman omuz hizasında olmalıdır.

Lordozu düzeltmek için ilk olarak karın ve kalça kaslarını güçlendirmek gerekmektedir. Sırtüstü uygulanan egzersizlere her zaman ağırlık verilmelidir.

Bazı kadınlarda hamilelikten sonra meydana çıkan lordozu, yoga ve gebeyken uygulanan pre-natal pilates yaparak engellemek mümkün olarak görülmektedir. Gebelikte bel çukurluğu mecburi duruşa bağlı olarak daha fazla artıyor. Ayrıca karın kaslarında güçsüzlük ve aşırı kilo lomber lordozu tetiklemektedir. Lomber lordozun en önemli sonucu ise bel ve bacak ağrıları olarak görülmektedir. Pre-natal pilatesi uzmanlar tarafından soruna çözüm olarak tavsiye edilmektedir. Hamilelik kadın vücudunda bilindiği üzere fizyolojik değişiklikler yaratmaktadır. Fitness çalışmalarından öte, bilhassa pilates egzersiz programı, bireyin hormonsal değişikliğine göre modifiye edilerek, uzman ellerde çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Egzersizler, uzman doktor izni ile özel eğitmenler gözetiminde uygulanmalıdır. Aksi takdirde beklenmedik şikayetler ortaya çıkabilir.

Doğum sonrasında, pilates egzersizlerine dört–altı hafta sonra başlanabilmektedir. Hem daha biçimli bir vücuda sahip olmak ve hem de duruşundaki kusurları düzeltmek için fitness ve pilates uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Düzenli olarak yapılacak pilates sayesinde daha kısa bir zamanda daha çok kas grubunu çalıştırmak mümkündür. Yağlardan kurtulup kasları geliştirmek için en ideal yöntemdir. Pilates ile yapılan çalışmalarda esneklik ve kassal aktivite olarak lordoz oluşumunu önleyici egzersizler yapılmaktadır.

Lordoz tedavisi için kısaca şu öneriler yeterli olacaktır:
1- Lumbar yani bel kasları güçlendirilmeli,
2- Kalça kaslarının esnekliği arttırılıp güçlendirilmeli,
3- Karın kaslarının güçlendirileceği bir egzersiz programı yapılmalıdır.
4- Ön bacak kaslarının esnetilmesi gerekmektedir.

Bir Cevap Yazın