Kurutulmuş meyve ve sebzelerin faydaları nelerdir?

Uzman doktorlar kurutulmuş meyvelerin, içerdikleri lif zenginliğiyle mide, bağırsak sistemi kanserlerinden insanları koruduğunu ve kabızlığı önlediğini belirtmektedirler.
Sebze-ve-Meyve-Nasıl-Kurutulur
Meyveler kurutulduğu zaman, içermiş oldukları vitamin, protein, mineral, yağ gibi besin maddelerinin daha yoğun hale gelmektedirler. Böylece meyvelerin suyu dışında tüm besin maddeleri büyük ölçüde korunmuş olur. Çok daha fazla taze meyve tüketilmesi yolu ile alınabilecek besinler bu yoğunlaşmadan dolayı daha az miktarda kurutulmuş meyve ile vücuda alınabilmektedir. Kurutulmuş meyvelerin enerji, kuvvet ve öğrenme üzerinde son derece olumlu etkileri vardır. Bundan dolayı bilhassa spor sırasında gücü artırdığı görülmektedir. Kötü diye anlamlandırılan kolesterolü düşürür. Beslenme sorunlarına bağlı olarak rotaya çıkan kansızlıkları önler. Emziren annelerde süt oluşumunu artmasını sağlar. Hastalıkların ve yaraların iyileşmesini hızlandırır ve kolaylaştırır.

Meyvelerin mevsiminde kurutulup saklanması oldukça eski olan bir geleneğimizdir. Kuru meyvelerin faydaları üzerine yapılmış olan araştırmalarda kuru meyvelerin yaş meyvelere oranla daha faydalı olduğu tespit edilmiştir. Kurutulmuş olan meyvelerin kalorileri taze meyvelere göre daha düşük olmasına rağmen yine de diyet yapan kişilerin çok daha dikkatli olmaları ve onları sınırlı miktarlarda tüketmeleri gerekmektedir.

Kuru meyvelerin faydalarına baktığımız zaman ilk sırada yüksek miktarda C vitamini içermelerinin geldiğini görmekteyiz. Bilhassa mevsimsel hastalıkların ve grip salgınlarının yaygın olduğu zamanlarda kuru meyve yenmesi bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hastalıklara karşı bünyeyi daha güçlü hale getirmesi yönünden tavsiye edilmektedir. Kuru meyvelerin besin değerleri yüksek olduğu için bilhassa yaz döneminde meyvelerin kurutularak uygun koşullarda saklanması ve böylelikle de kış mevsiminde de bu meyvelerden yeteri kadar faydalanılması gerekmektedir.

Kurutulmuş meyvelerin besin değerlerine bakıldığında ilk sırada en faydalı kurutulmuş meyve olarak kayısıyı görmekteyiz. Kurutulmuş kayısının faydaları oldukça çok olup kayısının ardından kurutulmuş incir, kurutulmuş erik ve kuru üzüm faydalı kurutulmuş meyveler arasındadır. Ayrıca kuru elma da oldukça faydalı olan kuru meyveler listesinde yer almaktadır. Kuru elmanın faydaları arasında şunları sayabiliriz: Nefes darlığına iyi gelmesi ve çok zengin bir lif kaynağı olmasından dolayı kabızlığa iyi gelmesi. Kabızlık sorunundan şikayetçi olan kişilerin elma kurusu hoşafı içmeleri bu sorunu çözmelerinde oldukça faydalı olacaktır.

Kuru erikte yine kurutulmuş olan meyveler arasında faydalı olanlardan biridir. Son derece zengin B vitamini, A vitamini ve E vitamini kaynağı olduğu için metabolizmayı hızlandırmasından dolayı kuru erik çok faydalıdır. Ayrıca kuru erik bağırsakların ideal şekilde çalışmasını sağlamasından dolayı büyük öneme sahiptir.
Yaban mersini de faydalı olan kuru meyvelerdendir. Şeker hastalığına iyi gelmesi, vücutta kanser oluşumu ile savaşan enzimlerin harekete geçmesini sağlaması, göz sağlığına iyi gelmesi ve bağırsakları çalışmasına yardımcı olması önemli faydalarıdır.

Kuru sebzelerde son derece önemli miktarlarda bitkisel protein bulunduğu bilinmektedir. Kuru sebzelerin içerdiği protein, etteki protein miktarına oldukça yakındır. Hatta soya fasulyesinde etten çok daha fazla protein bulunmaktadır. Kuru fasulye, kuru bezelye, nohut, mercimekle beslenenler, makarna veya pirinçle beslenenlere göre çok daha fazla protein almaktadırlar.

Kurutulan meyvelerin kesinlikle ışık görmeyen, serin ve kuru yerlerde saklanması gerekmektedir. Uygun şartlarda saklanmamış olan ya da yeterince kurutulmamış olan kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm gibi meyvelerde, kansere neden olan bit, mantar zehiri olan aflatoksin oluşabilmektedir.

Özellikle açıkta satılan kurutulmuş meyveler, egzoz gazlarından dolayı kansere de neden olabilecek kimyasal maddelerle kirlenmeye daha açık olduklarından, buralardan satılan kuru meyve sebzeler alınmamalıdır.

Bir Cevap Yazın