Kürtajın zararları nelerdir?

kürtajKürtaj ya da küretaj rahmin içerisinde olan istenmeyen gebeliğin tahliyesini sağlar. Buna gebelik sonlandırılması, gebelik terminasyonu ya da dilatasyon küretaj da denir. Ancak kürtaj asla aile planlaması yöntemi değildir. İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi için, modern aile planlaması yöntemleri tercih edilmeli, bunlar kullanılmasına rağmen istenmeyen gebelik oluştuğunda, en son çare kürtaj düşünülebilir. Kürtaj gebeliğin sonlandırılması için yapıldığı gibi, düşük yapan kadınlara rahim içinde bebeğe ait parçaların kalması halinde, bunların temizlenmesi içinde yapılabilir. Buna retansiyone küretaj denir.

Kürtaj bütün rahim içinin temizlenmesidir. Hamile olmayan fakat uzun süreli ve fazla oranda adet kanaması olan kadınlar içinde kürtajla rahim içinin temizliği yapılabilir. Buna tanısal amaçlı yapılan probe küretaj denir. Burada hem tanı, hem de tedavi bir arada uygulanır.

Günümüzde çiftlerdeki sosyo ekonomik düşüş yüzünden, istenmeyen gebeliklerin sınırlandırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Buna rağmen istenen sayıda çocuk sahibi olma kürtajla değil, etkin şekilde yapılan aile planlamasıyla gerçekleştirilmelidir. Daha önceden kürtaj uygun olmayan malzemeler, ameliyat ortamı ve uzmanlığı yeterli olmayan kişiler tarafından yapılabildiği için, istenmeyen sonuçlar olabiliyordu. Kürtajın ardından ölüme sebep olabilen kalıntıların kalması, sorun yaşanmayan kürtajdan daha fazlaydı. Günümüzde ise tıbbın ilerlemesi bu zararların azalmasında etkili olmaktadır.

Kürtajın zararları nelerdir?

Rahimde delinme olması ( Rüptür ): Kadınlarda gebelik yaşının giderek artması nedeniyle, artan rahim delinmesi, kürtajın uzmanlarca yapılması, dikkatli ve özenli bir uygulamayla oldukça az görülmektedir. Rahim müdahaleler sonucunda delindiğinde, karın boşluğunda rektum, mesane ve bağırsak gibi yerlere kan akışı olabilir. Bu mesanede, bağırsak ve rektumda kalıcı hasar yapabilir. Kürtajda rahim delinmesi tespit edilirse, operasyon hemen sonlandırılır ve hasta kontrol altına alınır. Kanama olmazsa küçük bir müdahale yapılıp, delik kapatılır ve hasta gözlemlenir.

Kürtaj sonrasında enfeksiyon: Kürtajdaki en önemli riskler arasında, operasyonda ya da operasyondan sonraki dönemde bakımların gereğince yapılmaması halinde olan enfeksiyonlardır. Kürtajda gereken bakımların yapılmaması nedeniyle oluşan enfeksiyon durumunda, enfeksiyonun rahim kanallarına ve tüplere yayılması ve buralarda kalıntılar bırakması olası kısırlık sorunlarını yaşatabilir. Kürtajdan sonra enfeksiyon oluşumunda en önemli etkenler, operasyonundan sonra doktorun tavsiyelerine uymamak, denize girmek, gereken hijyen kurallarına dikkat etmemek, cinsel ilişkiye girmek gibi sebeplerdir. Bu yüzden doktorlar kürtajdan sonra olası enfeksiyonların önlenmesinde, antibiyotik tedavisi uygularlar.

Parça kalması ( Rast plasenta): Kürtajda olan komplikasyonlar içinde rahim içinde parça kalması görülebilir. Bu ameliyat sırasında fark edilmez. Operasyondan sonra 5-10 hafta içinde aniden gelişen kanamalarla kendisini belli eden rahimde parça kalması halinde, hasta tekrar kürtaja alınır.

Kürtajdan sonra gebeliğin devam etmesi: Bu genellikle beş haftadan daha küçük gebeliklerde, embriyonun tam olarak alınamamasından kaynaklanır. Gebeliğe ait olan parçalar kürtajda tam olarak boşaltılamazsa, bu bir hafta kadar sonra yapılan jinekolojik muayenede tespit edilebilir. Bu problemde kürtajın tekrarlanması gerekir.

Rahim içinde kan birikmesi: Yapılan kürtajdan sonra rahim ağzı kapatıldığında içeride kan olması durumunda, bir süre sonra birikim yapan kan hastada sıkıntıya sebep olup ağrıların meydana gelmesine neden olur. Bu olursa, rahim ağzına küçük bir kesi açılır ve içerde biriken kan boşaltılır. Bu sayede hastanın tedavisi yapılır.

Kürtajın gerçekleşmemesi: Bazı kadınlarda daha önceden olan rahatsızlıkları ya da rahminde olan şekil bozuklukları yüzünden rahme müdahale edilemez. Bu kadınlarda kürtaj yapılamaz. Anesteziden sonra rahim ağzı istenen şekilde açılmadığında, anestezinin etkisi yok edilerek hasta uyandırılır. Bundan sonra belirlenen bir zamanda, vajinadan yapılan bir ilaçla ya da oral yoldan verilecek bir ilaçla tekrar rahim ağzının açılması sağlanarak, kürtaj işlemi tekrarlanır.

Adet gecikmelerinin meydana gelmesi: Kadınlarda normalde adet kanamaları belli bir periyotla olur. Kürtajın yapıldığı zaman, kadının adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilip, bundan sonra dördüncü haftada normal periyottaki âdetin olması beklenir. Bazen âdetin başlaması altmış günü bulsa da, daha çok âdetin olmaması, gebeliğin devam etmesi ya da gebeliğin devam etmemesi, jinekolojik muayeneyle belirlenecek bir sorunun bir habercisi olabilir. Kürtajdan sonra bunlar ortaya çıktığında, hastaya detaylı jinekolojik muayeneyle sorun belirlenmeli ve tedavi edilmelidir.

Yapışıklık olması: Kürtajdan sonra olan yapışıklık durumları çok önemlidir. Rahim iç duvarlarındaki yapışıklıkla adet kanamasının ve diğer kanamaların az miktarda olması ve adet kanamalarının burada pıhtılaşma göstermesiyle, kanalları tıkama olasılığı ve kadında kısırlık tehdidi oluşabilir. Bu sorunlar genellikle tecrübesiz uzmanlarca, hijyenik olmayan aletlerle yapılan kürtajlardan sonra görülür.

Bir Cevap Yazın