Kulak akıntısı neden olur?

kulak akıntısıKulak akıntısının gelmesi kulaktan kulak kiri, kan, iltihap ya da sıvıların akması şeklinde oluşur. Ancak kulaktan gelen akıntı genellikle kulak kiri yüzünden oluşur. Buna rağmen kulaktaki bazı tahrişler ya da enfeksiyonların olması da kulak akıntısı sebebi olabilir. Kulak zarında meydana gelen yırtık durumunda beyaz, hafif kanlı ya da sarı renkli kulak akıntısı olabilir. Özellikle küçük çocukların yattığı yastıkta görülen kuru kabuk tarzında olan materyaller yırtık kulak zarına ait olur. Kulakta oluşan kanama ise, dış kulak yoluna kaçan yabancı cisimler yüzünden ya da kanser gibi rahatsızlıklar nedeniyle olabilir. Bu sebeplerle önemsenmeyen kulak akıntıları kişilerde ciddi derecede işitme kaybına kadar gidebilen sorunlara sebep olabilir.

Kulak akıntısı sebepleri bakteriyel enfeksiyonlar, alerjik kökenli, kolestom denen kulak zarı ve kemikleri eritebilen hastalıklar ya da mantar enfeksiyonundan bile kaynaklanabilir. Bunlar ihmal edilirse, kulak zarında delik olma ya da erime olma olasılığı olabilir. Akıntı kötü kokuda, koyu renkli olduğunda, kulak zarını ve kemiklerini eriten, menenjite, iç kulak iltihabına ve beyin apsesine sebep olup, kişilerde tam işitme kaybına neden olabilen kolestom adlı hastalığın işareti olabilir. Kulak akıntısı tedavi sayesinde düzelme gösterebilir, ancak daha sonradan yeniden tekrarlama eğilimi olduğunda, bu durum kulak zarında delik olduğunun belirtisi olabilir. Bu nedenle hastaların mutlaka doktora gitmesi ve tedaviyi tam olarak yaptırmaları gerekir. Yırtık kulak zarı olduğunda, bu her zaman kulak akıntısına sebep olabilir.

Kulak akıntısı sebepleri nelerdir?

Kulakta enflamasyon ya da enfeksiyon olması halinde

Kulak zarında delik olduğunda ya da kafa travması yüzünden zarda delik olması, kulağa yabancı cismin kaçması, ani basınç değişimi ve yüksek frekanslı seslere maruz kalmak

Kulakta egzamanın olması ile bazı cilt irritasyonlarının bulunması kulak akıntısına sebep olabilir.

Kulak akıntısında ne zaman doktora gitmeli?

Kulaktaki akıntının sarımtırak renginde ya da kanlı olması durumunda, kulağa gelen bir darbe sonucunda akıntının başlaması durumunda, akıntının 5 günden daha uzun sürmesi halinde, akıntıyla beraber baş ağrısı ile ateş olması halinde, en önemli etken akıntıyla beraber işitme kaybının ortaya çıkması halinde ihmal edilmeden kulak burun boğaz uzmanına gidilmesi gerekir.

Kulak akıntısı teşhisi ve tedavisi

Kulakta akıntı olduğunda, kişinin fiziki muayenesi yapılır. Bu muayene sırasında akıntının ne zaman başladığı, ne kadardır sürdüğü, akıntıyla beraber olan diğer semptomlar sorgulanır. Tedavi sırasında akıntıya sebep olan etken tespit edilirse, buna uygun yöntemlerle tedavi uygulanır. Önce akıntının giderilmesi için, hastada kulak damlası kullanılır. Yırtık kulak zarı tespiti yapıldıysa, hastaya antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir.

Bir Cevap Yazın