Korkularla nasıl yüzleşilir?
Korku, tehdit algısı yaratan, belirsizlik içeren olumsuz histir. Değişik derecelerde karşılaşılması ve yaşanması mümkün olan korkular, doğal ve normal bir his olmakla beraber; bazı durumlarda psikiyatrik bir rahatsızlık boyutunda tepkilere sebebiyet verebilmektedir. Korkuların bu noktaya vardığı hissi uyandığında vakit kaybetmeden uzmandan yardım alınmalıdır.
Normal bir seviyede ve şiddette yaşanan korkularla başa çıkmanın yolları vardır ve şu şekildedir:
- Belirsizlik azaltılmalıdır, hatta mümkünse yok edilmelidir.
Korkuyu yaratan belirsizlik hissidir. Tam olarak neden korkulduğu ve niçin korkulduğu tanımlanmalıdır. Bu tanımlama yapıldığında çoğu zaman korku için yeterli bir gerekçe olmadığını farkeden ve korkularının bazılarından arınan birçok insan mevcuttur.
- “Korkunun üstüne gidilmelidir” şeklindeki yaygın kanıya fazla kapılmamak gerekir.
Toplumda yaygın kanı, korkulan durumdan kaçmak yerine üstüne gidilmesinin, korkuyu yenmek anlamında etkili olduğudur. Bu kanı, çoğu zaman travmatik derecede etkilenmelerle sonuçlanan bazı olumsuz durumların yaşanması için zemin hazırlar. Korkular nomaldir, doğaldır. Korkunun hiç olmaması hali anormaldir. Bu sebeple korkulan durumun tanımı net olarak ortaya konduğunda ve geçerli bir neden olduğu kanısı oluştuğunda, o durumun olma ihtimali olduğu hallerden kaçınmak tam tersine doğru bir hareket olacaktır.
- Korku gizlenmemeli, yakın çevre ile paylaşılmalıdır.
Birçok insan, “yetişkinler korkar mı?” düşüncesi ile ayıplanmak veya dışlanmak kaygısına kapılırlar ve korkularını içlerinde yaşarlar. Yakın çevrenin bilmediği bu durum sebebi ile korktukları durumun içine itilme olasılıklarını da bu nedenle artırırlar. Tam tersine korkular paylaşılmalıdır. Her insanın bir korkusu vardır. Bu normaldir. Anormal olan günlük yaşamı etkileyecek seviyeye gelmesi, içe ve daha da kötüsü eve kapanmaya sebebiyet vermesidir. Bu noktaya gelmemiş her korku olağandır, utanma ve dışlanma sebebi kesinlikle değildir. Örneğin; bilinmeyen bir bölgede, gece geç saatlerde yalnız kalmak her insanı korkutabilecek bir durumdur. Korkmadığını ispatlamak adına insanın kendisini böylesi durumlara zorlaması, kalıcı psikolojik zararlara sebebiyet verebilecek yanlış bir tercihtir.