Klostrofobi nedir?

klostrofobiKlostrofobi bir psikolojik rahatsızlıktır. Kapalı mekânlarda tek başına kaldıkları zaman oluşan korkudur.  Klostrofobisi olan insanlar, küçük ve kapalı alanlarda kaldıkları zaman, panik atak geçirirler. Kapalı alanda mahsur kaldıkları zaman, nefes alamazlar ve boğulmaktan korkarlar.

Klostrofobinin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmezken, genellikle çocuk yaşlarda geçirdikleri bir travma sonucu ortaya çıkar.  Genellikle, 30 yaş üstü insanlarda görülürken: kadınlarda, erkeklere oranla daha sıklıkla görüldüğü yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Doğumu zor geçen insanların, ilerleyen yaşlarda klostrofobi ortaya çıktığı da araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır

Panik atak rahatsızlığı olan insanların bir çoğunda klostrofobi vardır. Klostrofobisi olan insanlar, uçak, tren gibi araçlara binemezler. Özellikle asansörde mahsur kaldıkları zaman, nefes alamazlar ve öleceklerinden korktuklarından, hastanelik olurlar. Klostrofobisi olan insanlar lunaparktaki hız içeren araçlara binemezler.

Asansörde kalan, hız trenine binen ya da küçük kapalı alanlarda mahsur kalan klostrofobisi olan insanlarda; terleme, titreme kalp çarpıntısı, ağlama krizleri gibi tepkiler verirler. Küçük mekânlarda mahsur kalan bazı klostrofobisi olanlar; duvarların üzerlerine üzerin üzerine geldiği hissine kapıldıkları için olabildiğince hızlı bir şekilde bulundukları mekânlardan kaçmak isterler. Klostrofobi insanın hayatını oldukça olumsuz bir şekilde etkiler.  Kapalı mekânlarda gerçekleşen partilere gitmez. 15. Katta bile oturuyorsa, asansöre binmeden merdivenden çıkar ve iner.

Klostrofobisi olan bir insan psikolojik tedavi görmesi gerekmektedir. Diğer fobiler gibi,  korkunuzun üzerine giderseniz yenebilirsiniz şeklinde ki söylentiler klostrofobinin daha da artmasına neden olacaktır. Terapi ile görsel gerçeklik metodu ile tedavi etkili olabilmektedir.

Bir Cevap Yazın