Kırmızı figür tekniği nedir?

Figür, sanat dalında insan ve hayvan şekillerine verilen isimdir. Genelde figürlerde insan olsun hayvan olsun vücudu tümü ile ele alınır.

Kırmızı figür tekniği, vazo resim sanatında görülmektedir. Kırmızı figür tekniği, siyah figür tekniğine ve kontur tekniğine alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Kırmızı figür eserler, daha çok Yunan sanatında görülmektedir. Bu resim tekniğinde figürler sadece kil rengindedir. Arka planda yaygın olarak siyah renk kullanılır.

Figürde detaylandırılmada fırça kullanılır. Kalın uçlu fırça, sulu kil kullanılarak kabartma şeklinde resmin detayları uygulanır. Fırçanın rahat kullanımı ve fırça türevlerinin çeşitliliği  fırça tekniğine zenginlik katar. Bu teknik aynı zamanda resmin daha doğal ve canlı görülmesini sağlar.

Kırmızı figür tekniğinin ilk aşaması perdahlamadır. Perdahlama, ışığın boya katlarına işlemesine rengin kalitesinin arttırılmasında, bir nevi cam parlaklığı verilmesine yarayan kademeler halinde uygulanan stildir.

Vazoya işlenecek figür ya da motifler kömür kalemi ile taslak şeklinde çizilir. Taslağın konturları kalın uçlu bir fırça yardımı ile belirginleştirilir. Aynı fırça yardımı ile kabartma şeklinde detaylar resmedilir. Figür detaylarındaki kahverengi çizgilerin uygulanmasında ince fırça ile sulandırılmış kil kullanılır.

Sonraki aşama olarak kırmızı figür tekniğinde yaygın olarak kullanılan arka plan rengi siyah renk vazonun zemin rengi olarak boyanır.

Kabartma çizgilerin belirginleştirilmesi için beyaz astar çekilir ve vazonun kuruması beklenir.

Son aşama olarak yine perdahlama yapılır. Yumuşak deri parçası ile kaplanır ve pişirme aşamasına geçilir.

Bir Cevap Yazın