Kira sözleşmesi yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Kira sözleşmesi gerek ev sahibi için olsun ve gerekse kiracılar olsun bir güvence niteliğine sahiptir. Sözleşme yapmadan kiralama yapmak sonradan bir takım sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Her iki tarafın gerektiği zaman hak iddia edebilmesi için bir kira sözleşmesi yapmış olması gerekir.
kirasözleşmesi
Kira sözleşmesi yaparken, hem kiracının ve hem de ev sahibinin mağdur duruma düşmemesi için bu çerçevede hareket edilmelidir. Kiralık evler için kira sözleşmesi yapmak birçok kiracı ve ev sahibi tarafından gereksiz görülse de gerçekten son derece önemsenmesi gereken ciddi bir işlemdir. Hatta sözleşme yapılmasına rağmen iki tarafın mağduriyetini gözetmeyen anlaşmaların sonu genel olarak kiracı ve ev sahibi arasında bir takım tartışma ve kavgalara neden olmaktadır.

Kira sözleşmeleri genel olarak iki türlü yapılmaktadır. Sözlü ve yazılı olarak yapılabilen kira kontratları, hukuki geçerlilik açısından daha çok yazılı olarak tercih edilmektedir. Bilhassa kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan problemlerin en başında kira artış oranlarını gelmektedir. Bu soruna bulunabilecek en güzel çözüm ise, kira artış oranını beyaz eşya endeksli olarak yapılması için kira sözleşmesine madde koymaktır. Ya da her yıl için memur maaş zammına endeksli olarak düzenleme yapılmalıdır. Bu tip sorunları yaşanmaması için mutlaka kira sözleşmelerini dikkali bir şekilde hazırlanması gerekir. Kiralık evler için kontrat hazırlarken aşağıda verdiğimiz püf noktalarına dikkat ederseniz bu aşamada sorun yaşamamanız tesadüf olmayacaktır.

Kira sözleşmesi her ne kadar basit bir sözleşme gibi görünse de ev sahibi kiracı ilişkilerindeki en önemli adımı oluşturmaktadır. Çünkü kira sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmediği zaman her iki taraf da mağdur olabiliyor. İlk olarak kira sözleşmesini imzalayacak olan kişinin gerçekten evin sahibi olup olmadığından emin olunması gerekmektedir. Bu da ancak tapu kayıtları incelenerek öğrenilebilir.

Sözleşmede kesinlikle kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurlar yazılmış olmalıdır. Ayrıca ev sahibinin ve varsa kefilin iletişim adresleri de sözleşmeye açık ve net bir şekilde yer almalıdır. Taraflar sözleşmeyi birlikte ve eğer varsa kefiller huzurunda imzalamalıdır. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına dikkat edilmelidir. Kira sözleşmesinde belirtilen adres kısmında, kiralanacak konutun adresinin doğru yazılıp yazılmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Kiranın ne kadar olduğu hem yazı ve hem de rakam ile belirtilmelidir. Kira bedelinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında yatırılacağının kira sözleşmesinde yer alması gerekir. Ayrıca sonradan herhangi bir sorun yaşamamak için kira bedelinin hangi dönemlerde hangi oranda artırılacağı da açık bir şekilde belirtilmelidir. Kiralama hususunda diğer önemli bir önemli nokta da depozitodur. Eğer depozito veriliyorsa niçin verildiği ve hangi şartlarda geri alınacağı mutlaka belirtilmelidir. İspat bakımından depozito miktarını yazmak ve imza altına almak son derece önemlidir.

Kiralanan gayrimenkulün hangi şartlarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu belirten bir maddenin de sözleşmeye eklenmesi gerekmektedir. Kiracının mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı sözleşmede mutlaka yer almalıdır. İleride bir suç unsuru teşkil edebilir. Ayrıca kira sözleşmesinin süresine ve yenileme dönemlerine ait bilgilerin de sözleşmede yazılmasına dikkat edilmelidir.
Mal sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklarda hangi mahkemelerin ve icra müdürlüklerinin yetkili olacağı sözleşmeye dahil edilmesi gereken önemli bir husustur.

Kira kontratında pul bulunmalı ve pulun üzerine kontratın yapıldığı tarih ve imza atılmalıdır. Dairenin ekstra giderlerin (elektrik, su, doğal gaz, çöp vergisi vb) kiracı ya da ev sahibi tarafından ödeneceği kesinlikle sözleşmede belirtilmelidir. Sözleşmenin bitmesine son 1 ay kala iki tarafında sözleşmenin uzatılmasına dair ihbarda bulunmadıkları zaman kira sözleşmesi otomatik olarak 1 yıl uzayacağı belirtilmelidir. Kira sözleşmesinde bulunan bütün maddelerin değiştirilemeyeceğine dair madde eklenirse kiracı ve ev sahibi arasında doğabilecek olan olası sorunu ortadan kaldırılmış olur.

Bir Cevap Yazın