Kil nerelerde bulunur?

Yüksek derecede mineral içeren doğal içerikli bir madde olduğu için endüstriden sağlık sektörüne birçok alanda kullanılan kil her ne kadar tamamen doğal içerikli bir madde olsa da, doğada saf halde bulunması oldukça zordur. Saf halde kil kullanılması birçok alanda en verimli sonucun alınmasına neden olsa da, doğada gerçek manada saf içerikte kil bulmanın son derece güç olması farklı tane büyüklüklerinde ve karışık içerikli killerin kullanılmasın neden olur. Kalker, Demir Oksit, Silis ve Mika başta olmak üzere içerisinde birçok mineral bulunan kil, bulunduğu bölgenin coğrafi özelliklerine göre farklı renklerde olabilir. Dünya genelinde birçok farklı renklerde kil türleri bulunsa da yaygın olarak kullanılan kil türleri genellikle kızıl, sarı ve kahverengi tonlarındadır.

Başta plastisite olmak üzere sahip olduğu kohezyon ve rötre özellikleri sebebiyle oldukça işlevsel bir madde olan kil, aynı zamanda son derece kolay işlenme özelliğine sahip bir maddedir. İçeriğinde bulunan “yanıcı maddeler” kile birçok özellik vermektedir. Su çekme özelliğine sahip olan kil ısıtıldığı zaman sahip olduğu suyu dış ortama vererek sertleşir ve son derece dayanıklı bir malzeme haline gelir. Çoğu insan neredeyse her toprak karışımını kil olarak adlandırsa da aslında bilimsel olarak “saf kil” şeklinde ifade edilen maddeler sulu Alüminyum Silikatlerdir. Kimya biliminde genel olarak “Al2O3 .2SiO2. 2H2O” şeklinde ifade edilen saf kile bilim dilinde “Alümin Silikat ya da Kaolinit adı verilmektedir.

Dermatolojik bir ürün olarak tanınan kilin ciltteki ve özellikle saçlı derideki olumlu etkileri günümüz insanı için bu önemli maddenin doğal bir kozmetik ve gençleşme maddesi olarak yorumlanmasına neden olmuştur. Alümin Silikat olarak adlandırılan saf kilin doğada bulunması güç olduğundan, saflık derecesi mümkün olduğunca yüksek olan killerin tercih edilmesi gerekir. Dermatolojik bir ürün olarak tercih edilen kilin saflık derecesi, uygulama ile oluşması beklenen etkinin daha da fazla olmasını etkileyebilir. Pişirilme işlemleri ile kurutulmadan önce kendisine verilen şekli muhafaza etme özelliğine sahip olan kil binlerce yıl öncesinden bu yana temel ihtiyaç maddelerinin yapımında kullanılmıştır. Heykel yapımı için de kullanılan kilin doğal mineral içeriği üzerine yapılan tıbbi araştırmalar da devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın