Kene nasıl anlaşılır?

keneÜlkemizde son yıllarda yaşanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile birlikte korkulan bir böcek takımı olmayan başlayan keneler, tek parçalı sert bir vücuda sahip olduğundan insana yapışmaları hallinde dikkatlice çıkarılmalıdır. Kenenin bilinçsiz bir şekilde doğru yöntem uygulanarak ve doğru ekipmanlar kullanılarak çıkartılmaması, kenenin tek parça vücudunun parçalanmasına yahut kafasının deri altında kalarak böceğin hastalık bulaştırma ihtimalinin katlanarak artmasına sebep olabilir. Her kenenin tükürük salgısının içinde dokuların sindirilmesi sağlayan özel bir enzim bulunmaktadır. Hortumu sayesinde deriye kolayca tutunduktan sonra kan emmeye başlayan keneler, yeterli büyüklüğe ulaşıncaya dek kan emmeyi sürdürür. Tamamen erişkin hale gelen ve emdiği kan nedeniyle iyice şişen keneler kendini deriden ayırır. Kan emerek beslendiği yani doğrudan insan kanıyla temas kurduğu için keneler; mantar, parazit, bakteri, virüs, protozoa gibi birçok farklı mikrobun insanoğluna bulaşmasına neden olabilirler. Dünyanın hemen her bölgesinde bulunan keneler ciddi alerjik reaksiyonların, çok tehlikeli salgın hastalıkların ve hatta ani felçlerin sorumlusu olabilir.

Kene deriye yapıştığı anda baş bölümünü deri altına sokmakta ve dışarda kalan oval gövdesi ile dikkatlice bakıldığında anlaşılmaktadır. Kişinin cildinde şiddetli bir yanma hissine de sebep olabildiğinden, bu ani acıyla kişinin kene tarafından sokulduğunu daha doğrusu kenenin kan emmek için baş bölümünü deri altına sapladığını anlayabilir. Kenelerin tüm iç organları; duyu organları, sinir, solunum, boşaltım, dolaşım ve sindirim sistemlerinden oluşmaktadır. Keneler insan vücuduna yapıştıktan sonra hızla kan emmeye başlayabilir ve yanlış çıkartma girişimleri de maalesef kenenin biran tüm midesindeki kanı vücuda boşaltmasına neden olabilir. Kenenin midesindeki tüm mikroplarla birlikte emdiği kanı da vücuda zerk etmesi, kişide de yukarda bahsi geçen veya geçmeyen pek çok tehlikeli sağlık sorununun görülmesine sebep olabilir. Bu nedenle kene fark edildiğinde muhakkak bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli, kene çıkartma aparatları kullanan yetkili bir kişi tarafından kene çıkartma işlemi yapılmalıdır.

kene nasıl anlaşılır

Kene kaşığı ve kene penseti gibi çeşitli aletler, kenelerin paniğe kapılarak midesindeki mikroplu kanı vücuda zerk etmesine neden olmadan kenenin deriden sökülmesini sağlar. Cımbız gibi aletler kullanarak bilgisizce kenenin dışarı çıkartılmaya çalışılması, kenenin vücudunun koparak kafasının deri altında kalmaya devam etmesine de neden olabilir. Kenenin cilde yapıştığı yerin etrafının parmak ucuyla ıslatılması ve bu şekilde “kenenin kendi kendine” deriden ayrılmasını sağlamaya yönelik yöntemler de bulunur. Ancak yine de en iyisi, yetkili bir sağlık kurumuna müracaat edilmesidir.

Bir Cevap Yazın