Karaciğer detoksu nasıl yapılmalı?

karaciğer detoksuKaraciğer detoksu yapmak için sağlığınızın bozulmasını beklemeyin. Kaburgaların hemen alt tarafında sağda bulunan ve genel sağlığımız için oldukça önemli görevler üstlenmiş olan karaciğer, zaman içinde tüketilen besinlerden ve içeceklerden dolayı yorgun düşebilir. Vücuttaki toksinleri atamayacak hale gelebilir. Kendinizi devamlı olarak yorgun hissederseniz, halsizlik çekerseniz, alerjiler üst üste etkili olmaya başlarsa, baş ağrısı ve karamsarlık gibi etkiler hissediyorsanız, muhtemelen karaciğerinizde toksinlerin etkisi fazladır. Normalde her gün  karaciğerinizi rahatlatmanız için detoks yapabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken kendinizi hiç zorlamadan vücudunuzu bile rahatlatırsınız. Karaciğer detoksu yapılırken hedef vücutta birikmiş olan toksinlerin verilen destekle birlikte dışarıya atılmasıdır. Karaciğerin yağları olması gerektiği gibi sindirmesine kendinizde destek olmalısınız. Bunun için neler yapmanız gerektiğine, nasıl hareket etmeniz gerektiğine ve hangi besinleri tüketmeniz gerektiğine beraber göz atalım.

Karaciğer detoksu sırasında neler yapılmalıdır?

Sabahları kalkar kalkmaz güne sıcak suyun içerisine 1-2 damla damlatacağınız limon suyu ile bir fiske toz kırmızı acı biberle başlayın. Bunu tüketmeniz mükemmel bir kan temizleyici olarak etkili olur. Kahvaltıyı etmeden en az yarım saat önce bu karışımdan içmenizi öneririz.

Sabahları duş aldığınızda, duşa girmeden evvel kuru cildinizi yumuşak bir süngerle ovmanızı tavsiye ederiz. Bu bedeninizde lenfatik sistemin rahatlatılması açısından mükemmel bir yoldur. Bu sayede güne rahatlamış bir şekilde başlarsınız.

Kahvaltıda mevsim meyveleri, yoğurt ve bal ile hazırlayacağınız smoothie, öğle yemeğinde ise yeşil sebzelerin suyunu içmelisiniz.

Haftada bir günde ise, brokoli, roka, lahana, turp, karnabahar ve şalgam gibi turpgillerden olan bir sebze yemeniz gerekir. Bunun sebebi ise bu familyada olan sebzelerin içindeki bir maddenin tam bir detoks yapabilmenize destek olmasıdır.

Turşu, sirke, kefir ve yoğurt gibi içinde maya olan besinler probiyotik içerdiği için, besinlerin sindirimi sırasında hazmı kolaylaştırıcı etki yapar. Bu yüzden karaciğer detoksu yaparken bu yiyeceklere de diyet listesinde yer vermelisiniz.

Günlük öğünler arasında özellikle nane çayı gibi sizi rahatlatabilecek bitki çaylarını içmeye özen gösterin.

Bedende zencefil ve köri gibi baharatlarda iltihaplanmaları engelleyen bir etki yapar. Bu durum karaciğeriniz içinde mutlaka gerekli olan koruyucu bir antioksidan sağlamaktadır. Avakado meyvesinde de bu şekilde bir etki bulunmaktadır. Vücudunuza gerekli olan glotasyona destek olmaktadırlar. Bu yüzden karaciğer detoksu içinde bunlarda bulunmalıdır.

Detoks yaparken lifli gıdalar mutlaka diyet listesinde bulunmalıdır. Bunlarla vücudunuzdaki kabızlığa engel olursunuz. Çünkü kabızlık olması halinde vücutta toksin birikir. Kalın bağırsak yeterince çalışmadığında toksinlerin dışarı atılması engellenir. Bu yüzden özellikle kuru baklagil, elma, avakado, köklü olan sebzeler ve badem gibi yiyecekler detoks içinde tüketilmelidir.

Günlük düzenli şekilde egzersiz yapılması halinde, terlemeyle birlikte toksinlerin dışarı daha kolay atılır. Bunu hamam ve sauna gibi yerlerde de yapabilirsiniz.

Karaciğer detoksu sırasında içilmesi gereken sütlü çay

Akşam 1 su bardağı yağsız sütü ısıtıp, içerisine sabah demlenen çaydan bir miktar koyun, içine biraz bal, öğütülmüş karanfil, zencefil, tarçın, zerdeçal ve kişniş ilave edip içilmelidir. Bu sıcak içecek baharatlarla beraber salep gibi olur. İçimi oldukça zevkli olan içeceği, diyetisyenlerde tavsiye eder. Tam bir karaciğer dostu olduğundan, karaciğer detoksu yaparken size yardımcı ol

Bir Cevap Yazın