Karabatak kuşlarının özellikleri nelerdir?

karabatakKarabatak genellikle deniz, göl ve derin ırmak kıyılarında görülen, balık avcısı perdeli bir su kuşu türüdür. Bu kuşun otuz farklı türü bulunur. Karabatak oldukça iyi bir uçucu ve çok iyi yüzücü olan bir kuştur. Genellikle su kenarlarında olan yüksek yamaçlarda ve yüksek ağaçların tepelerinde yuva yaparlar. Kuşların boyu ortalama olarak 30 cm civarındadır. Ancak kendi türleri arasında bir metre boyuna ulaşanları da görülür.

Karabatağın fiziksel özellikleri

Bu kuşlar aslında leyleksi kuş familyasının bir üyesidir. Uzun boyunları ve uzun kuyrukları olan bu kuş türü havadayken ve suda son derece sessiz hareket etmektedir. Suyun içinde sessiz hareket etmeleri yüzünden, çok iyi bir balık avcısı sayılırlar. Yapılan araştırmalarda bazı türlerin 30 mt derinliğe kadar daldıkları belirlemiştir. Tüylerinin rengi genellikle parlak siyah renkte olan, sivri ve keskin gagası bulunan bir kuştur.

Karabatağın beslenmesi

Karabataklar sahip olduğu yapısı itibarıyla, bu özelliklerini en iyi şekilde kullanır ve bu nedenle çok iyi balık avlar. Kuşlar ağızlarının alabildiği her türlü balığı kolayca avlar. Bu kuş türleri eski dönemlerde insanlar tarafından da kullanılan hayvanlar arasındadır. Özellikle Asya’da balıkçıların balık avlamakta kullandığı kuşlardan biridir. O dönemlerde balıkçılar karabatakların kursağını tıkayarak, kuşların usta balıkçılık özelliklerini kullanmıştır.

Karabatağın üremesi

Kuşlar genellikle iki ya da dört adet arasında yumurta bırakırlar. Yumurtaların rengi maviye dönük, tebeşire benzerdir. Yumurtaların gelişip çatlaması genellikle dört haftalık bir süreyi bulur. Yeni doğmuş olan yavrular siyah renkte ve son derece çirkin sayılabilecek gibi doğarlar. Bu yavrular belli bir boyuta gelinceye kadar, ebeveynlerinin kursaklarından beslenmektedir.

Bilinen karabatak türleri nelerdir?

  • Melanoleucos: Bunlardiğer karabatak türleri gibi parlak siyah renkte tüyleri bulunan ve boynundan karnına doğru inen büyük bir beyazlık olan türlerdir.  Melanoleucos türü ilk kez Fransız Pierre Vieillot tarafından keşfedilmiş. Fransız doğa bilimcisi tarafından Epitet olarak tanımlanmıştır. Bu eski Yunancada siyah ve beyaz kuş anlamına gelir. 1931 yılında yapılan tespitlerle beraber ABD’li bir bilim adamının verdiği isimle küçük karabatak olarak tanımlanmıştır. Bunların boyutları yaklaşık 50 cm civarındadır. Melanoleucos türünün ana yaşam alanı Yeni Zelanda’dır. Bunun dışında Avustralya’nın büyük bir bölümünde Tazmanya ve Endonezya’da da görülmüştür.
  • Africanus: Afrika’nın büyük bir kısmında yaşamını sürdüren bu kuşlar yerleşik türler arasında yer alır. Africanus karabatak türünün boyu yaklaşık 50 cm dir. Kuşlar avlanmak ve yaşamak için çoğunlukla sakin denizleri ve tatlı su havzalarını tercih eder.
  • Coronatus: BunlarAfrika’nın Benguela kıyılarında yaşamını sürdüren endemik kuş türlerinden biridir. Boyu yaklaşık Africanus türüyle aynı kadardır. Erişkin olanları son derece parlak siyah renkli tüylere sahiptir. Başının üzerinde bir tepelikleri bulunmaktadır. Genç kuşlarda da bu tepelikler vardır. Endemik olarak yaşayan bu türün günümüzdeki nüfusu yaklaşık 2500 olarak tespit edilmiş.
  • Niger: Hindistan’da güney bölgelerde yaşayan bir karabatak türüdür. Bu kuşların ortalama boyu 50 cm dir. Bunların genel yaşam alanları Bangladeş, Nepal, Tayland, Burma, Hindistan, Sri Lanka ve Laos bölgeleridir. Bu kuşlar bu bölgelerde olan küçük göletlerde yaşamlarını sürdürmektedir.
  • Pygmeus: Bunlar küçük karabatak olarak da tanınan bir karabatak türüdür. Genellikle Güneydoğu Avrupa ve Güneybatı Asya taraflarında yaşamlarını sürdürürler. Bu türler yarı göçmen kuşlar arasında yer alır. Küçük karabatak olarak tanımlanan bu türün ortalama boyu 30 cm kadardır.
  • Gaimardi: Güney Amerika kıyılarında yaşam sürdüren bu karabatak türleri, diğer türlerden daha farklı olan renkleriyle dikkat çeker. Bazı araştırmalara göre diğer karabatak türleriyle yakın ilişkide olduğu belirlenmiştir. Bunların ortalama boyu 70 cm ye ulaşır.
  • Harrisi: Galapagos karabatağı olarak tanınan bu kuşlar, diğer türlerle kıyaslandığında, uçma yeteneğini kaybettiği görülür. Bu türler uçmasa da, oldukça büyük boyutlu bir karabatak türüdür. Yaklaşık olarak boyları bir metreyi bulur. Görünüşleri daha çok ördeğe de benzetilir. Nesli tükenmekte olan türlerin arasında bulunan bu türün 1999 yılında yapılmış tespitlere göre sayıları yaklaşık olarak 900 kadar olduğu belirlenmiştir.
  • Neglectus: Güney Afrika’da batı kıyılarında yaşam sürdüren bu kuş türü de, endemik türler arasında yer alır. Parlak siyah renkte tüylere sahip olan kuşların boyu 70 cm ye kadar ulaşabilir.
  • Featherstoni: Yeni Zelanda’da olan Chatnam Adalar grubunda yaşam süren endemik kuştürlerinden biridir. Günümüzdeki nüfuslarının 1000’in altında olduğu tahmin edilir.
  • Urile: Bu kuş türleri Bering Denizi ile Japonya’nın Adalar bölgesinde yaşamı sürerler. Bunların bölgenin doğu taraflarında yaşayan Pelajik karabatak türüyle çiftleştiği de tahmin edilir.

Bir Cevap Yazın