Kabızlık nasıl önlenir?

kabızlıkKabızlık, bağırsak hareketlerinin zorlanması ve ağırlaşması ile dışkılamanın yapılamaması ya da az yapılması durumudur. Dışkılama sıklığı kişiden kişiye değişen sıklıkta olabilir. Dışkılama sıklığının azalması ve güçleşmesi kabızlığın yaşandığını gösterir.  Kabızlık süresinin uzaması, dışkı sertliğine sebep olarak, bağırsak düğümlenmesi gibi kötü sonuçlara neden olabilir. Bu durum kendini daha çok karın ağrısı ve şişliği ile gösterir. Kabızlık kendi başına bir hastalık olmayıp, verdiği rahatsızlık sebebiyle, pek çok insanın korkutur ve tedavi edilmesi gerekir.

Kabızlık nedenleri arasında şu sebepler gösterilebilir.

İnsanlar yeterince su tüketmemesi en önemli sebeptir. Kahve, çay, alkol dışında sadece suyu yeterince içip dışkılamaya yardımcı olunabilir. Suyun dışındaki sıvı maddeler, bu konuda yeterli değildir. Beslenme düzenine dikkat etmemek ve hareketsiz bir yaşam sürmek kabızlığa çıkarılan bir davetiyedir. Lifli yiyeceklerin tüketimine yeterince önem vermemek, dışkılamayı sertleştireceği için kabızlık sebebi olacaktır. Depresyon ve stres vücut dengesini bozacağı için, bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir ve kabızlıkla mücadele etmek durumunda kalırsınız. Tuvalet ihtiyacınızı sürekli ertelemek, vücut saatinizi bozacağından, dışkılamayı unutursunuz.

Kabızlığı önlemek için aldığınız laksatif ilaçlar, bağırsak tembelliğine yol açacağından, doktorunuzun önereceği dozları aşmamanızı ve bu ilaçları kullanmayı alışkanlık haline getirmemenizi özellikle öneririz. Ağrı kesiciler, demir hapları, antidepresanlar, yüksek tansiyon ilaçları, antiasit ilaçlar ve alerji ilaçları da kabızlığa neden olabilecek ilaç türleri arasındadır.

Hamilelik ve doğum sonrası kabızlık çekilmesi oldukça normaldir. Kabızlığa karşı alınacak en iyi önlem, beslenme şekline dikkat edip, bol su içmektir.  Kepekli ekmek, bol sebze ve meyve tüketimi kabızlık sorununa çare olacağından yemek listemize eklemek gerekir. Tuvalete her gün aynı saatte giderek, vücudumuzun da bu düzene alışmasını sağlamalıyız. Kullanacağımız ilaçlara dikkat etmeli, kabızlığa neden olabilecek ilaçları kullanmamaya çalışmalıyız.

Hayatınıza spor ve sağlıklı beslenmeyi sokarak kabızlıktan kurtulmayı deneyebilirsiniz. Eminiz faydasını göreceksiniz. Alternatif tedavi yöntemleri için, keten tohumu, rezene, anason, ıspanak, portakal ve lahana tüketerek tedavinize yardımcı olabilirsiniz. Kabızlık ileri yaşlarda görülse bile, gençlerin de bundan yakınması olabilir. Kadınların erkeklerden daha fazla kabızlık problemi çektiği ise bilinmektedir. Sağlığımızın korunması her zaman beslenme alışkanlıklarımıza bağlıdır. Vücudumuzu korursak, bize uzun yıllar hizmet edecektir. Sağlıklı günler sizlerle olsun…

Bir Cevap Yazın