Jinekologa ne zaman gidilmelidir?

gebelik doktorKadınlar yaşamları süresince belirli dönemlerde gerek yakınmaları olduğu için, gerekse bir konu hakkında bilgi edinmek ya da rutin yıllık muayene için, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına yani bir jinekoloğa gider. Daha önce jinekolojik muayene geçiren kadınlar, bu muayenede tedirginlik yaşamaz. Ancak bundan önce jinekolojik muayene olmamış olan kadınlar, korkuya kapılabilir ve muayeneyi ertelemeyi bile isteyebilirler. Ancak kadınlar sağlıklı bile olsalar, sorunları olmasa bile yılda bir kez jinekoloğa gitmelidir. Yapılan muayene hem sağlığın korunmasında, hem de mevcut olan sorunların belirlenmesinde önemlidir. Pek çok hastalığın erken teşhisi önemli olduğundan, muayene mutlaka ihmal edilmeden yaptırılmalıdır.

Kadın olmak oldukça özel bir konumdur. Kadın hastalıkları ve doğum muayenesi sırasında rahat olmalı, bu muayeneye düzenli şekilde ve belirli aralıklarla gidilmelidir. Bu yüzden kendinizi ruhen ve bedenen hazırlamalısınız. Bu muayenede canınız yanmaz, aksine sizlere özen gösterilerek muayene yapılır. Jinekolojik muayenede karşılaşacağınız şeyleri bilirseniz, bu muayeneden çekinmenize gerek kalmaz. Muayene her şeyi çekinmeden doktorunuza anlatmış olmanız, doktorunuzun sizi tanıması için önemlidir. Bu verdiğiniz bilgiler sağlığınıza ve tedavinize gerekli olabilir.

Jinekolojik muayene adet döneminin hangi günü yapılır?

Kadınlar jinekoloğa gideceklerinde genellikle adet kanamasının olmadığı bir dönemi tercih etmelidir. Ancak bazen ağrı, aşırı kanama gibi sorunları olduğunda, buna uymayabilirler. İhtiyaç duyulursa ya da acil bir durum olduğunda her zaman jinekoloğa gidilebilir.

Jinekoloğa gidildiği zaman muayenede hastanın her soruyu açık ve net cevaplarla açıklaması, sağlığın korunması için önemlidir. Hastanın adet döngüsü, yakınması, geçirmiş olduğu hastalıklar, doğum korunma yöntemi, daha önceki gebelikleri, yaptığı düşükler gibi her şey muayenede değerlendirilir.

Jinekologa gidilmesi gereken durumlar nelerdir?

Kadınlar üreme organlarının sağlıklı olması için, yılda bir defa bile olsa jinekologa gidip muayeneden geçmelidir. Bu muayeneleri ihmal etmemeleri gerekir. Ancak bazen ortaya çıkabilecek olumsuzluklarda, jinekolojik muayeneden geçmeleri gerekmektedir. Hem rahatsızlıkları ilerlemez, hem de sağlıklarını korurlar. Üreme organlarıyla ilgili olan sorunlar tek başına çözülmez. Bu yüzden mutlaka profesyonel destek almak gerekir.

Ayrıca evliliğin ilk zamanlarında gebe kalmayı isteyemeyen kadınlarda mutlaka jinekologla görüşerek, kendilerine uygun olacak doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır. Kadınların bilinçsizce korunma yöntemi uygulamaları, kendi hormonal düzenlerini bozar. Bu yüzden bir jinekolog ile bunun seçilmesi gerekir.

Düzenli smear ve meme kontrolü

Cinsel ilişkisi bulunan ve evlenmiş kadınlar, düzenli olarak jinekologa giderek muayene olmalıdır. Muayenede meme kontrolü ve ultrasonografi gibi tetkikler yapılır. Bu özellikle kadınları çok etkileyen meme kanseri, rahim kanseri gibi hastalıkların erken zamanda tespit edilmesi için önemlidir.

Adet düzensizliği

Kadınlardaki adet döngüleri 21 günden daha az ya da 35 günden fazla sürüyorsa, burada adet düzensizliği söz konusudur. Adet kanamaları normalden az geliyorsa ya da fazlaysa kadınların bir jinekologa gitmesi uygundur. Bunun neden kaynaklandığı mutlaka tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir.

Vajinal akıntı

Kadınlar yaşamlarında kısa süreli bile olsa, vajinal enfeksiyonlardan etkilenebilirler. Bunlar bazen renksiz ve kokusuz olsa da, bazı zamanlarda gri, kahverengi, sarı renkli ve kötü kokulu şekilde olabilir. Vajinal enfeksiyonlar ilerleyerek rahim ve diğer üreme dokularına zarar verebilir. Bu nedenle kadınların jinekologa gidip jinekolojik muayeneden geçmesi gerekir.

Genital bölgede siğil oluşması

Cinsel yolla insanlara bulaşan humman papilloma virüsler genital alanda siğillerin oluşumuna sebep olabilir. Bunlar toplumda yaygın şekilde görülür. Bunun tedavisi için, mutlaka jinekologa gidilmelidir. Bu tür siğillerin tedavi edilmediğinde, partnere bulaşması mümkündür.

Kasıklardaki şiddetli ağrı durumunda

Kadınlarda bu ağrılar yumurtalık kistleri yüzünden olabilir. Hangi yumurtalıkta kist bulunuyorsa, vücudun o tarafında şiddetli ağrılar olur. Bunu belirlemek ve tedavi etmek için, jinekologa gidilmelidir.

Cinsel ilişkiden sonra meydana gelen vajinal kanamalar             

Cinsel ilişkiden sonra oluşan vajinal kanamalar çeşitli rahatsızlıkların olduğunu anlatabilir. Bunların içinde rahim ağzı enfeksiyonu yani serviks enfeksiyonu ve rahim ağzında oluşan yara bulunmaktadır. Bunun dışında çok önemli olan serviks kanseri yani rahim ağzı kanseri de böyle belirti verebilir. Bu yüzden böyle vajinal kanamalar ihmal edilmeden jinekolog tarafından değerlendirilmelidir.

Adet ağrıları

Bu daha çok kadınların ilk adet gününden sonra oluşan şiddetli adet ağrıları, genellikle rahmin kasılmaları nedeniyle oluşabilir. Bu yüzden genellikle kadınlar bunu fazla önemsenmez. Fakat ileri yaşlarda böyle ağrıların olmasına neden endometriozis olabilir. Bu yüzden adet ağrılarının jinekolog tarafından değerlendirilmesi tavsiye edilir.

Bir Cevap Yazın