İshal yapan yiyecekler nelerdir?

ishalİshal gıda zehirlenmesi, ilaç kullanılması, bakteriyel enfeksiyonlar, diyabet hastalığı, hipotiroidi ve sindirim sistemi hastalıkları sırasında oluşabilir. Bu etkilerin dışında ishal meydana gelmesi halinde, yenilen yiyeceklerin buna sebep olduğu düşünülebilir. Sindirim sisteminin besinlere karşı hassas olduğu durumlarda, kişilerde ishal meydana gelebilir. Örneğin laktoz intoleransı bulunması halinde süt ve süt ürünleri tüketilirse ishal oluşması kaçınılmazdır. Vücudun yenilen gıdaya verdiği tepki, ishalin şiddetini belirler. Yiyeceklerin yanı sıra sigara ve alkol kullanımı ishali meydana getirebilir.

İshal yapan yiyecekler nelerdir?

  • Acı biber: Acı biberin içinde bulunan capsaicin adı verilen bileşen, metabolizmayı hızlandırır ve ishal meydana getirebilir. Bu yiyeceğe bağlı ortaya çıkan ishal yemeklerde 1-2 saat sonra oluşabilir.
  • Yapay yağlar: Yapay yağlar diye biline olestra genellikle diyet içerikli ürünlerde, yağlı ve yağsız hazırlanan patates ciplerinde olur. Bunların tüketilmesi sonucunda ishal ortaya çıkabilir. Yapay yağlar mide ve bağırsaklardan sindirilmeden geçtiği için, ishal yapabilir.
  • Yapay şekerler: Sorbiyol ve mannitol gibi yapay tatlandırıcılar hem aşırı gazın bir nedeni, hem de sindirilemedikleri için ishalin bir sebebi olabilir. Çeşitli şekerlemeler ve yoğurt bu tatlandırıcıların en sık kullanıldığı yiyecekler arasında yer alır. Ürünlerin içeriğine bakılıp, yapay tatlandırıcı içerip, içermediği rahatlıkla görülebilir.
  • Kafein: Bu madde bağırsak hareketlerini arttırıp, kasılma ve ishal sebebi olabilir. Kafein idrar söktürücü olduğundan, vücudun sıvı kaybetmesine ve susuz kalmasına sebep olabilir.
  • Suda çözünmeyen besin lifi: Sağlıklı beslenme için gerekli olan lifler bazı durumlarda ishale sebep olabilir. Kuruyemiş türleri, çiğ sebze ve meyveler gibi lif yönünden zengin yiyecekler ishal meydana getirebilir. Çözünebilir lif içeriği olan besinler ise, dışkıyı sertleştirip ishalin kısa sürede geçmesini sağlar. Bu besinlerin arasında pirinç, patates, makarna gibi gıda maddeleri yer alır.
  • Alkol: Sindirim sistemini olumsuz etkileyen alkol hem vücudun su kaybına, hem de ishale sebep olabilir.

İshalin diğer nedenleri nedir?

Gıda hassasiyeti: Bazı gıdaların vücut tarafından sindirilememesinden ya da tam olarak sindirilememesinden dolayı ishal meydana gelebilir. Hassasiyetin olduğu gıda gruplarının başında süt ve süt ürünleri, yapay tatlandırıcılar ve gıda kimyasalları gelir. Bu şekilde olan ishalde kramplar, bulantı ve gaz şikâyetleri olmaktadır.

Kronik durumlar: İshalin üç günden daha fazla sürmesi halinde bağırsaklarla ilgili hastalıklar, çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi sorunlarının olduğu düşünülmelidir.

Gıda zehirlenmesi: Bozulan ve hijyen koşullarda olmayan gıdalar ishal sebebi olabilir. Gıdaların tüketilmesinden itibaren 1-2 gün içinde ishal ortaya çıkar ve 1-2 gün içinde geçer. Özellikle şarküteri ürünlerinin, pişmeyen etlerin, yumurta ve süt ürünlerinin bu tür gıda zehirlenmesine daha fazla yol açtığı bilinmektedir.

Gıda alerjisi: Gıda alerjileri yiyeceklerde olan belirli bir proteinden kaynaklanır. Vücut buna tepki vererek, ishali ortaya çıkarır. Balık, yumurta, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri gibi gıdalar en çok alerjen madde içeren yiyeceklerdir. İshalin böyle bir durumda oluşması halinde buna kusma eşlik eder.

Ani yapılan beslenme değişimleri: Gün boyu aç kalıp, daha sonra, yağlı bir yemek yenmesi ya da ağır yemek yenmesi, aniden fazla miktarda kırmızı et tüketilmesi gibi yemek düzenleri ishal nedeni olabilir. Bu yiyecekler yavaş ve vücut alıştırılarak tüketilmelidir.

Bir Cevap Yazın