İş görüşmelerinde nasıl hareket edilmelidir?

İş görüşmelerine giden kişiler genellikle bunun çok zor bir aşama olduğunu düşünürler.  Bilinenin aksine, dikkat edilmesi gereken

iş görüşmesi

noktaları bilerek hareket edildiğinde korkuya yer olmadığını anlayacaklardır.  Yeni bir iş kişiye farklı değerler kazandırabilir. Bu kişi de kuruma güzel şeyler katabilir. Önemli olan doğru iş için, doğru kişiyi bulmaktır. Doğru kişi olduğunuza inanıyorsanız, görüşmelerde dikkat etmeniz gereken noktaları birlikte inceleyelim.

İş görüşmelerine gidenler öncelikle başvurdukları şirket hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Başvuru yapanlara sorulan ”şirketimiz hakkında neler biliyorsunuz?’’ sorusu, bu işe ne kadar ilgili olduğunuzun anlaşılması için sorulmaktadır. Şirket ve sektör hakkında mutlaka tatmin edici bilgi sahibi olmalısınız. Bu ilk raundu geçebilmeniz için, oldukça önemlidir.  Başvurduğunuz pozisyonla ilgili aklınıza takılanları sormaktan çekinmeyin. Bunun için karşı taraftan izin almanıza gerek yoktur. Şirketin insan kaynakları departmanına bu tip soruların sorulması, karşı tarafta iyi bir intiba bırakacaktır. Sorabileceğiniz sorular içerisinde, terfi olanakları nelerdir, şirketinizle çalışmak bana ne kazandırabilir gibi konular olabilir. Bu sorular sizin kariyer konusundaki hırsınızın göstergesi olacaktır. Size sorulabilecek sorular içerisinde, mevcut işinizden neden ayrıldığınız ile ilgili sorular mutlaka olacaktır. Bu durumda kaçamak cevaplardan sakınmanız, açık bir dille nedenlerini söylemeniz gereklidir. Bağlantılı olarak, aynı anda bu işe neden başvurduğunuzla ilgili olarak bir açıklamada da bulunabilirsiniz. Çünkü siz söylemeseniz de, insan kaynakları uzmanları size bu işe neden başvurdunuz diye bir soru yöneltecektir. İş görüşmelerinde mutlaka karşı tarafa sunacağınız, bir kariyer planınız olmalıdır. Geçmiş deneyimlerinizle harmanlanmış bir kariyer planı ile sizin bu planın içerisindeki uyumunuz mutlaka dikkate alınacaktır. Bu konu, başvurduğunuz işin sizin kariyer planınızdaki yerinin belirlenmesinde rol oynayacak bir gelişmedir.

İş görüşmelerinde yapmamanız gereken en önemli şey, tek kelimelik cevaplardan sakınmaktır. Suskunluk anlarınızın az olmasına dikkat ediniz. Avantajı başka adaylara kaptırmamak için, konuşmalarınıza ağırlık verin. Görüşmenin % 50 – 60 ‘ında konuşmanız gerektiğini atlamayın. Görüşme esnasında gergin bir görünüm sergilemeye dikkat ediniz. İşverenler gergin kişilerle mesai yapmayı istemeyecektir. Karşınızdaki kişilere, her şeyiyle işe hazır olduğunuzu, zamanınızı bu işe vermek istediğinizi hissettirin. Görüşme esnasında bir yere yetişmeniz gerektiğini olsa bile hissettirmeyin. Görüşmelerde samimiyetin sınırını korumak önemlidir, arkadaşça davranıp, bir profesyonel gibi duruş sergilemelisiniz. Bu ortamda bulunma amacınızı kesinlikle unutmayın. Konuyu saptırıp, iş dışında farklı konular açmayınız. Karşınızdaki kişi CV’ inizi tam okumamış bile olsa, adınızı yanlış bile söylese soğukkanlılığınızı koruyarak düşünün ve hareket edin.

Yeni işinizde başarıların sizlerden yana olması dileğiyle..

Bir Cevap Yazın