İnci nedir?
Kadınların takı seçimlerinde her zaman özel bir yere sahip olan inci, istiridye gibi kabuklu, yumuşakçalar deniz hayvanlarının içinde yer alan sedefimsi maddeye verilen isimdir. Deniz canlısının vücuduna yapışkan kum tanesi, parazit, gibi yabancı maddeler girdiğinde zaman içinde bu yabancı maddenin etrafını sedefimsi bir madde kaplar, bu kaplamanın üstünde bir süre sonra yenisi oluşur. Bu şekilde üst üste biriken katmanlar ile inci oluşur. Bu süreçler sonucunda oluşan düzgün yapılı inciye “küresel inci” adı verilir. “Yarı küresel inci” veya “düzensiz inci” olarak bilinen inci çeşitleri de mevcuttur. Bunlar, deniz canlısının vücuduna giren ya da yapışan, incinin oluşumuna ön ayak olan yabancı maddenin hayvanın vücudunun içine girmeyip, kabuğunda kalması ile oluşan inci çeşitlerinden ibarettir.
İnci, sedefli bir yapıya sahip olup, içeriğinin %90’ından fazlası kalsiyum karbonattır. İncilerin elde edildiği deniz canlıları genelde ılıman iklimlerin hakim olduğu bölgelerdeki denizlerde bulunurlar. İnciye ulaşımın zor ya da imkansız olduğu durumlara alternatif olarak “kültür inci” üretimi de yaygın şekilde uygulanmaya başlamıştır. “Kültür inci” ile kastedilen, incinin oluşumunu sağlayan deniz canlısının deniz dışında oluşturulan suni ortamlarda yetiştirilmesi suretiyle elde edilen incilerdir. Bu incileri doğal ortamında ve doğal yoldan oluşan incilerden ayırmak mümkün değildir. Kültür inci üretimi için 3 ila 7 yıl gibi uzunca bir süre gerekmektedir.
İncilerin sahte olanları da mevcuttur ve sıklıkla kullanılmaktadır. Zira, doğal incinin maliyeti yüksektir. “Doğu esansı” adı verilen yapışkan bir madde ile kaplanan cam boncuklar sahte inci olarak takı, vb. süs eşyaları grubunda kullanılabilmektedir.
İncinin rengi “kırık beyaz” adı verilen beyazdır. Ancak, nadiren rastlanan pembe, doğal renginden daha açık beyaz gibi renkleri de söz konusudur. Bir de siyah renkte inci mevcuttur, ki siyah inci, inci çeşitleri içinde en nadir rastlanan ve bu zor ulaşılabilirlikten dolayı da en pahalı olan çeşittir.