Ihlamur ağacı nasıl yetiştirilir?

ıhlamurIhlamur ağacı kuzey yarım kürede ortalama 30 türü yetişen bir ağaç türüdür. Bu ağaçlar peyzaj alanında sıkça kullanılır ve bunlardan çok iyi cadde ağacı olur. Temiz havayı, nemli ve derin olan toprakları sever. Genellikle renkleri yazın yeşilidir. Ihlamur ağacı oldukça uzun ömürlü bir ağaçtır. Yaklaşık bin yıl ömrü vardır. Ağacın kesitlerinden yaşı rahatlıkla görülebilir. Sarmal dizilmiş olan yaprakları, yürek şeklinde, uzun saplı olup, kenarları dişli yapıdadır. Haziran ve Temmuz ayları geldiğinde sarımsı beyaz renkli olan, hoş kokulu çiçekleri açar. Ağaçtaki meyveleri  ova ve küremsi şekilde, kapalı kapsüllü ve kalın kabuklu olur.

Ihlamur ağacı nasıl üretilir?

Bu ağacın üretilmesi genellikle tohumla yapılır. Bunun dışında kalem aşısı, daldırma ve çelikleme yöntemleri kullanılarak ta üretilir. Tohumlarda embriyo dinlenme süresi vardır. Üstlerinde suyu zor geçiren tabaka olan tohumlarda çimlenme bu yüzden çok yavaştır. Bu sebeple çimlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için bazı işlemler yapılır. Bunların içinde asitle uygulama ve üst kabuğun mekanik olarak soyulması gibi uygulamalar vardır. Bunların sonucunda çimlenme çok kolay olur. Daldırma ile üretim sırasında, ağacın dip kısmında çıkan sürgünler ilkbahar geldiği zaman dipten kesilir ve ıhlamur ağacı yeni sürgün vermek amacıyla teşvik edilir. Bu yeni gelen sürgünlere tepe daldırma işlemi uygulanır. Çelikle yapılan üretim sırasında, Haziran ve Temmuz aylarında çelikler alınarak, bunlara hormon uygulanmaktadır. Kalem aşısı ile ıhlamur ağacı üretimi yapılabilir. Bu yöntemde Şubat ayında ağaca aşı uygulanır. Fakat anaç ve kalem kalınlığı birbiriyle aynı olmalıdır.

Ihlamur ağacı ekolojik istekleri nedir?

Ihlamur ağacı her zaman ılıman iklimleri, güneş alan bölgeleri sever. Fakat donlara karşı oldukça duyarlıdır. Bunun dışında serin, nemli, hafif asidik, derin ve besin maddelerince zengin olan toprakları ister. Fakat tuzlu topraklarda üretim için uygun değildir. Ihlamur ağacı genellikle park ve bahçelerde gruplar şeklinde ya da tek olarak dikilebilir. Şehirlerde yetişmeye uygun bir ağaçtır. Grup halinde yetiştirilirse, çit şeklinde ve rüzgar kesici ağaç olarak yararlı olur. Bundan başka ıhlamur ağacının yazın açan çiçekleri çay olarak değerlendirilir.

Ihlamur ağacının ülkemizde yetişen türleri arasında büyük yapraklı olan, gümüş ve küçük yapraklı olanları bulunmaktadır. Büyük yapraklı ıhlamurlar ılıman bölgeleri sevdiği için, ülkemizde en fazla Akdeniz, Ege, Karadeniz sahil bölgesinde yetiştirilir. Boyları ortalama 15-20 metreyi bulur. Bunların kökleri güçlü kazık köktür. Yaprakları ise, yaz yeşili renkte 6-12 cm uzunlukta, yürek biçiminde ve alt kısımları tüylüdür. Almaçlı bir dizilişleri vardır. Sonbahar gelince ağacın yapraklar altın sarısı renkte olur. Bu ağaçların üretimi tohumla olur. İlkbahardaki üretimde ise, daldırma yönteminden yararlanılabilir.

Küçük yapraklı olan ıhlamur ağacı ülkemizde doğal şekilde yetişmemektedir. Bunların toprak isteği besin maddelerince zengin olan topraklardır. Geniş bir taç yapan ağaçlar, 30 metreye kadar uzar. Gümüş ıhlamur ağacı en fazla Marmara ve Karadeniz bölgesinde sahil alanlarında bahçe toprağında yetişmektedir. Bunlar 20-30 metreye kadar boylanan türlerdir.

Ihlamur ağacı yetiştiriciliğindeki hastalık ve zararlılar nelerdir?

Daha çok kabuklu bit, yeşil kurt, yaprak biti, kın kanatlılar en fazla görülen zararlılardandır. Ihlamur ağacını en fazla etkileyen hastalık küllemedir.

Bir Cevap Yazın