İçme sularının klorlanması sağlıklı mıdır?

ılık suKlor içme sularının içine ilave edildiğinden, her zaman günlük yaşantımızın içindedir. Bu şekildeki uygulama 1800 lü yıllardan itibaren yapılır. Fakat suyun dezenfeksiyonu amacıyla klorun kullanılması aslında çok güvenli ve etkili olduğu için değil, maliyeti açısından en uygun olduğu için tercih edilir. Teknoloji alanındaki bu kadar yeni gelişmeye rağmen, klorun uzun vadedeki etkileri tam olarak bilinmemektedir. Fakat klor hala daha bu şekilde kullanılmaya devam edilmektedir. İçme suyunun içinde yüzme havuzları için güvenli sayılan oranda klor bulunmasına çok sık rastlanmaktadır. Bunun için yapılan bazı araştırmalarda klorlu suyu içen kişilerin, klorlu su içmeyenlere oranla % 93 oranında daha fazla kanser riski altında olduğu tespit edilmiştir.

Klorun suyun içine karıştırılmasıyla, suyun içinde bulunan doğal bileşiklerle beraber trihalomethane oluşur. Klorun oluşturmuş olduğu bu ürünler, vücutta olan serbest radikalleri tetikleyerek, hücre hasarlarına neden olur. Bu unsurlar vücutta kanserojen etkiye sahip olur. Klorun sağlık açısından önemli bir zararı da, kalp krizinin oluşma sebepleri arasında yer alan damar sertliğine neden olmasıdır. Bunun için bazı araştırmacılar klor kullanımından itibaren yirmi yıl sonra, insanlarda kanser ve kalp hastalıklarının oluşmaya başladığını belirlemişlerdir. Klorun bu zararlı etkilerinin yaklaşık üçte ikisi duş sırasında, klorun hava yoluyla solunması ve bunun cilt tarafından emilmesi yüzünden oluştuğunu düşünülür. Klor gerçek anlamda sağlık açısından insanlara ciddi bir risk oluşturur.

Klorun zararları nedir?

  • Klor insan sağlığına zararlı olduğu gibi, vücutta kanserojen etkiye neden olur. Cilt temasında cilt kanseri riski, havayla solunmasında akciğer kanseri riski, içildiği zaman mide ve prostat kanseri riski gibi rahatsızlıkların tetikleyicisi haline gelir. Vücudun dış dünyaya açılan göz, burun ve kulak gibi yerlerde mukozada tahriş edici etkisi olur. Klor vücuda alınan miktara ve zamana göre farklı etkilere neden olabilir.
  • Klor uçucu özelliğiyle, suyun içerisinde % 70 oranında buharlaşır ve etkisini yitirir. Bu halde gaz haline geldiği zaman, bulunulan ortamlara göre özellikle kapalı havuzlarda solunum sisteminin üzerinde oldukça zararlı etkiler yapar.
  • Klorun bütün bakteriler, mikroorganizmalar ve virüsler üzerinde olumlu etkisi yoktur. Bu nedenle etkisi yetersiz kalır.
  • Gaz ya da sıvı halde olan klorun doğaya karışması halinde, çevre için zarar verici etkileri vardır.
  • Klorlama sırasında sıcaklık etkisi dikkate alınmalı, ışık, suyun kimyasal yapısı açısından dozaj ayarlanmalıdır. Klorlamada bu kadar fazla değişken olduğu için, en uygun dozajın belirlenmesi çok güç olur. Bu yüzden sürekli klor açısından kontrol mekanizması çalışması yapılmalıdır.
  • Klorun devamlı olarak kullanılması gerekir. Bu durum işletmelerde girdi maliyetlerini yükselteni etkiye sahiptir.
  • Havuzlarda kullanıldığında ekipmanlara ve depoya zarar veren etkiler yapar. Seramikler, derz ve dolgulara zarar verir ve onların zamanla yıpranmasına neden olur.
  • Kullanımı sırasında doz ayarlanamadığında, suyun pH değerine göre klor farklı kimyasallara dönüşme olasılığına sahiptir. Bu şekilde kendisine has özelliğini yitirebilir.

Bir Cevap Yazın