İç kulak iltihabı nedir?

iç kulakİç kulak iltihabı yani labirentit, labirent biçiminde olan denge sağlamamıza ve işitme duyumuzu kontrol altında tutan kulağın en iç bölümünde bulunan dokuların iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlığın verem ve frengi faktörlerine bağlı olarak gelişen biçimlerinden başka daha farklı sebepleri bulunmaktadır. Kronik ilerlemesi olmasına rağmen, akut şekilde de yaşanabilir. Daha çok irinli orta kulak iltihabının iç kulağa doğru ilerleme göstermesiyle gelişir. Menenjit rahatsızlığında ise, iltihaplı oluşum kafatasından iç kulağa doğru ilerleme gösterir. Bu yayılma meningokokların etkili olduğu olaylarda gözlenmektedir. Nadir görülen bir yayılmada, kan dolaşımıyla olan doğrudan yayılımdır. Bu yayılma kabakulak, kızıl ve tifo gibi enfeksiyon hastalıklarında yaşanmaktadır. Ayrıca şakak kemiği kırıklarında iç kulak iltihabı görülme olasılığı fazladır. Bu yüzden bu durumları dikkate almak gerekir.

İç kulak iltihabı belirtileri nedir?

İç kulağa iltihabın ulaşması, mikrobun üreme hızına bağlı olarak hastalığın kronik ya da akut, serumlu ya da irinli olarak gelişme gösterebilir. Akut olan iltihaplar daha geniş bir yayılım gösterir. Kronik iltihaplar yaygın ya da sınırlı tarzda olabilir. Akut serumlu olan iç kulak iltihabı üreme hızı düşük olan mikropların istilasından kaynaklanır. Ayrıca orta kulakta olan iltihaptan dolayı da oluşabilir. İrinli iç kulak iltihabı gibi bu iltihaplarda ani olarak başlar. Salyangozun zedelenmesi belirtilerin aniden ortaya çıkmasına sebep olur. Önceleri kulakta uğultu şeklinde olan belirtiler, tam işitme kaybına kadar gider. Bunun dışında denge bozukluğu, baş dönmesi, kusma ve bulantı şikayetleri yaşanabilir. Antibiyotik tedavisiyle bu belirtiler 2-3 hafta içinde ortadan kaldırılabilir. Hastalarda bazı hallerde hafif bir işitme kaybı kalıcı olarak kalabilir. Akut irinli iltihaplar ise, daha ağır ilerleme gösterir. Şiddetli baş dönmesi, ayakta durmakta zorluk, inatçı bulantı ve kusma yaşanır. Hastalarda neticede tam bir sağırlık gözlenir. İyileşmeden sonra hastalarda kalıcı bir sağırlık oluşabilir. Serumlu iltihapta işitme kısmi olsa da, bu durumda kalıcı bir sağırlık söz konusudur.

İç kulak iltihabı için risk faktörleri nedir?

  • Aşırı derecede alkol kullanmak.
  • Yorgunluk, ağır işler yapmak.
  • Hastada alerji öyküsünün bulunması
  • Kişinin yakın zamanda geçirdiği viral kökenli hastalık, solunum yolları enfeksiyonu ya da kulak enfeksiyonları olması.
  • Sigara kullanmak ve sigara içilen ortamlarda fazla bulunmak.
  • Stresli bir yaşam tarzı sürmek.
  • Kullanılan bazı ilaçlar, özellikle aspirin kullanımı

İç kulak iltihabının tanısı nasıl yapılır?

Kişide bulantı, baş dönmesi varsa, gözlerde kayma oluşuyorsa, kulakta işitme kaybı varsa, iç kulak iltihabı akla gelmelidir. Yapılan fiziki muayenenin ardından doğru tedavi uygulanırsa iltihap ortadan kalkacaktır.

İç kulak iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın hangi türde olduğuna göre tedavi uygulanmalıdır. Ani ve hızlı başlayan iltihaplanmada öncelikli olarak ilerlemesini durdurmak amaçlanır. Hastada ağrıya neden olduğundan, uygun bir antibiyotik ile tedavi yoluna gidilmelidir. Başarılı bir şekilde tedavi edildikten sonra, iltihabın yeniden oluşmaması için gereken önlemlerin alınması gerekir.

Bir Cevap Yazın