Hesap makinesi nasıl kullanılır?

Hesap makinesi kullanımı çeşitli sayısal matematik işlemlerinin yapılabilmesi için gereklidir. Bazı hallerde yapılan işlemler hatalı olarak çıkabilmektedir. Bunun sebebi genellikle hesap makinesinin özelliklerini bilmeme ve işlem sırasını yanlış yapmaktan kaynaklanır.

hesap makinesi

Hesap makinesindeki tuşlar ve görevleri nedir?

M+ ve MR tuşları

M+ tuşuna bastığınızda ekranda yer alan sayı hesap makinesinin hafızasına alınır. Ekranda M harfi çıkar. Ardından yapacağınız hesaplama işlemlerinin sonunda ekranda bulunan sayı M+ tuşuyla hafızada bulunan sayıyla toplanır. Hesap makinesinin MR tuşuna basıp, makinenin belleğinde toplanmış olan sonuca ulaşabilirsiniz.

F CUT UP 5/4 Yuvarlama tuşları

Bu tuşlar hesap makinesi ile yapılan işlemlerde ondalık kısmın yani virgülden sonra gelen kısmının nasıl gösterileceğini belirler.

  • F tuşu: Yapılan hesaplama sonunda çıkan sayının ondalık bölümünde yani virgülden sonra yuvarlama ve sınırlama yapmayan tuştur. İşlem sonunda ortaya çıkan sayının haneleri ekran sonuna kadar gösterilir.
  • CUT tuşu: Hesaplama sonunda çıkan sayının ondalık bölümünde yani virgülden sonra yuvarlama yapmaz, ancak sınırlama yapan tuştur.
  • UP tuşu: Bu tuş işlem sonunda, yukarı doğru yuvarlama yapar.
  • 5/4 tuşu: Bu tuş işlem sonucunda, yukarı doğru yuvarlama yaparak sıfırlar.

GT Grand Total tuşu

GT tuşu hafızada bulunan en büyük toplamı verir.

CORRECT tuşu

CORRECT tuşu düzeltme yapmak için kullanılmaktadır. Hesap makinesinde yapılan işlemleri denetleme ve kontrol edebilmek için yukarı ve aşağı oklar veya Auto Review tuşu ile hesaplamadaki hataları düzeltmek için kullanılır. Yani yapılan hesap işlemlerinin kontrolü sırasında yapılan hatanın hafızadan düzeltilebilmesi için kullanılan tuştur. CORRECT tuşuna bastıktan sonra ekranda çıkan CRT harfleri, tuşa bir daha bastığınızda kaybolacaktır.

Hesap makinesinde işlemler hangi sırayla yapılır?

İşlemlerinizi yaparken önce parantez içindeki işlemleri, daha sonra çarpma ve bölme işlemlerini, ardından toplama ve çıkarma işlemlerini yapmanız gerekir. Aynı özellikte olan işlemlerde öncelikle soldaki işlemden başlamanız gerekir. Yani çarpma ve bölme işleminde öncelikle soldaki işlem yapılır.

Hesap makinesinde nasıl işlem yapılır?

İşlemleri öncelik sırasına göre yapmalısınız. Yaptığınız işleme göre toplama (+),bölme (:), çıkarma (-), çarpma (x), işlemlerini tuşlara basarak yaptıktan sonra (=) tuşuna basıp işlem sonucunu alabilirsiniz. İşlemlerde karekökü bulmak isterseniz, karekök () tuşuna  basabilirsiniz. Yüzdelik işlemleri yapmak isterseniz (%) tuşuna basarak bunu yapmalısınız.

Bir Cevap Yazın