Hastane enfeksiyonu için alınacak önlemler nelerdir?

hastane enfeksiyonuHastane enfeksiyonu başka sağlık sorunları nedeniyle hastanede tedavi görürken kişide enfeksiyon gelişme durumudur. Genellikle hastaneye yatan hastalarda 48-72 saatin ardından ya da taburcu edildikten sonra 10 gün içinde ortaya çıkan enfeksiyonlar bu tür hastane enfeksiyonu olarak kabul edilir. Eğer hastada protez varsa, bu durumda operasyondan sonra 1 yıl içinde ortaya çıkan enfeksiyonlarda hastane enfeksiyonu olarak görülür. Özellikle hastanede uzun süre kalmak zorunda olan kanser tedavisi ya da başka bir tedavi gören hastalar bu konuda daha fazla risk altında olur. Hastane enfeksiyonun antibiyotiklere karşı direnç göstermesi söz konusu olduğundan, bu konuda gereken önlemlerin alınması daha önemli hale gelmektedir.

Hastane enfeksiyonlarına hastanelerde karşı alınan önlemler

Böyle enfeksiyonların hastanın hastanede daha uzun süre yatmasına, önemli sağlık sorunlarının gelişmesine, ölüme bile neden olması kaçınılmazdır. Bunun sonucunda mali yük artmakta, çoğu başarılı operasyonun, tıbbi tedavinin başarısız olması söz konusudur. Bu yüzden  yatarak hastanede tedavi gören hastaların başarılı şekilde tedavi edilmesi, bu hastane enfeksiyonlarının önlenmesi sayesinde mümkün olabilir. Enfeksiyonların önlenmesinde hastanedeki en önemli bölüm hastane enfeksiyon komitesidir. Bu komitedeki enfeksiyon hastalıkları uzmanı da, bunda oldukça önemli bir role sahiptir.

Hastanelerde enfeksiyonların önlenmesi amacıyla etkin bir mücadele yapılmaktadır. Doktorlar ve hemşireler devamlı olarak eğitime tabi tutulmakta, hastanede dirençli bakteri florasının oluşmaması için, etkin şekilde antibiyotik kullanma politikası uygulanır. Ortalama 3 ayda bir enfeksiyon komitesinin çalışmaları sürdürülmekte ve hastaların sorun yaşamaması için gereken önlemler alınmaktadır.

Tıbbın gelişmesi, yeni ilaçların ortaya çıkması, yeni tedavi seçeneklerinin olması insan sağlığında önemli adımların atılmasına neden olmuştur. Fakat bunun yanında genel toplum sağlığının korunması amacıyla bazı konulara dikkat edilmelidir. Teknolojik aletlerin tedavi etme özelliği, aletlerin kullanım süreleri, tedavinin uygulanma aşamasında başka hastalıkların oluşmasına neden olacak etkenlerin ortaya çıkması gibi durumların önlenmesi gerekir. Bu nedenle bir yandan gelişen tıbbın olanaklarından yararlanılmalı, bir yandan da bu yüzden ortaya çıkabilecek hastane enfeksiyonu gibi sorunların ortaya çıkmamasına özen gösterilmelidir.

Hastane enfeksiyonun önlenmesinde hasta ve hasta yakınlarının alacakları önlemler

Enfeksiyon vücuda giren mikrobun kanda etkinleşmesiyle, vücudun savunma sistemini bozması ve hastalanmaya neden olması yüzünden oldukça tehlikelidir. Hastanelerde her zaman hijyene önem verilmesine rağmen, bazı durumlarda ihmallerde oluyor. Sağlık çalışanının, hasta yakınının ya da hastanın kendisinin ihmali hastane enfeksiyonunun oluşmasına neden olabilir. Bu durumda hastanenin aldığı önlemlerin yanında, hastanın ve hasta yakınlarının da bazı önlemler alması doru olacaktır.

Hastanede tedavi gören bir yakınınız için hastaneye gidildiğinde, gerektiği kadar kısa süre hastanede kalınmalıdır

Hastanede bulunulan sürede atık kutulara el sürmemek, özellikle çocukları bunlardan uzak tutmak gerekir.

Hasta ziyaretleri yapıldığında tokalaşma, öpüşme sonrası mutlaka ellerin kolonya ile sterilize edilmesi önemlidir.

Hastane tuvaletlerinin kullanılması sırasında özenli davranılmalıdır. Çünkü mikrop ve bakterilerin en çok olduğu yerlerden birisi de tuvaletlerdir.

Hastane içinde bulunan tahlil laboratuvarlarına girilmemesi, girilmesi gerekiyorsa mutlaka izin alınmalı ve gereken önlemler alınarak dikkatli olunmalıdır. Laboratuvarlar enfeksiyonun yoğun olduğu alanlardır. Bu şekilde tahlillerin yapıldığı laboratuvara personel dışında başka kişilerin girmemesi gerekir.

Hastanede bulunulduğu sürece sağlık kurallarına uyulması, hijyene önem verilmesi hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde önemli bir adımdır.

Bir Cevap Yazın