Hamilelikte kalp çarpıntısı neden olur?

çarpıntıHamilelikte kalp çarpıntısının oluşması kalp hacmindeki artma sonucunda kalbe binen yükün artışı ve hormon seviyelerindeki farklılık nedeniyle olabilir. Kalp çarpıntısı normalde bile bütün insanları yaşamlarında etkileyebilecek bir durumdur. Eğer altta yatan kalp rahatsızlığı, hormonsal sorunlar, kalp ritim sorunu ve kansızlık problemleri olan kadınlarda hamilelik döneminde kalp çarpıntısı daha fazla yaşanır. Özellikle hamileliğin son üç aylık döneminde bu şikâyetlerde daha fazla artış olmaktadır. Bu nedenle altta yatan sorunların gebelikten önce giderilmesi oldukça önemlidir. Tıpta olan gelişmeler nedeniyle gebelik sırasında yapılan bazı müdahalelerle anne adayı ve bebek için tehlikeli olan kalp çarpıntısı sorununa çözüm getirilebilir.

Hamilelikte daha fazla kan pompalanması kalp çarpıntısı olarak hissedilir 

Bu süreçte bebeğin beslenmesi ve oksijen ihtiyacının karşılanması, anne adayının vücudunda artan bir yüktür. Anne karnında olan bebeğe gidecek besin ve oksijen için normalden daha fazla kan pompalanması gerekir. Bu durum kalbin daha fazla çalışması demektir. Böylece kalp atım hızında %20′ ye yakın artma olmakta ve anne adayı tarafından bu artış kalp çarpıntı olarak hissedilmektedir.

Kısa süreli kuş çırpınması hissi veren çarpıntılar hamilelikte yaygın görülür

Hamilelikte stres yaşanması, tansiyonun iniş  çıkışı, hormonlardaki denge, kansızlık olması, fazla miktarda kahve ve çay tüketimiyle kısa süreli devam eden, saniyeler içinde olan çarpıntılar oluşabilir. Bu çarpıntılar aniden başlayan ve aniden sona eren çarpıntılardır.

Hamilelikte hormonlar kalp çarpıntısına nasıl etki eder?  

Gebelikte özellikle 3 hormon kalp çarpıntısının oluşmasında önemli rolü bulunmaktadır.

Progesteron Hormonu: Gebeliğin başlamasıyla birlikte hızla yükselen bir hormon olan progesteron, kan dolaşımını arttırır. Fazla miktarda olan progesteron kalp ritmini bozabilir.

Tiroit hormonları: Tiroidin gereğinden fazla ya da hızlı çalışması kalp ritminde bozulmaya neden olur. Hamilelikte kalp çarpıntısı olan kadınların tiroit hormonları rutin kontrollerin dışında ayrıntılı tetkiklere tabi tutulmalıdır. Gebelikten önce değerleri normal görünen Haşimato hastaları, gebelikle beraber tiroit sorunları yaşayabileceğinden, tiroit fonksiyon testlerinin gebelikte antikorları ile beraber bakılması uygun olacaktır. Gebelikten önce tiroit sorunu olan kadınlarda, az çalışan tiroit için dozun artırılması gerekir. Hipertroidi yani tiroit hormonunun fazla salgılandığı durumda ise, hamilelikte kalp çarpıntısı çok fazla artar. Bu kişilerde tiroit bezinin çalışmasını yavaşlatacak ilaçlar kontrollü olarak verilebilir.

İnsülin hormonları: Gebelikte kadında gizli şeker ortaya çıkabilir. Kan şekerinde olan dalgalanmalarda kalp çarpıntısına sebep olur.

Kansızlık hamilelikte kalp çarpıntısı nedeni olabilir

Kansızlık normal kişilerde bile çarpıntıya neden olabilir ve ileri aşamalarda kalp yetmezliğine sebep olabilir.  Hamilelikle birlikte artan sıvı seviyesi nedeniyle zaten oransal olarak düşen alyuvarların daha fazla düşmesi yüzünden kan, oksijeni yeteri kadar kalbe taşıyamayacağından, kansızlık hamilelikte kalp çarpıntısı yapacaktır. Bunu önlemek için demir ilaçları ya da demir iğneleri kullanılmalıdır.

Daha önceden kalp ritim sorunu olanlar hamilelikte kalp çarpıntısıyla nasıl baş edebilir?

Kalp ritim bozukluğu farklı şekillerde olur. Sağlıklı olan hamile kadınlarda olan çarpıntı, kalbin koşu sırasında hızlandığı gibi hissedilir ya da kısa çok kısa süre devam eden aniden başlayan ve aniden sonlanan ritim kayması şeklinde olur. Kadında kalpte kapakçık sorunu ya da kalpte başka sorunların olması gibi yapısal sorunlar olabilir. Daha çok SVT denen supraventriküler taşikardi, AF denilen Atrial Fibrilasyon tarzı çarpıntılar kişilerin kalp yapısından kaynaklanır. Hamilelikte bu sorunlar daha fazla yaşanır. Gebelikten önce ablasyon işlemiyle bunların ortadan kaldırılması en sağlıklı olanıdır. Hamilelikte kalp çarpıntısı bu sebeplerden olursa, yeni yöntemlerle kadına müdahale etme olanağı bulunmaktadır.

Hamilelikte kalp çarpıntısı olması belirli ölçülerde normal kabul edilmektedir. Kadını rahatsız edecek, düşük yapmasına neden olabilecek boyutlardaki çarpıntılarda mutlaka doktora gidilerek, gereken önlemlerin alınması gerekir.

Bir Cevap Yazın